Luxor TYP 87MW-urwana oś przełącznika zakresów

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Luxor TYP 87MW-urwana oś przełącznika zakresów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
W maju kupiłem od Ukraińca na Allegro Lokalnie takie radyjko.
https://www.radiomuseum.org/r/luxor_87mw.html
Niestety zablokowany przełącznik zakresów, oś przy poruszeniu pękła w łożysku, tam, gdzie przełącznik jest przykręcony do chassis.
Dałoby się to jakoś zrobić czy sprzedać lampy a radio po swojemu przerobić na hybrydę lampowo- tranzystorową z UKF i głowicą UKF od Amatora czy jakiejś REMY?
Radio nie jest zniszczone i odzywało się na krótkich falach, to odbiornik wojennej produkcji.....trochę żal pruć, choć przeróbka lepsza niż złom i piec.
Potrzebowałbym schemat do tego, ma ktoś?
Jeszcze jest opcja zrobienia tego na loktalach z filtrami p.cz. od Pioniera czy Mazura, szczególnie, że oryginalne lampy to w części szwedzkie wynalazki bez odpowiedników.
Ma ktoś pomysł?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Luxor TYP 87MW-urwana oś przełącznika zakresów

Post autor: Marek7HBV »

Wystarczy uruchomić na długich. Nikt już na średnich i krótkich falach rosyjskich stacji słuchać nie będzie, chyba. :D
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

A dlaczego nie bierzesz pod uwagę opcji naprawy tego pękniętego wałka?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Szkoda pruć tak stary radioodbiornik. Lepiej albo naprawić albo sprzedać komuś, kto ogarnie naprawę.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Ja tego nie naprawię.....może ktoś z Kolegów byłby zainteresowany?
Może być sprzedaż, może zamiana na transformatory głośnikowe PP pod EL84 czy nawet EL95 na obciążenie 4-6R
Ja tego nie naprawię, co najwyżej mogę uwalić do końca, bo mam lewe ramie niesprawne i nie wymontuję tego w całości bez pourywania drucików od cewek.
Ktoś zainteresowany?
Ewentualnie mogę komuś przekazać radio do naprawy przełącznika i uruchomienia by grało chociaż na długich falach.
Ktoś z Kolegów by się podjął?
Zapłacić mogę a tak pójdzie na dawcę obudowy i skali, z czego powstanie potworek na bazie Pioniera czy AGI/Stolicy, czego bym chciał uniknąć.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Bardzo fajne radio, szkoda psuć i myślę że zdecydowanie warto przywrócić do działania możliwie bez przebudowy.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Olkus pisze: sob, 3 stycznia 2026, 01:12 Bardzo fajne radio, szkoda psuć i myślę że zdecydowanie warto przywrócić do działania możliwie bez przebudowy.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Jak jest urwana oś, to zawsze można nalać ciepłej nafty w ten otwór i od tyłu jest płaskownik, który stanowi część osi przełącznika, istnieje opcja ustawienia fal długich "na sztywno" i by Jedynka grała, potem przelecieć po "kartoflakach" co bardziej nagryzione zębem czasu wymienić i spróbować to zrobić jakkolwiek się da, oko magiczne trup aczkolwiek mam dwa 6E5S, takie w 10% zużyte i by poświeciło jeszcze.
Jak pisałem, to ręka niesprawna a tan za bardzo dojścia nie ma, typowa, oszczędnościowa, wojenna budowa.
Po wojnie już lepiej budowano.
Istnieje opcja przebudowy z oryginalnymi cewkami i przełącznikiem od Mazura(ten ma pozycję "gramofon", od Pioniera chyba nie ma), ja z tym poczekam aż ojciec za ciecia pójdzie, bo od nerwów mi się łapy trzęsą.
Czyli do końca kwietnia pomyślę, może wcześniej się trafi okazja.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Żeby nie straszyć ewentualnych chętnych Kolegów lampami w tym radyjku, to nie jest tak strasznie,
poza okiem magicznym do przeróbki na 6E5C, o czym Kolega "Szrot Majster" wspomniał, tylko
drobny problem jest z mieszaczem 6M9G,rzadkim dziwadłem, wyprodukowane przez Szwedów.
Ale ją można zastąpić też oktalową 6E8G(ECH35),która być może jeszcze jest na wiadomym serwisie
aukcyjnym i od lat nie schodzi(Albo już zeszła? Miesiąc tam nie byłem), a jak nie,to spróbuję poszukać
w moich zasobach i chętnemu odstąpić, jeżeli jest słaba. W Radiomuseum jest pokazany układ pracy
jednej i drugiej, więc nie byłoby problemu przelutu na podstawce i ewentualnej zmiany rezystorów.
Lampa 6E8G jest w tym samym stylu wykonania i też Szwedzi ją robili i stosowali, więc nie będzie
dysonansu poznawczego na tzw."oko".
Próbuję domyślić się wyglądu miejsca pęknięcia ośki przełącznika. Czy jest ona wykonana podobnie do
przełącznika "Pionier U/Mazur"?
Wtedy można by pomyśleć, jak ją nadsztukować.
Pozdrawiam.
Jacek"ballasttube"
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Aha! Może się nie wyraziłem jasno powyżej:
poza "okiem" i mieszaczem pozostałe lampy
są do zastąpienia radzieckimi oktalami
w prosty sposób.
Pozdrawiam raz jeszcze.
Jacek"b/t"
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: czw, 1 stycznia 2026, 22:33 Witam!
W maju kupiłem od Ukraińca na Allegro Lokalnie takie radyjko.
https://www.radiomuseum.org/r/luxor_87mw.html
Niestety zablokowany przełącznik zakresów, oś przy poruszeniu pękła w łożysku, tam, gdzie przełącznik jest przykręcony do chassis.
Dałoby się to jakoś zrobić czy sprzedać lampy a radio po swojemu przerobić na hybrydę lampowo- tranzystorową z UKF i głowicą UKF od Amatora czy jakiejś REMY?
Radio nie jest zniszczone i odzywało się na krótkich falach, to odbiornik wojennej produkcji.....trochę żal pruć, choć przeróbka lepsza niż złom i piec.
Potrzebowałbym schemat do tego, ma ktoś?
Jeszcze jest opcja zrobienia tego na loktalach z filtrami p.cz. od Pioniera czy Mazura, szczególnie, że oryginalne lampy to w części szwedzkie wynalazki bez odpowiedników.
Ma ktoś pomysł?
Możesz pokazać zdjęcie przełącznika? Mam moduł przełącznika od Pioniera U bez jednej cewki - można wtedy spróbować przeszczepić sam przełącznik. Ewentualnie jeśli jest miejsce to wstawić rosyjski przełącznik PG-3 3 pozycyjny.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Schemat jest na Radiomuzeum.org,
Kolego"Szrot Majster",masz tam wejście?
Jak nie masz, to Ci ściągnę lepszy.Daj znać.
Tu masz załączony byle jaki,zrzut ekranu,
na dowód,że mają go.
Pozdrawiam.
Jacek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.