Zestawy tranzystorów

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Zestawy tranzystorów

Post autor: inar »

Witam!
Trafiły do mnie dwa radiatory z tranzystorami, jak na zdjęciach. Sprawdzałem miernikiem-są to tranzystory PNP, nie lutowane, o wzmocnieniu od 21 do 46. Może ktoś ma pomysł dlaczego takie zestawienie?
Pozdrawiam-Grzegorz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Zestawy tranzystorów

Post autor: Marek7HBV »

Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Nie wiem jak to mierzyłeś, ale według karty katalogowej to są komplementarne Darlingtony https://www.st.com/resource/en/datasheet/cd00001170.pdf

PS Jakbyś chciał się ich jednak pozbyć to chętnie przygarnę 8)
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Też myślałem, że komplementarne PNP NPN, ale chiński "przyrząd " odczytywał oba jako PNP. Zrobiłem jeszcze raz pomiar i wykazał jeden jako PNP zwykły, a drugi jako NPN Darlington .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Chińskie, tanie "przyrządy" nie nadają się do pomiarów tranzystorów mocy, podobnie jak multimetry zaopatrzone w dedykowane do nich przystawki do pomiarów tranzystorów. Używają ona bardzo prądów, więc przy pomiarze wychodzą kompletne bzdury.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Z mojego doświadczenia, chińskie testery z tranzystorami mocy pojedynczymi jeszcze w miarę sobie radzą (przynajmniej z rozpoznaniem rodzaju elementu), ale głupieją po przyłączeniu Darlingtona, niezależnie od jego mocy. Mimo wszystko używam takiego cudaka (testera) na co dzień i jak dla mnie, amatora, jest genialny, jak na swoją cenę.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Teslacoil pisze: czw, 28 sierpnia 2025, 01:54 Z mojego doświadczenia, chińskie testery z tranzystorami mocy pojedynczymi jeszcze w miarę sobie radzą (przynajmniej z rozpoznaniem rodzaju elementu), ale głupieją po przyłączeniu Darlingtona, niezależnie od jego mocy. Mimo wszystko używam takiego cudaka (testera) na co dzień i jak dla mnie, amatora, jest genialny, jak na swoją cenę.
Problem w tym, że każdy tranzystor jest sklasyfikowany pod względem grupy wzmocnienia dla bardzo konkretnej wartości prądu kolektora, a te chińskie testery badają tranzystory przy małych i z reguły tych samych prądach, więc są przeznaczone do orientacyjnych pomiarów "bety" tranzystorów sygnałowych jedynie małej i może jeszcze średniej mocy. Multimetry z możliwością pomiaru "bety" wykonują pomiary przy jeszcze mniejszych prądach.

Kiedyś przedstawiłem tabelę z wynikami pomiarów wzmocnienia prądowego dwudziestu wybranych losowo tranzystorów typu BC313.10 produkcji CEMI, popularnych w czasach PRL-u. Tranzystory zostały zakupione od CEMI jako segregowane i pełnowartościowe (na pewno nie były to odpady produkcyjne). Dla katalogowej wartości prądu kolektora, równej 150 mA wszystkie przeze mnie zmierzone (w sumie zmierzyłem kilkaset sztuk) miały prawidłowe wzmocnienie, mieszczące się w "katalogowych" granicach od 63 do 160. Gorzej, że charakterystyki wzmocnienia w funkcji prądu kolektora były diametralnie różne i np. dla prądu równego 1 mA wzmocnienie niektórych tranzystorów wynosiło zaledwie 10, a innych nawet 150. To powinno uświadomić konstruktorom wzmacniaczy, że tego typu zabytkowe elementy powinno się dobierać w pary, najlepiej przez porównywanie charakterystyk bardzo wielu egzemplarzy...
Poniżej mierzone przeze mnie tranzystory i wzmocnienie dwóch z dwudziestu wtedy zmierzonych.
BC313-10 w słoiku.jpg
Wzmocnienie BC313.10.png

W nowszych wydaniach książki "Sztuka Elektroniki" jej Autorzy zbadali setki różnych tranzystorów, porównując ich "liniowość", czyli w tym przypadku stałość wzmocnienia prądowego dla prądu kolektora zmieniającego się od 1 μA do 10 mA. Poniżej wyniki tych badań.
Wzmocnienie od Ic.jpg

Sklasyfikowali w ten sposób kilkadziesiąt popularnych typów tranzystorów PNP i NPN nadając im oceny od 1 (bardzo nieliniowy) do 5 (bardzo liniowy).

Posługując się swoimi chińskimi testerami (mam dwa różne i też czasami po nie sięgam) zauważyłem, że potrafią się one mylić w sytuacji gdy pojedynczy tranzystor ma bardzo duże wzmocnienie prądowe (od 1000 do 4000) i w takiej sytuacji za bardziej prawdopodobny "uważają" one wynik duuużo niższy (np. mieszczący się w granicy od 50 do 150), dla odwrotnego połączenia emitera i kolektora (zamieniają i źle wyświetlają ich kolejność)...

Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .