Transformator impulsowy

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

golja
5...9 postów
5...9 postów

Transformator impulsowy

Post autor: golja »

Poszukuję wzorów do projektowania transformatorów impulsowych stosowanych w przetwornicach. Próbowałem w bibliotekach znaleźć książkę Konopińskiego lub Borkowskiego i nic z tego nie wyszło. Proszę o pomoc. Informację proszę pocztą elektroniczną na adres: golja@poczta.fm. Z góry dziękuję za pomoc.

Jacek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Witam
Mógłbyś sprecyzować bardziej szczegółowe dane dotyczące tych książek?
Mam dostęp do tego typu literatury, spróbuję poszukać.
golja
5...9 postów
5...9 postów

trafo impulsowe

A. Borowski: Zasilanie urządzeń elektronicznych, WKŁ 1990
T. Konopiński, R. Pac: Transformatory i dławiki urządzeń elektroniki, wydanie 2 WNT 1967.
Jeśli chodzi o książkę Knopińskiego to udalo mi się ją kupić na allegro dzięki informacji od kol. Zibi.
Przyznam się, że udało mi się dostać jeszcze dwie pozycje Ferencziego, ale się rozczarowałem - nic nie ma na temat obliczania transformatorów.

Pozdrawiam
Jacek (golja)
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

golja

Ksiazki z okresu 67r to powijaki techniki impulsowej u nas i malo kto wiedzial cos o przetwornicach-na swiecie byly wtedy walki o ferrytowe rdzenie ,a my bylismy w niewoli technologicznej.

Do przetwornic obowiazuje wzor podstawowy U=L dI/dT,dalej trzeba
znalezc kolegow z WARSZAWY-moze skseruja katalog z POLFERU-
pokaza krzywe HANNA, jakies inne dobre rzeczy.

Porada taka-wejsc na strony uczelni polskich elektronicznych - w dzialki cwiczen -tam czasami mozna spotkac gotowe cwiczenia-gdzie podana jest literatura zrodlowa pytania.

STETY-to kosztuje duzo czasu.
golja
5...9 postów
5...9 postów

Transformator impulsowy

Zgadza się, że w tamtych czasach technika rdzeni ferytowych zaczęła się błyskawicznie rozwijać. Jednak podstawy techniki techniki impulsowej i jej praktycznie zastosowanie opracowano już w połowie lat piędziesiątych, przy czym dotyczyło to transformatorów impulsowych wykonywanych z blach permalojowych. Stopniowe wprowadzanie nowych technologii i nowych materiałów oraz stopów w tej dziedzinie spowodowało na początku lat 60 gwałtowne zainteresowanie rdzeniami ferytowymi. I tak np w USA instytut w Maschetutes opracował rozdzielacz impulsów wykonany w oparciu o rdzenie ferytowe i stosowany bardzo długo w transmisji PCM za pomocą horyzontowych linii radiowych. Szukając w bibliotekach i w internecie metod obliczania transformatorów impulsowych wreszcie trafiłem na wzory obliczeniowe, ale tylko transformatorów wyjściowych. Przyznam się, że byłem zaskoczony, gdy porównałem sposoby obliczania w tamtym okresie transformatorów impulsowych z aktualnymi wzorami okazało się, że obliczenia te w 90% bazują na archiwalnych opracowaniach z lat 60 i 70. Co najdziwniejsze, że firma Ferroxcube (dawny dział ferromagnetyków Philips) również bazuje na nich. Po długich poszukiwaniach wreszcie znalazłem program obliczania transformatorów impulsowych na stronie:
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html.
Po uruchomieniu pomocy i sprawdzeniu metod matematycznych okazało się, że wszystkie obliczenia bazują na podstawach techniki impulsowej opracowanej właśnie w latach 60 i 70. Najdziwniejsze w tym wszystkim było to, że obliczenia te dotyczą kształtek typu EE z kolumną środkową o przekroju walca.Szukając w różnych źródłach trafiłem na cykl artykułów w Elektronice dla Wszystkich (od nr 10/97 do 5/98 i 4/99 do 8/99) oraz Elektronika Praktyczna (od nr 6/97 do 10/97) Jest jeszcze cykl artykułów w EdW chyba z 2003r. o rdzeniach ferrytowych w praktyce. Jednak jak narazie nie mam do nich dostępu. Po zdobyciu ich postaram się opracować arkusz kalkulacyjny w Excelu do obliczania transformatorów impulsowych mocy, który powinien uwzględniać wymagania hobbystów.
Przepraszam za długi post.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem
Jacek (golja)
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Z numeru 1/06 str.99 ELEKTRONIKI PRAKTYCZNEJ -kupionej za 8zl-na przecenie-podaje :Konstruktor firmy Ferryster PAN
Tomasz Szyćko .Wejsc na www i poszalec z tym panem-pelnia wiedzy i materialow.
golja
5...9 postów
5...9 postów

Transformator impulsowy

Dzięki za informację
Jacek (golja)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Transformator impulsowy

Post autor: Ukaniu »

golja pisze:Dzięki za informację
Jacek (golja)
Obliczanie traf impulsowych staje się trudne przy optymalizacji.
Głębokość wnikania prądu w drut, indukcja nasycenia, straty histerezowe, straty w uzwojeniach, ...

http://www.butlerwinding.com/elelectron ... index.html
http://ece-www.colorado.edu/~pwrelect/b ... lndir.html
http://www.smps.us/
http://www.ee.surrey.ac.uk/Workshop/adv ... _loss.html

Była jeszcze strona obliczająca podstawowe układy smps, ale mi gdzieś znikła.

Nie potrzeba ksiąźek ogrom literatury jest w internecie.
Ale uważaj!, niektóre są błędne i trzeba wszystko an papierku sobie przekalkulować

Pozdrawiam Łukasz Długosz
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

dzisiaj na stronie
http://www.radio.ru/
znalazłem coś takiego:

«Теория расчетов импульсных трансформаторов двухтактных ИИП и ее подтверждение практикой».

teoria obliczania impulsowych transformatorów....................
a poniżel link do całego artykułu i do programu.
golja
5...9 postów
5...9 postów

Transformator impulsowy

Dzięki za pomoc w problemie oblicznia transformatorów impulsowych. Okazuje się, że jest sporo osób na forum zainteresowanych tym tematem.
Każdy link do stron uważnie oglądam i analizauję uważnie matematyczne metody liczenia transformatorów impulsowych. Przyznam się, że jestem zaskoczony róznorodnością metod i sposobów liczenia. Po analizie, metody i sposoby wykonania obliczeń są różne i trudno coś na ten temat jednoznacznie powiedzieć. Różnice te polegają na przyjmowanej wartości gęstości prądu oraz parametru oznaczonego jako Ve (effective volume). Niektóre opracowania w ogóle nic nie podają na ten temat, inne natomiast traktują ten parametr marginalnie. Dlatego trzeba wsprawdzić wszystko i przeliczyć ręcznie, a dopiero później postarć się znaleść kompromisowe rozwiązanie. Jednak najbardziej efektywną metodą jest praktyczne wykonanie przetwornicy według przynajmniej dwóch metod obliczania transformatorów i ich porównanie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc, z której naprawdę korzystam w pełni.

Jacek (golja)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

http://dmitriks.narod.ru/books/books.html
Do ściągnięcia książka
PROJEKTOWANIE TRANSFORMATORÓW IMPULSOWYCH

zaczekać az pootwiera obrazki (na dole strony)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.