Witam!
W maju kupiłem od Ukraińca na Allegro Lokalnie takie radyjko.
https://www.radiomuseum.org/r/luxor_87mw.html
Niestety zablokowany przełącznik zakresów, oś przy poruszeniu pękła w łożysku, tam, gdzie przełącznik jest przykręcony do chassis.
Dałoby się to jakoś zrobić czy sprzedać lampy a radio po swojemu przerobić na hybrydę lampowo- tranzystorową z UKF i głowicą UKF od Amatora czy jakiejś REMY?
Radio nie jest zniszczone i odzywało się na krótkich falach, to odbiornik wojennej produkcji.....trochę żal pruć, choć przeróbka lepsza niż złom i piec.
Potrzebowałbym schemat do tego, ma ktoś?
Jeszcze jest opcja zrobienia tego na loktalach z filtrami p.cz. od Pioniera czy Mazura, szczególnie, że oryginalne lampy to w części szwedzkie wynalazki bez odpowiedników.
Ma ktoś pomysł?
Luxor TYP 87MW-urwana oś przełącznika zakresów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

-
Marek7HBV
- 3125...6249 postów

Re: Luxor TYP 87MW-urwana oś przełącznika zakresów
Wystarczy uruchomić na długich. Nikt już na średnich i krótkich falach rosyjskich stacji słuchać nie będzie, chyba. 
-
atom1477
- 625...1249 postów

A dlaczego nie bierzesz pod uwagę opcji naprawy tego pękniętego wałka?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Szkoda pruć tak stary radioodbiornik. Lepiej albo naprawić albo sprzedać komuś, kto ogarnie naprawę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Ja tego nie naprawię.....może ktoś z Kolegów byłby zainteresowany?
Może być sprzedaż, może zamiana na transformatory głośnikowe PP pod EL84 czy nawet EL95 na obciążenie 4-6R
Ja tego nie naprawię, co najwyżej mogę uwalić do końca, bo mam lewe ramie niesprawne i nie wymontuję tego w całości bez pourywania drucików od cewek.
Ktoś zainteresowany?
Ewentualnie mogę komuś przekazać radio do naprawy przełącznika i uruchomienia by grało chociaż na długich falach.
Ktoś z Kolegów by się podjął?
Zapłacić mogę a tak pójdzie na dawcę obudowy i skali, z czego powstanie potworek na bazie Pioniera czy AGI/Stolicy, czego bym chciał uniknąć.
Ja tego nie naprawię.....może ktoś z Kolegów byłby zainteresowany?
Może być sprzedaż, może zamiana na transformatory głośnikowe PP pod EL84 czy nawet EL95 na obciążenie 4-6R
Ja tego nie naprawię, co najwyżej mogę uwalić do końca, bo mam lewe ramie niesprawne i nie wymontuję tego w całości bez pourywania drucików od cewek.
Ktoś zainteresowany?
Ewentualnie mogę komuś przekazać radio do naprawy przełącznika i uruchomienia by grało chociaż na długich falach.
Ktoś z Kolegów by się podjął?
Zapłacić mogę a tak pójdzie na dawcę obudowy i skali, z czego powstanie potworek na bazie Pioniera czy AGI/Stolicy, czego bym chciał uniknąć.
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Bardzo fajne radio, szkoda psuć i myślę że zdecydowanie warto przywrócić do działania możliwie bez przebudowy.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!Olkus pisze: sob, 3 stycznia 2026, 01:12 Bardzo fajne radio, szkoda psuć i myślę że zdecydowanie warto przywrócić do działania możliwie bez przebudowy.
Pozdrawiam,
A.
Jak jest urwana oś, to zawsze można nalać ciepłej nafty w ten otwór i od tyłu jest płaskownik, który stanowi część osi przełącznika, istnieje opcja ustawienia fal długich "na sztywno" i by Jedynka grała, potem przelecieć po "kartoflakach" co bardziej nagryzione zębem czasu wymienić i spróbować to zrobić jakkolwiek się da, oko magiczne trup aczkolwiek mam dwa 6E5S, takie w 10% zużyte i by poświeciło jeszcze.
Jak pisałem, to ręka niesprawna a tan za bardzo dojścia nie ma, typowa, oszczędnościowa, wojenna budowa.
Po wojnie już lepiej budowano.
Istnieje opcja przebudowy z oryginalnymi cewkami i przełącznikiem od Mazura(ten ma pozycję "gramofon", od Pioniera chyba nie ma), ja z tym poczekam aż ojciec za ciecia pójdzie, bo od nerwów mi się łapy trzęsą.
Czyli do końca kwietnia pomyślę, może wcześniej się trafi okazja.