Telewizor Wisła. Co zrobić?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Telewizor Wisła. Co zrobić?

Post autor: edi_pg »

Witam!

Mam telewizor Wisła. Już kompletnie odnowiony, wyczyszczony i działający. Ale jak zrobić żeby cokolwiek odbierał? Jak go przestroić? Czy ktoś z was już coś takiego robił?

Pozdrawiam
Alek

Post autor: Alek »

Według mnie jedyne sensowne rozwiązanie to dobudowa konwertera.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Telewizor Wisła. Co zrobić?

Post autor: tszczesn »

edi_pg pisze:Witam!

Mam telewizor Wisła. Już kompletnie odnowiony, wyczyszczony i działający. Ale jak zrobić żeby cokolwiek odbierał? Jak go przestroić? Czy ktoś z was już coś takiego robił?
Nie da się. Wisła odbiera jeden kanał (nie ma przełącznika kanałów), pierwszy, drugi lub trzeci, najczęściej trafiają się nastrojone na kanał drugi. Pozostaje ci tylko zrobienie konwertera (np. na EC80 czy E86C) lub układ tuner + modulator.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

A troszke szerzej można?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

edi_pg pisze:A troszke szerzej można?
Konwerter - takie urządzenie jak do UKFu, identycznie zresztą działa, tylko na inne częstotliwości. Jest to stopień przemiany czętotliwości, składa się z heterodyny i mieszacza.

A tuner jak to tuner - taki telewizor, tyle, że bez ekranu i głosnikow, wyłącznie wyjścia :) Modulator TV można bez problemu zeobić samemu czy kupić gotowy, IMO to lepsza droga niż konwerter, bo i prościej będzie zrobić, i efekt lepszy, proste konwertery mogą dawać dodatkowe efekty w postaci intermodulacji. i różnych mor czy zakłóceń na wyjściu.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Możesz jeszcze generator w.cz z modulacją AM na wejście podłączyć - chociaż paski sobie pooglądasz :wink:
IdeL
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Ja mam jeszcze taki pomysł na konwerter. Weźmy np. współczesną głowicę zintegrowaną od TV. Jak wiadomo pośrednia tej głowicy to jakieś 38MHz. W związku z tym można by dać jakiś wamcniacz p.cz. na wyjście tej głowicy (pasmo 8MHz), potem dokonać przemiany na 45MHz (kanał 1 VHF). Wyjście symetryczne na 300R. Co o tym sądzicie ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

maciej_333 pisze:Ja mam jeszcze taki pomysł na konwerter. Weźmy np. współczesną głowicę zintegrowaną od TV. Jak wiadomo pośrednia tej głowicy to jakieś 38MHz. W związku z tym można by dać jakiś wamcniacz p.cz. na wyjście tej głowicy (pasmo 8MHz), potem dokonać przemiany na 45MHz (kanał 1 VHF). Wyjście symetryczne na 300R. Co o tym sądzicie ?
Że wszystkie możliwe harmoniczne + przychodzący sygnał z kablówki spowoduje, że mało który kanał będzie szedł czysto. To już lepiej samą głowicę przestroić tak, aby jej wyjściowa p.cz. była tych kilka MHz wyżej.