A EF800 ????
Ciekaw jestem - bo dostałem ostatni trochę lamp novalowych z izby pomiarowej i można spotkać takie okazy pośród wielosci ECC82

Pozdroofki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Stosowano ją w sprzęcie RTV (wzmacniacz wizji w OTV) i nie tylko. Stosowano ją również w sprzęcie pomiarowym. EL83 siedzi np. w generatorze impulsów prostokątnych GFP70, a dokładnie w stopniu końcowym, w którym przez regulację napięcia siatki drugiej uzyskuje się regulację amplitudy sygnału wyjściowego. Spotykało się ją też w prostych oscyloskopach, w których pracowała jako generator podstawy czasu, oraz jako wzmacniacz szerokopasmowy (końcowy Y) w "większych" oscyloskopach.IdeL pisze:Czy stosowano tę pentodę w sprzęcie RTV???
A oprócz ECC82 i EL83 co jeszcze dostałeś? Jakieś E80CC, ECC40, E182CC, E55L się znajdą?IdeL pisze: Ciekaw jestem - bo dostałem ostatni trochę lamp novalowych z izby pomiarowej i można spotkać takie okazy pośród wielosci ECC82![]()
![]()
Ciekaw jestem jakich telewizorach - przecież zazwyczaj stosowano we wzmacniaczu wizji PCL84 lub PFL200 - w życiu nie widziałem telewizora ze wzm. wizji na tej lampieOTLamp pisze:
Stosowano ją w sprzęcie RTV (wzmacniacz wizji w OTV) ......
Głównie stabiliwolty kołkoweOTLamp pisze: A oprócz ECC82 i EL83 co jeszcze dostałeś? Jakieś E80CC, ECC40, E182CC, E55L się znajdą?
W polskich stosowano PL83. Miał ją np. Belweder, Turkus, Jantar, Szmaragd, Neptun, Wawel itd. PCL84 wprowadzono później, a PFL200 jeszcze później. EL83 siedziała np. w niemieckich TV: Rubens, Durer, Format itp.IdeL pisze: Ciekaw jestem jakich telewizorach - przecież zazwyczaj stosowano we wzmacniaczu wizji PCL84 lub PFL200 - w życiu nie widziałem telewizora ze wzm. wizji na tej lampie![]()
najstarsze jakie naprawiałem to były Szmaragdy902 (mam jeden zreszta w piwnicy) - a ten miał już PCL84. Belwedera ani turkusa nigdy w swoich rękach nie miałem - załuję bo to ładne rzeczyOTLamp pisze:
W polskich stosowano PL83. Miał ją np. Belweder, Turkus, Jantar, Szmaragd, Neptun, Wawel itd. PCL84 wprowadzono później, a PFL200 jeszcze później. EL83 siedziała np. w niemieckich TV: Rubens, Durer, Format itp.
Tak, Szmaragdy 901 i 902 miały juz PCL84. Pierwsza wersja Szmaragda (bez 901 czy 902) miała PL83. Belwedera w rękach miałem, ale nie miałem kasy żeby go kupić (100zł), a Turkus poszedł ostatnio na Allegro w opcji "kup teraz" za 50zł. Największy problem w takim przypadku to jednak przesyłka.IdeL pisze: najstarsze jakie naprawiałem to były Szmaragdy902 (mam jeden zreszta w piwnicy) - a ten miał już PCL84. Belwedera ani turkusa nigdy w swoich rękach nie miałem - załuję bo to ładne rzeczy![]()
Tak, masz rację - koszty przesyłki...OTLamp pisze: Największy problem w takim przypadku to jednak przesyłka.