Co to jest?

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Co to jest?

Post autor: amator »

Witam.
Spotkałem się z tym głównie przy lampach PL504 (przykład w załączniku). Co to za pasek (zaznaczony strzałkami)? Od czego się tworzy? Skrobanie powoduje zejście "nalotu", ale ślad na bańce pozostaje.
Co ciekawe, pojawia się to nie na wszystkich lampach.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

już o tym było, poszukaj.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ostatnio zmieniony czw, 23 lutego 2006, 13:32 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Spotykane tylko na lampach pracujących w odchylaniu poziomym odb. TV
typu PL50.. Raz zdarzyło mi się zobaczyć podłączenie tego paska z masą telewizora (nie był to polski TV).
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Piotr pisze:już o tym było, poszukaj.
Szukałem, szukałem, ale nie dokładnie :oops: .
Jednak nie jest wyjaśnione do końca, o co z tym chodzi. Pozwolę sobie zacytować:
tszczesn pisze:
Romekd pisze: A ja Panowie widziałem, że w kilku telewizorach pasek ten, przy pomocy specjalnej sprężyny wykonanej z cienkiej, odpowiednio wygiętej i ponacinanej blaszki oraz przylutowanego do niej drucika połączony był z masą telewizora. Niestety nigdzie w literaturze nie znalazłem żadnej informacji mówiącej cokolwiek na temat przeznaczenia tego tajemniczego paska :(

A ja właśnie nigdzie nie widziałem takiego podłączenia, co mnie tym bardziej dziwiło, bo też na początku myślałem o prądzie powierzchniowym.
_idu

Post autor: _idu »

Kilka faktów....

- występuje tylko w lampach pracująych w stopniu odchylania poziomego - tam gdzie są wysokie napięcia
- anoda jest daleko od pozostałych elektrod
- pasek przewodzi...
- w tym miejscu gdy nie ma tego paska naszybicj pojawiają się ciemnebrunatne plamy na szkle
- łaczą ten pasek z masą
- dotyczy lamp parucjących impulsow o dużym prądzie anodowym.

.... Więc zapewne chodzi o eliminowanie przebicia wysokiego napięcia do podstawki. Być moze jeszcze przeciwdziała efektom ubocznym gdy z racji przeciążeń uwalniają się gazy resztkowe wewnątrz lampy - ew. wyładowanie zapala się do tego włąsnie paska.

[/i]
OTLamp

Post autor: OTLamp »

amator pisze: Jednak nie jest wyjaśnione do końca, o co z tym chodzi. Pozwolę sobie zacytować:
tszczesn pisze:
Romekd pisze: A ja Panowie widziałem, że w kilku telewizorach pasek ten, przy pomocy specjalnej sprężyny wykonanej z cienkiej, odpowiednio wygiętej i ponacinanej blaszki oraz przylutowanego do niej drucika połączony był z masą telewizora. Niestety nigdzie w literaturze nie znalazłem żadnej informacji mówiącej cokolwiek na temat przeznaczenia tego tajemniczego paska :(

A ja właśnie nigdzie nie widziałem takiego podłączenia, co mnie tym bardziej dziwiło, bo też na początku myślałem o prądzie powierzchniowym.
Możliwe, że tylko w niektórych sytuacjach było konieczne połączenie tego paska z masą. Ciekawa jest za to lampa EL502, która ma owy pasek dołączony do nóżki 9: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /EL502.pdf

Pozdrawiam