Pozdroofki
IF860 - co to jest??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
IdeL
- 500...624 posty

IF860 - co to jest??
I gdzie to stosowano
W ramach odśmiecania pewnego działu w mojej robocie znoszę coraz to nowe cuda - znalazłem dwa takie NOSy kartonikowe - to, że jest to raczej pentoda - można wywnioskować - ale nigdzie nie znajduję jakie to ma parametry. Novali co prawda nie zbieram, ale ciekawość niestety jest moją wadą, podobnież jak zbieranie tzw. "gemeli technologicznej"
Pozdroofki
Pozdroofki
IdeL
-
Romekd
- moderator
Witam.
Parametry znalazłem w katalogu Franka:
http://www.shinjo.info/frank/sheets/082/e/EF860.pdf
Temat związany z tą lampa znajduje się również na naszym Forum, choć po ilości wypowiedzi widać, że IF860 jest mało popularna:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=4094
Pozdrawiam,
Romek
Parametry znalazłem w katalogu Franka:
http://www.shinjo.info/frank/sheets/082/e/EF860.pdf
Temat związany z tą lampa znajduje się również na naszym Forum, choć po ilości wypowiedzi widać, że IF860 jest mało popularna:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=4094
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
tszczesn
- moderator
Re: IF860 - co to jest??
Jest to specjalne wersja EF86, AFAIK do aparatury profesjonalnej, dodatkowo z dziwnym żarzeniem.IdeL pisze:I gdzie to stosowano :?: :?: W ramach odśmiecania pewnego działu w mojej robocie znoszę coraz to nowe cuda - znalazłem dwa takie NOSy kartonikowe - to, że jest to raczej pentoda - można wywnioskować - ale nigdzie nie znajduję jakie to ma parametry. Novali co prawda nie zbieram, ale ciekawość niestety jest moją wadą, podobnież jak zbieranie tzw. "gemeli technologicznej"
-
OTLamp
-
szalony
-
tszczesn
- moderator
-
szalony
U franka są tylko dwie lampy z żarzeniem I - IF860 i IL861, opisana jako odpowiednik E81L. Natomiast TDSL jako odpowiednik EF86 podaje m.in. EF860, IF chyba tam w ogóle nie występuje
A do czego stworzono tą serie (czy na pewno sprzęt pomiarowy)? Karty wskazują na jakieś w.cz,
Ale np. karta IL861 mówi "HF-Pentode(...)" (pentoda w.cz (...), odpowiednik E81L). A karta E81L - "Special Quality pentode for use as an output amplifier of telephone equipment"
Ale np. karta IL861 mówi "HF-Pentode(...)" (pentoda w.cz (...), odpowiednik E81L). A karta E81L - "Special Quality pentode for use as an output amplifier of telephone equipment"
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

-
IdeL
- 500...624 posty

-
IdeL
- 500...624 posty

Człowiek, od którego to dostałem sugerował zastosowanie w stacjach wzmacniakowych - ale ja w to nie wierzę... prędzej mogłoby to pracować na jakis analogowych systemach telefonii wielokrotnej....marcin_oizo pisze:Mam kilkanaście sztuk nóweczek IF860 jeszcze w podełkach, ich żarzenie to 20V ale nie pamiętam prądu. Taka fajna lampa a co z nią zrobić???
Niestety nijak tego nie potwierdzę w tepsie pozostali niemal wyłącznie sami "scaleniowcy" - o lampach nikt nie pamięta....
Fakt autentyczny - dobry mój kolega, który pracuje... no.... na urządzeniach teletransmisyjnych (nie chcę uszczegóławiać bo to różnie bywa) - zaprosił mnie do siebie, bo miał miec ponoć sporo pudeł niepotrzebnych lamp... polazłem tam i ... to były rezonatory kwarcowe w szklanych bańkach - na dokładkę ekwiwalenty na wymianę do urządzeń RFT w stojakach, które pracowały u niego, pietro niżej....
Tak, więc... czasy takie, że ludzie nie wiedzą co i jak w pewnych sprawach...
IdeL
-
OTLamp
Ale prąd żarzenia mały, bo tylko 95mA. Lampy tej serii są łączone równolegle. Możliwe, że napięcie żarzenia 20V wynika z chęci zredukowania spadku napięcia na przewodach żarzenia, oraz oczywiście zredukowania ich grubości. Nie wiem jak były zasilane wzmacniaki i inne urządzenia, w których pracowały te lampy, ale możliwe, że wiele lamp tego typu było żarzonych ze źródła zasilania oddalonego od samego wzmacniakaIdeL pisze:20V napiecia żarzenia![]()
No sporo - czym to było spowodowane
![]()
-
_idu
-
IdeL
- 500...624 posty

-
ZoltAn
- 1250...1874 posty

Re: IF860 - no, niech już Wam ...
IdeL pisze:I gdzie to stosowano![]()
![]()
... tam będzie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
IdeL
- 500...624 posty