EL83

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

EL83

Post autor: IdeL »

Czy stosowano tę pentodę w sprzęcie RTV???
A EF800 ????
Ciekaw jestem - bo dostałem ostatni trochę lamp novalowych z izby pomiarowej i można spotkać takie okazy pośród wielosci ECC82 :D :D

Pozdroofki
IdeL
OTLamp

Re: EL83

Post autor: OTLamp »

IdeL pisze:Czy stosowano tę pentodę w sprzęcie RTV???
Stosowano ją w sprzęcie RTV (wzmacniacz wizji w OTV) i nie tylko. Stosowano ją również w sprzęcie pomiarowym. EL83 siedzi np. w generatorze impulsów prostokątnych GFP70, a dokładnie w stopniu końcowym, w którym przez regulację napięcia siatki drugiej uzyskuje się regulację amplitudy sygnału wyjściowego. Spotykało się ją też w prostych oscyloskopach, w których pracowała jako generator podstawy czasu, oraz jako wzmacniacz szerokopasmowy (końcowy Y) w "większych" oscyloskopach.

IdeL pisze: Ciekaw jestem - bo dostałem ostatni trochę lamp novalowych z izby pomiarowej i można spotkać takie okazy pośród wielosci ECC82 :D :D
A oprócz ECC82 i EL83 co jeszcze dostałeś? Jakieś E80CC, ECC40, E182CC, E55L się znajdą?

Pozdrawiam
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Ja bym reflektował na kilka sztuk ECC82 jak by na zbyciu były i niedrogie (czyt. darmowe :wink: )
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

OTLamp pisze:
Stosowano ją w sprzęcie RTV (wzmacniacz wizji w OTV) ......

Ciekaw jestem jakich telewizorach - przecież zazwyczaj stosowano we wzmacniaczu wizji PCL84 lub PFL200 - w życiu nie widziałem telewizora ze wzm. wizji na tej lampie :?:
OTLamp pisze: A oprócz ECC82 i EL83 co jeszcze dostałeś? Jakieś E80CC, ECC40, E182CC, E55L się znajdą?
Głównie stabiliwolty kołkowe :D :D
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Boguś pisze:Ja bym reflektował na kilka sztuk ECC82 jak by na zbyciu były i niedrogie (czyt. darmowe :wink: )
Ech... - wcale nie chciałem aby ten wątek miał handlowy wydźwięk - mogę się na coś zamienić, ewentualnie - tylko muszę popatrzeć dokładnie co mam w tych workach :D :D
IdeL
OTLamp

IdeL pisze: Ciekaw jestem jakich telewizorach - przecież zazwyczaj stosowano we wzmacniaczu wizji PCL84 lub PFL200 - w życiu nie widziałem telewizora ze wzm. wizji na tej lampie :?:
W polskich stosowano PL83. Miał ją np. Belweder, Turkus, Jantar, Szmaragd, Neptun, Wawel itd. PCL84 wprowadzono później, a PFL200 jeszcze później. EL83 siedziała np. w niemieckich TV: Rubens, Durer, Format itp.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

OTLamp pisze:
W polskich stosowano PL83. Miał ją np. Belweder, Turkus, Jantar, Szmaragd, Neptun, Wawel itd. PCL84 wprowadzono później, a PFL200 jeszcze później. EL83 siedziała np. w niemieckich TV: Rubens, Durer, Format itp.
najstarsze jakie naprawiałem to były Szmaragdy902 (mam jeden zreszta w piwnicy) - a ten miał już PCL84. Belwedera ani turkusa nigdy w swoich rękach nie miałem - załuję bo to ładne rzeczy :cry:

Pozdroofki
IdeL
OTLamp

IdeL pisze: najstarsze jakie naprawiałem to były Szmaragdy902 (mam jeden zreszta w piwnicy) - a ten miał już PCL84. Belwedera ani turkusa nigdy w swoich rękach nie miałem - załuję bo to ładne rzeczy :cry:
Tak, Szmaragdy 901 i 902 miały juz PCL84. Pierwsza wersja Szmaragda (bez 901 czy 902) miała PL83. Belwedera w rękach miałem, ale nie miałem kasy żeby go kupić (100zł), a Turkus poszedł ostatnio na Allegro w opcji "kup teraz" za 50zł. Największy problem w takim przypadku to jednak przesyłka.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

OTLamp pisze: Największy problem w takim przypadku to jednak przesyłka.
Tak, masz rację - koszty przesyłki...
Swoją drogą, tak jak Wisła jest mi obojętna to Turkusa czy Belwedera chętnie kupiłbym sobie...

Pozdroofki
IdeL