W starej telewizji - PRiTV, wozy transmisyjne, kamery, magnetowidy

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

W starej telewizji - PRiTV, wozy transmisyjne, kamery, magnetowidy

Post autor: daniel22 »

Kiedyś był cykl "W starym kinie", to może wątek "W starej telewizji" się przyda :)

Kiedyś był taki bardzo fajny wątek, w którym się udzielałem na elektrodzie:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1031049.html

Niestety, nie wiedzieć czemu został zamknięty i od tamtego czasu nie było miejsca, żeby wkleić zdjęcia i porozmawiać na ten temat, no i podczas ostatniej wizyty u kolegi tszczesn (wielkie podziękowania za zdjęcia, ogromną dawkę wiedzy, zdjęcia i całą resztę :) ) wpadliśmy na pomysł, aby taki wątek utworzyć tutaj. Będzie dotyczył "starej ery telewizji". Temat trochę pominięty, szczególnie lata 70-80, a więc era TV kolorowej, która jest bardzo słabo udokumentowana, a tylko nieliczne skrawki ujęć studia z lat `70 pojawiają się na youtube wywołując poruszenie. Lata `80 od drugiej połowy są już znacznie lepiej udokumentowane przez pojawianie się magnetowidów domowych w większych ilościach na rynku, choć dopiero lata `90 są udokumentowane dość dobrze. Najciężej znaleźć materiały z początku zapisu magnetycznego, czyli lata 60-70, można pomarzyć o obejrzeniu zapisu teleturniejów, programów publicystycznych z lat `70... ale mam nadzieję, że się to zmieni, jak w końcu uda się naszemu stowarzyszeniu naprawić magnetowid dwucalowy AVR-3, lub taki pozyskać na własność stowarzyszenia. Ale prędko to nie nastąpi :).

Książki warte uwagi w tym temacie (które znam, a które opisują wczesne lata telewizji w Polsce):
- Tadeusz Kurek: 625 linii - za kulisami telewizji- bardzo ciekawa książka o początkach polskiej TV, kończąca się na erze koloru, Technologie elektroniczne telewizji , ABC dziennikarza telewizyjnego, "Miksery obrazu kolorowego Bosch Fernseh (nie posiadam, znalazłem jedynie w spisie książek autora). Vademecum realizatora TV .
- Bolesław Urbański: Rejestracja sygnałów wizyjnych

Opracowania internetowe: "JAK TO SIĘ ZACZĘŁO ?
PIERWSZE OŚRODKI TELEWIZYJNE W POLSCE
Lata 1952 - 1969
": https://polkart.com.pl/old/PLIKI/Pierws ... 12.doc.pdf

W wątku planuję też zamieszczać historyczne zdjęcia, oraz współczesne, bardzo nielicznego zachowanego sprzętu z "tamtych czasów", oraz prezentować sprzęt, który udało się uratować i służy aktualnie do zgrywania archiwalnych kaset/szpulowych taśm wizyjnych/edycji itd. Wiele "ikonicznych" sprzętów, typu generatory napisów z czcionką dziennika telewizyjnego i wcześniejsze (Thomson TTV 2530 według książki "Technologie elektroniczne telewizji " - google nawet nie potwierdza istnienia takiego modelu, co jest normą przy zapytaniach o sprzęt profesjonalny z epoki", oraz nowszy Vidifont Mark IV), czy biało-niebieskich kamer Bosch KCK 40, z których niewiele zachowano, a także przenośnej Bosch KCN-92, której zdobycie nawet na świecie graniczy z cudem. W USA czy krajach zachodnich dostęp do sprzętu profesjonalnego nie jest taki trudny, ale w Polsce sprawa jest prawie beznadziejna, więc chociaż niech one będą wspomniane i opisane w wątku. Zdjęć zarówno z kilku ośrodków TVP w których byłem, jak i skanów z książek mam sporo, a nawet ostatnio - fizycznego sprzętu z tamtych lat, i będę się starał je tutaj systematycznie wrzucać. :) Może to pomoże znaleźć w przyszłości informacje na temat historycznego sprzętu, zdjęć, informacji, wspomnień, czy może nawet samych archiwaliów.

Tymczasem kilka zdjęć historycznych z Woronicza:

Makieta PRiTV i świeżo oddane do użytku wnętrza:

324012.jpeg

Kamery Marconi Mark IV:
324011.jpeg
Pomieszczenia realizatorskie i osprzęt:
324014.jpeg
324015.jpeg
324016.jpeg
324017.jpeg
324019.jpeg
Rzadka, zachowana w dobrym stanie kamera WZT KS-0042 z czasów telewizji czarno-białej, można ją zobaczyć w Muzeum Dobranocek w Rzeszowie, zdjęcie z internetu.
324020.jpeg
KS-0042 którą fotografowałem w 2015r w Muzeum Śląskim, w dużo gorszym stanie:
324021.jpeg
324022.jpeg
324024.jpeg
324023.jpeg
I na razie tyle, w następnym poście wrzucę trochę zdjęć zachowanej aparatury z wizyty w TVP3 Lublin :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: W starej telewizji - PRiTV, wozy transmisyjne, kamery, magnetowidy

Post autor: CHOPIN66 »

Obrazki się nie załączyły :D
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Dziwne, ja wszystkie widzę, ale już druga osoba ich nie widzi więc coś tu nie gra. Ale może coś ostatnio zmienili na serwerze. Jak próbowałem je dodać tutaj, to mimo rozmiaru 3-4 MB był komunikat "załącznik jest za duży" :). Poproszę moderatora o pomoc i naprawimy dzisiaj post, bo literówka też się trafiła.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Podlinkowanych zdjęć nie było widać. Być może serwer na którym się znajdują nie pozwala na takie podlinkowanie ich na naszej stronie :roll: Próbowałem ściągnąć je na swój dysk i wrzucić do wypowiedzi, ale po tym nieźle namieszałem i sam już nie wiem które ze zdjęć i w jakiej kolejności powinny zostać zamieszczone... :oops:
Bardzo proszę w przyszłości zamieszczać pliki graficzne bezpośrednio na naszym Forum, gdyż te podlinkowane albo nie chcą się wyświetlać od razu (tu właśnie mieliśmy taką sytuację), albo z czasem są usuwane z podlinkowanej strony i nasi Użytkownicy zgłaszają ten fakt moderatorom, jako brak zdjęć w postach.

Proszę o informacje co w poście zmienić, to może uda się go jakoś naprawić...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Widziałeś fotki w twoim poście zapewne dlatego, że były zapamiętane w cache twojej przeglądarki.

2-3MB na zdjęcia na forum to strasznie dużo, spokojnie zmieścisz się w wartości 10 razy mniejszej i mniej bez użytkowej straty jakości.
Na potrzeby wyświetlenia na forum spokojnie wystarczy rozmiar obrazka 1024 piksele w największym wymiarze, ewentualnie trochę więcej jak fotografia zawiera dużo drobnych szczegółów. Najlepiej zapisywać w formacie JPEG z jakością 50% - nie będzie widać pogorszenia jakości obrazka, ewentualnie na ostrych krawędziach będzie widać artefakty, ale to raczej przypadek grafik lub schematów (a te lepiej zapisywać w innych formatach niż JPEG), Zrobisz to GIMPem (działa na wszystkim) lun popularnym IrfanView (ale chyba już tylko na Windows)
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Wiesz, ja to wszystko wiem, tylko staram się archiwizować zdjęcia w wysokiej jakości i rozdzielczości bez dużej kompresji, żeby można było powiększyć i obejrzeć szczegóły. Ale na potrzeby forum, jak mniejsze załączniki przechodzą a większe nie, mogę je pomniejszyć. :)

Teraz udało się wstawić plik na próbę. Sugerowałem się maksymalnym rozmiarem 10MB i myślałem, że mniejsze przejdą bez problemu. A widocznie limit jest mniejszy, może 1MB. Przedstawia tabliczkę sprzętu, który opiszę szerzej w następnym poście :)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Ja patrzyłem na wątek ok. godz 12.15 - 12.45 (już po poście kolegi, ze fotek nie widzi) - ja fotki widziałem.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

staszeks pisze: pn, 4 sierpnia 2025, 16:36 Ja patrzyłem na wątek ok. godz 12.15 - 12.45 (już po poście kolegi, ze fotek nie widzi) - ja fotki widziałem.
Wcześniej zacząłem poprawiać wypowiedź, dodając do niej grafiki z linków, więc wtedy mogły być już widoczne (wcześniej wyświetlały się tylko słowa "obrazek").

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Dla obrazów mamy ustawiony limit 2MB. Z jednej strony moglibyśmy go zwiększyć, z drugiej strony w tym limicie naprawdę da się zmieścić wszystko co trzeba.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Einherjer pisze: pn, 4 sierpnia 2025, 17:41 Dla obrazów mamy ustawiony limit 2MB. Z jednej strony moglibyśmy go zwiększyć, z drugiej strony w tym limicie naprawdę da się zmieścić wszystko co trzeba.
To ciekawe, bo ostatnio chcąc załączyć obraz 1,2MB wywalało błąd:
Screenshot_20250718-121152.Chrome~2.png
Ale już pliki <1MB wchodzą bez problemu, czy limit to jednak nie 1MB? Kiedyś z 2MB nie było problemów.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,