1, XT USB - to karta opracowana w 2022 przez F.Stefanec i zmodyfikowana prze zemnie w 2025
Modyfikacja polegała na :
-Zastosowaniu układów TTL oraz rezystorów , kondensatorów i rezonatora kwarcowego przewlekanych zamiast SMD
-dołożeniu aktywnego rozdzielacza USB
-zwiększeniu liczby porów USB na płytce do 2 + 2 kolejne jako opcja
-ograniczeniu się do EPROM 2764 - uznałem ,że na Boot loader wystarczy
-N-MOS BS-170 zastąpiłem bramką SN74LS04.
Oznaczało to zaprojektowanie od zera płytki
Z tego co mi wiadomo karta obsługuje tylko pamięci masowe tj. pendrive - przy sterowniku jaki był na stronie F.Stefanec nie obsługuje myszy i klawiatury czyli urządzeń HID. Strona źródłowa
https://tefatronix.g6.cz/display.php?pa ... sb&lang=en
2. Pulsar Audio Adapter - 8 bit karta dźwiękowa ISA z możliwością odtwarzania oraz zapisu do pliku MP3 , wyposażona w OPL3 , w wejście mikrofonowe - mikrofon elektret/pojemnościowy / dynamiczny wybierany zworkami , AUX oraz Line in - wejścia przełączna za pomocą przekaźników - dodatkowo każde wejście wyposażone jest we własny cyfrowy potencjometr głośności - Użyty został układ scalonego kodera/dekodera MP3 VS1063 . Karta posiada max. 16 MB pamięci DRAM w kości SIMM 72 pin - o takie kości jeszcze nie trudno - do dyspozycji mamy 4 banki po 8 bit każdy co jeśli się nie mylę daje 4MB na bank
Możliwości VS1063
• Encoders:
MP3; Ogg Vorbis; PCM; IMA ADPCM;
G.711 (μ-law, A-law); G.722 ADPCM
• Decoders:
MP3 (MPEG 1 & 2 audio layer III (CBR
+VBR +ABR));
MP2 (layer II) (optional);
MPEG4 / 2 AAC-LC(+PNS),
HE-AAC v2 (Level 3) (SBR + PS);
Ogg Vorbis; FLAC;
WMA 4.0/4.1/7/8/9 all profiles (5-384 kbps);
WAV (PCM, IMA ADPCM, G.711 μ-law/A-
law, G.722 ADPCM)
Kod Driwerów też mam , trzeba je tylko skompilować na komputerze z Windows 98 i dokończyć pakiet instalacyjny
Schematy też wrzucę tylko wymagają uporządkowania.
Zostało mi uporżadkować w karcie Pulsar warstwę opisową.