ECC88 a PCC88

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mkmar
5...9 postów
5...9 postów

ECC88 a PCC88

Post autor: mkmar »

Witam!

Czy ktoś ma doświadczenia odsłuchowe z PCC88 Tesli w stosunku do ECC88.
Różnią się one oczywiście napięciem żarzenia, zaś producent podaje że PCC88 dedykowane są do tunerów telewizyjnych. Ciekawy jestem czy będą brzmiały tak samo.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

PCC88

Post autor: Ninja »

Witam
Prawdopodobnie lampy brzmią identycznie, zaś producenci dedykowali PCC88 do tunerów TV nie ze względu na różnice brzmieniowa a właśnie z uwagi na sposób żarzenia umożliwiający szeregowe łączenie lamp.
Pozdrawiam
ninja
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: ECC88 a PCC88

Post autor: tszczesn »

mkmar pisze: Czy ktoś ma doświadczenia odsłuchowe z PCC88 Tesli w stosunku do ECC88.
Różnią się one oczywiście napięciem żarzenia, zaś producent podaje że PCC88 dedykowane są do tunerów telewizyjnych. Ciekawy jestem czy będą brzmiały tak samo.
To są identyczne lampy, różnią się tylko żarzeniem. Często są to dokładnie te same lampy, z tej samej linii w fabryce, tylko jednego dnia wkładają im żarniki na 6.3V a innego na 300mA.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

zgadza sie.
wlasnie na nich teraz montuje:)
doszukiwalbym sie wiekszych roznic miedzy kolejnymi seriami (maja chyba nieco inna geometrie elektrod) ale nie sadze zeby na ucho mozna bylo cokolwiek zauwazyc.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Piotr pisze:zgadza sie.
wlasnie na nich teraz montuje:)
doszukiwalbym sie wiekszych roznic miedzy kolejnymi seriami (maja chyba nieco inna geometrie elektrod) ale nie sadze zeby na ucho mozna bylo cokolwiek zauwazyc.
Według audiofili nawet kształt plam getteru na szkle ma wielki wpływ na brzmienie ;)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ech ci audiofile, im się da wszystko wcisnąć żeby tylko wydawali coraz więcej forsy :D ale oni to słyszą to co CHCĄ usłyszeć, a prości rozumni ludzie słyszą to, co naprawdę słyszą. Hehehe można tutaj rozróżnić melomanów i audiofilów: dla pierwszych ważna jest dobra muzyka i skupiają się na utworach (mogę się jakoś zaliczyć do tej grupy bo IMHO np. muzyka Mike'a Oldfielda i Jeana Michela Jarre'a to po prostu cudo, a słuchanie w ogóle potrafi sprawiać mi satysfakcję), a ci drudzy na sprzęcie- takim jak np. metr cudownego kabelka sieciowego :D:D czy doskonale wypoziomowane stoliki pod swoje sprzęty. Ja osobiście nie wierzę w zapewnienia typu np. że zupełnie inne brzmienie będzie po wstawieniu lampy innego producenta (oczywiście jeśli mają pełną emisję :D).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Vault_Dweller pisze:Ech ci audiofile, im się da wszystko wcisnąć żeby tylko wydawali coraz więcej forsy :D ale oni to słyszą to co CHCĄ usłyszeć, a prości rozumni ludzie słyszą to, co naprawdę słyszą.
Tak, ale jest sporo ludzi którzy się nie znają i w dobrej wierze biora takie teksty za prawdę. A wykorzystywanie niewiedzy ludzi już mi sę nie podoba. Jak komus to przyjemność sprawia to inna rzecz - każdy ma co lubi. Ja tez wolę żeby w radiu firmy Korona były lampy firmy Triotron (choć inne są równie dobre), bo takie fabryka dawała i tak jest 'oryginalniej'.
Vault_Dweller pisze: muzyka Mike'a Oldfielda i Jeana Michela Jarre'a to po prostu cudo, a słuchanie w ogóle potrafi sprawiać mi satysfakcję),
Jarre jakoś mi się już przestał prodobać - z tego nurtu to tylko Vangelis - 'Hymn' i 'Mythodea' jest the best!
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Aha, OK, mógłbym spróbować puścić to na swojej maszynce... :)

A co do wykorzystywania niewiedzy ludzi to też tego nie lubię chociaż muszę się przyznać że kupiłem raz na rynku od jakiegoś faceta (co mówił że miał po wujku-elektroniku i się kompletnie nie znał na tym) nieużywane lampy z '54 roku- jedną 6N8S i dwie 6P6S (z których jedna się niestety stłukła) po złotówce. Co ciekawe ta 6P6S pochodzi z zakładów Swietłany :) ma logo "C ze skrzydłami" a od 6N8S mam oryginalną metryczkę... nie wiem co prawda skąd ta lampa może pochodzić (logo producenta to jest takie M w kółku
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!