IF860 - co to jest??

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

IF860 - co to jest??

Post autor: IdeL »

I gdzie to stosowano :?: :?: W ramach odśmiecania pewnego działu w mojej robocie znoszę coraz to nowe cuda - znalazłem dwa takie NOSy kartonikowe - to, że jest to raczej pentoda - można wywnioskować - ale nigdzie nie znajduję jakie to ma parametry. Novali co prawda nie zbieram, ale ciekawość niestety jest moją wadą, podobnież jak zbieranie tzw. "gemeli technologicznej"

Pozdroofki
IdeL
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Parametry znalazłem w katalogu Franka:
http://www.shinjo.info/frank/sheets/082/e/EF860.pdf

Temat związany z tą lampa znajduje się również na naszym Forum, choć po ilości wypowiedzi widać, że IF860 jest mało popularna:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=4094

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: IF860 - co to jest??

Post autor: tszczesn »

IdeL pisze:I gdzie to stosowano :?: :?: W ramach odśmiecania pewnego działu w mojej robocie znoszę coraz to nowe cuda - znalazłem dwa takie NOSy kartonikowe - to, że jest to raczej pentoda - można wywnioskować - ale nigdzie nie znajduję jakie to ma parametry. Novali co prawda nie zbieram, ale ciekawość niestety jest moją wadą, podobnież jak zbieranie tzw. "gemeli technologicznej"
Jest to specjalne wersja EF86, AFAIK do aparatury profesjonalnej, dodatkowo z dziwnym żarzeniem.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

EF860/IF860 ma z EF86 wspólnego tylko tyle, że obie to pentody:) To są całkiem różne lampy. Specjalną wersją EF86 jest EF804S oraz EF806S.
szalony

Post autor: szalony »

Wg karty jest to pentoda w.cz o stromej charakterystyce, odpowiada ona EF800 jako przedwzmacniacz w "Weitverkehrsanlagen" (?) (Weit - daleki,szeroki (tu), verkehr - komunikacja).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:EF860/IF860 ma z EF86 wspólnego tylko tyle, że obie to pentody:) To są całkiem różne lampy. Specjalną wersją EF86 jest EF804S oraz EF806S.
Tak to jest jak się z pamięci pisze. Ale mam wrażenie, że w serii I jest jakiś odpowiednik EF86 dla precyzyjnych urządzeń pomiarowych.
szalony

Post autor: szalony »

U franka są tylko dwie lampy z żarzeniem I - IF860 i IL861, opisana jako odpowiednik E81L. Natomiast TDSL jako odpowiednik EF86 podaje m.in. EF860, IF chyba tam w ogóle nie występuje :| A do czego stworzono tą serie (czy na pewno sprzęt pomiarowy)? Karty wskazują na jakieś w.cz,

Ale np. karta IL861 mówi "HF-Pentode(...)" (pentoda w.cz (...), odpowiednik E81L). A karta E81L - "Special Quality pentode for use as an output amplifier of telephone equipment" :roll:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Mam kilkanaście sztuk nóweczek IF860 jeszcze w podełkach, ich żarzenie to 20V ale nie pamiętam prądu. Taka fajna lampa a co z nią zrobić???
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

20V napiecia żarzenia :shock: :shock: No sporo - czym to było spowodowane :?: :?:
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

marcin_oizo pisze:Mam kilkanaście sztuk nóweczek IF860 jeszcze w podełkach, ich żarzenie to 20V ale nie pamiętam prądu. Taka fajna lampa a co z nią zrobić???
Człowiek, od którego to dostałem sugerował zastosowanie w stacjach wzmacniakowych - ale ja w to nie wierzę... prędzej mogłoby to pracować na jakis analogowych systemach telefonii wielokrotnej....
Niestety nijak tego nie potwierdzę w tepsie pozostali niemal wyłącznie sami "scaleniowcy" - o lampach nikt nie pamięta....
Fakt autentyczny - dobry mój kolega, który pracuje... no.... na urządzeniach teletransmisyjnych (nie chcę uszczegóławiać bo to różnie bywa) - zaprosił mnie do siebie, bo miał miec ponoć sporo pudeł niepotrzebnych lamp... polazłem tam i ... to były rezonatory kwarcowe w szklanych bańkach - na dokładkę ekwiwalenty na wymianę do urządzeń RFT w stojakach, które pracowały u niego, pietro niżej....
Tak, więc... czasy takie, że ludzie nie wiedzą co i jak w pewnych sprawach...
IdeL
OTLamp

Post autor: OTLamp »

IdeL pisze:20V napiecia żarzenia :shock: :shock: No sporo - czym to było spowodowane :?: :?:
Ale prąd żarzenia mały, bo tylko 95mA. Lampy tej serii są łączone równolegle. Możliwe, że napięcie żarzenia 20V wynika z chęci zredukowania spadku napięcia na przewodach żarzenia, oraz oczywiście zredukowania ich grubości. Nie wiem jak były zasilane wzmacniaki i inne urządzenia, w których pracowały te lampy, ale możliwe, że wiele lamp tego typu było żarzonych ze źródła zasilania oddalonego od samego wzmacniaka :roll: :?:
_idu

Post autor: _idu »

Stare centrale zasialne były napięciem 60V.
Te lampy to więcej niz pewnik że byly używane w urządzeniach telekomunikacyjnych. A że stosowano zwielokrotnienie wieć nic dziwnego że podawano HF - high frequency.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

STUDI pisze: A że stosowano zwielokrotnienie wieć nic dziwnego że podawano HF - high frequency.
Tak to by mogło tłumaczyć zastosowanie tych lamp...
IdeL
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: IF860 - no, niech już Wam ...

Post autor: ZoltAn »

IdeL pisze:I gdzie to stosowano :?: :?:

... tam będzie... :? :wink: Zoltan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Oho - zaraz sobie wydrukuję :D

Pozdroofki
IdeL