Witam.
Spotkałem się z tym głównie przy lampach PL504 (przykład w załączniku). Co to za pasek (zaznaczony strzałkami)? Od czego się tworzy? Skrobanie powoduje zejście "nalotu", ale ślad na bańce pozostaje.
Co ciekawe, pojawia się to nie na wszystkich lampach.
Pozdrawiam
Co to jest?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Co to jest?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Szukałem, szukałem, ale nie dokładniePiotr pisze:już o tym było, poszukaj.

Jednak nie jest wyjaśnione do końca, o co z tym chodzi. Pozwolę sobie zacytować:
tszczesn pisze:Romekd pisze: A ja Panowie widziałem, że w kilku telewizorach pasek ten, przy pomocy specjalnej sprężyny wykonanej z cienkiej, odpowiednio wygiętej i ponacinanej blaszki oraz przylutowanego do niej drucika połączony był z masą telewizora. Niestety nigdzie w literaturze nie znalazłem żadnej informacji mówiącej cokolwiek na temat przeznaczenia tego tajemniczego paska![]()
A ja właśnie nigdzie nie widziałem takiego podłączenia, co mnie tym bardziej dziwiło, bo też na początku myślałem o prądzie powierzchniowym.
Kilka faktów....
- występuje tylko w lampach pracująych w stopniu odchylania poziomego - tam gdzie są wysokie napięcia
- anoda jest daleko od pozostałych elektrod
- pasek przewodzi...
- w tym miejscu gdy nie ma tego paska naszybicj pojawiają się ciemnebrunatne plamy na szkle
- łaczą ten pasek z masą
- dotyczy lamp parucjących impulsow o dużym prądzie anodowym.
.... Więc zapewne chodzi o eliminowanie przebicia wysokiego napięcia do podstawki. Być moze jeszcze przeciwdziała efektom ubocznym gdy z racji przeciążeń uwalniają się gazy resztkowe wewnątrz lampy - ew. wyładowanie zapala się do tego włąsnie paska.
[/i]
- występuje tylko w lampach pracująych w stopniu odchylania poziomego - tam gdzie są wysokie napięcia
- anoda jest daleko od pozostałych elektrod
- pasek przewodzi...
- w tym miejscu gdy nie ma tego paska naszybicj pojawiają się ciemnebrunatne plamy na szkle
- łaczą ten pasek z masą
- dotyczy lamp parucjących impulsow o dużym prądzie anodowym.
.... Więc zapewne chodzi o eliminowanie przebicia wysokiego napięcia do podstawki. Być moze jeszcze przeciwdziała efektom ubocznym gdy z racji przeciążeń uwalniają się gazy resztkowe wewnątrz lampy - ew. wyładowanie zapala się do tego włąsnie paska.
[/i]
Możliwe, że tylko w niektórych sytuacjach było konieczne połączenie tego paska z masą. Ciekawa jest za to lampa EL502, która ma owy pasek dołączony do nóżki 9: http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /EL502.pdfamator pisze: Jednak nie jest wyjaśnione do końca, o co z tym chodzi. Pozwolę sobie zacytować:tszczesn pisze:Romekd pisze: A ja Panowie widziałem, że w kilku telewizorach pasek ten, przy pomocy specjalnej sprężyny wykonanej z cienkiej, odpowiednio wygiętej i ponacinanej blaszki oraz przylutowanego do niej drucika połączony był z masą telewizora. Niestety nigdzie w literaturze nie znalazłem żadnej informacji mówiącej cokolwiek na temat przeznaczenia tego tajemniczego paska![]()
A ja właśnie nigdzie nie widziałem takiego podłączenia, co mnie tym bardziej dziwiło, bo też na początku myślałem o prądzie powierzchniowym.
Pozdrawiam