Witam!
Czy ktoś ma doświadczenia odsłuchowe z PCC88 Tesli w stosunku do ECC88.
Różnią się one oczywiście napięciem żarzenia, zaś producent podaje że PCC88 dedykowane są do tunerów telewizyjnych. Ciekawy jestem czy będą brzmiały tak samo.
Pozdrawiam.
ECC88 a PCC88
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
PCC88
Witam
Prawdopodobnie lampy brzmią identycznie, zaś producenci dedykowali PCC88 do tunerów TV nie ze względu na różnice brzmieniowa a właśnie z uwagi na sposób żarzenia umożliwiający szeregowe łączenie lamp.
Pozdrawiam
ninja
Prawdopodobnie lampy brzmią identycznie, zaś producenci dedykowali PCC88 do tunerów TV nie ze względu na różnice brzmieniowa a właśnie z uwagi na sposób żarzenia umożliwiający szeregowe łączenie lamp.
Pozdrawiam
ninja
-
- moderator
Re: ECC88 a PCC88
To są identyczne lampy, różnią się tylko żarzeniem. Często są to dokładnie te same lampy, z tej samej linii w fabryce, tylko jednego dnia wkładają im żarniki na 6.3V a innego na 300mA.mkmar pisze: Czy ktoś ma doświadczenia odsłuchowe z PCC88 Tesli w stosunku do ECC88.
Różnią się one oczywiście napięciem żarzenia, zaś producent podaje że PCC88 dedykowane są do tunerów telewizyjnych. Ciekawy jestem czy będą brzmiały tak samo.
-
- moderator
-
- moderator
Według audiofili nawet kształt plam getteru na szkle ma wielki wpływ na brzmienie ;)Piotr pisze:zgadza sie.
wlasnie na nich teraz montuje:)
doszukiwalbym sie wiekszych roznic miedzy kolejnymi seriami (maja chyba nieco inna geometrie elektrod) ale nie sadze zeby na ucho mozna bylo cokolwiek zauwazyc.
-
- 2500...3124 posty
Ech ci audiofile, im się da wszystko wcisnąć żeby tylko wydawali coraz więcej forsy
ale oni to słyszą to co CHCĄ usłyszeć, a prości rozumni ludzie słyszą to, co naprawdę słyszą. Hehehe można tutaj rozróżnić melomanów i audiofilów: dla pierwszych ważna jest dobra muzyka i skupiają się na utworach (mogę się jakoś zaliczyć do tej grupy bo IMHO np. muzyka Mike'a Oldfielda i Jeana Michela Jarre'a to po prostu cudo, a słuchanie w ogóle potrafi sprawiać mi satysfakcję), a ci drudzy na sprzęcie- takim jak np. metr cudownego kabelka sieciowego
:D czy doskonale wypoziomowane stoliki pod swoje sprzęty. Ja osobiście nie wierzę w zapewnienia typu np. że zupełnie inne brzmienie będzie po wstawieniu lampy innego producenta (oczywiście jeśli mają pełną emisję
).

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Tak, ale jest sporo ludzi którzy się nie znają i w dobrej wierze biora takie teksty za prawdę. A wykorzystywanie niewiedzy ludzi już mi sę nie podoba. Jak komus to przyjemność sprawia to inna rzecz - każdy ma co lubi. Ja tez wolę żeby w radiu firmy Korona były lampy firmy Triotron (choć inne są równie dobre), bo takie fabryka dawała i tak jest 'oryginalniej'.Vault_Dweller pisze:Ech ci audiofile, im się da wszystko wcisnąć żeby tylko wydawali coraz więcej forsy :D ale oni to słyszą to co CHCĄ usłyszeć, a prości rozumni ludzie słyszą to, co naprawdę słyszą.
Jarre jakoś mi się już przestał prodobać - z tego nurtu to tylko Vangelis - 'Hymn' i 'Mythodea' jest the best!Vault_Dweller pisze: muzyka Mike'a Oldfielda i Jeana Michela Jarre'a to po prostu cudo, a słuchanie w ogóle potrafi sprawiać mi satysfakcję),
-
- 2500...3124 posty
Aha, OK, mógłbym spróbować puścić to na swojej maszynce... 
A co do wykorzystywania niewiedzy ludzi to też tego nie lubię chociaż muszę się przyznać że kupiłem raz na rynku od jakiegoś faceta (co mówił że miał po wujku-elektroniku i się kompletnie nie znał na tym) nieużywane lampy z '54 roku- jedną 6N8S i dwie 6P6S (z których jedna się niestety stłukła) po złotówce. Co ciekawe ta 6P6S pochodzi z zakładów Swietłany
ma logo "C ze skrzydłami" a od 6N8S mam oryginalną metryczkę... nie wiem co prawda skąd ta lampa może pochodzić (logo producenta to jest takie M w kółku

A co do wykorzystywania niewiedzy ludzi to też tego nie lubię chociaż muszę się przyznać że kupiłem raz na rynku od jakiegoś faceta (co mówił że miał po wujku-elektroniku i się kompletnie nie znał na tym) nieużywane lampy z '54 roku- jedną 6N8S i dwie 6P6S (z których jedna się niestety stłukła) po złotówce. Co ciekawe ta 6P6S pochodzi z zakładów Swietłany

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!