Po prawie roku, historia płyty od Kolegi Marka ma ciąg dalszy....
Locutus pisze: pt, 8 listopada 2024, 02:46
Niestety, w płycie uszkodzony jest 'chipset'...
Po wyczyszczeniu, jedyne co można było zrobić to wylutować chipset, naprawić ścieżkę i spróbować włączyć

Oględziny w termowizji wskazują na dwa tantale do wymiany i prawie pewne uszkodzenie obu 74245... co w sumie było do przewidzenia.
Przyjechał do mnie zakupiony na Węgrzech chipset !!!
Niestety sprzedawca zrobił wielką paczkę z dużą ilością wypełniacza... ale sam układ "latał" sobie luzem w plastikowym pojemniku
1_tamarac.jpg
Po akcji prostowania wyprowadzeń, 'TAMARAC' trafił na swoje miejsce, przy okazji wymieniony został również jeden 74245.
2_tamarac.jpg
Po włączeniu jest nieźle, płyta daje oznaki życia ale test wykazuje problem na liniach pamięci RAM.
3_addrlines.jpg
"Posłuchałem" jej oscyloskopem i okazało się, że na dwóch liniach adresowych RAM jest 'cisza'.
Na jednej linii natychmiast namierzyłem uszkodzony rezystor, ale z namierzeniem usterki na drugiej było trochę więcej zabawy.
Winowajcą okazała się przelotka, w której elektrolit zjadł połączenie ze ścieżką
pod soldermaską (zupełnie nie można tego było zobaczyć przy oględzinach). Uszkodzenie rezystora również powstało na skutek działania elektrolitu, który 'nadgryzł' w środku kapturek wyprowadzenia rezystora (też z zewnątrz tego nie było widać).
Komputer ewidentnie był wyposażony w kartę z RTC a akumulator podtrzymania po latach rozszczelnił się.
Pod mikroskopem widać, delikatne ślady korozji na podstawkach i kilku innych przelotkach (poprawię je).
Jak widać na fotce, na skutek działania elektrolitu, cyna przekształca się w 'proszek'...
4_vias.jpg
Po naprawieniu przelotki i wymianie rezystora, test przebiega bez problemu.
5_addrlinesrepaired.jpg
Nie spodziewałem się tylu uszkodzeń...
6_al_done.jpg
Demon szybkości 'klasy XT' wrócił do stanu świetności
7_speeddeamon.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.