Transformator impulsowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Transformator impulsowy
Poszukuję wzorów do projektowania transformatorów impulsowych stosowanych w przetwornicach. Próbowałem w bibliotekach znaleźć książkę Konopińskiego lub Borkowskiego i nic z tego nie wyszło. Proszę o pomoc. Informację proszę pocztą elektroniczną na adres: golja@poczta.fm. Z góry dziękuję za pomoc.
Jacek
Jacek
-
- 5...9 postów
trafo impulsowe
A. Borowski: Zasilanie urządzeń elektronicznych, WKŁ 1990
T. Konopiński, R. Pac: Transformatory i dławiki urządzeń elektroniki, wydanie 2 WNT 1967.
Jeśli chodzi o książkę Knopińskiego to udalo mi się ją kupić na allegro dzięki informacji od kol. Zibi.
Przyznam się, że udało mi się dostać jeszcze dwie pozycje Ferencziego, ale się rozczarowałem - nic nie ma na temat obliczania transformatorów.
Pozdrawiam
Jacek (golja)
T. Konopiński, R. Pac: Transformatory i dławiki urządzeń elektroniki, wydanie 2 WNT 1967.
Jeśli chodzi o książkę Knopińskiego to udalo mi się ją kupić na allegro dzięki informacji od kol. Zibi.
Przyznam się, że udało mi się dostać jeszcze dwie pozycje Ferencziego, ale się rozczarowałem - nic nie ma na temat obliczania transformatorów.
Pozdrawiam
Jacek (golja)
-
- 625...1249 postów
golja
Ksiazki z okresu 67r to powijaki techniki impulsowej u nas i malo kto wiedzial cos o przetwornicach-na swiecie byly wtedy walki o ferrytowe rdzenie ,a my bylismy w niewoli technologicznej.
Do przetwornic obowiazuje wzor podstawowy U=L dI/dT,dalej trzeba
znalezc kolegow z WARSZAWY-moze skseruja katalog z POLFERU-
pokaza krzywe HANNA, jakies inne dobre rzeczy.
Porada taka-wejsc na strony uczelni polskich elektronicznych - w dzialki cwiczen -tam czasami mozna spotkac gotowe cwiczenia-gdzie podana jest literatura zrodlowa pytania.
STETY-to kosztuje duzo czasu.
Ksiazki z okresu 67r to powijaki techniki impulsowej u nas i malo kto wiedzial cos o przetwornicach-na swiecie byly wtedy walki o ferrytowe rdzenie ,a my bylismy w niewoli technologicznej.
Do przetwornic obowiazuje wzor podstawowy U=L dI/dT,dalej trzeba
znalezc kolegow z WARSZAWY-moze skseruja katalog z POLFERU-
pokaza krzywe HANNA, jakies inne dobre rzeczy.
Porada taka-wejsc na strony uczelni polskich elektronicznych - w dzialki cwiczen -tam czasami mozna spotkac gotowe cwiczenia-gdzie podana jest literatura zrodlowa pytania.
STETY-to kosztuje duzo czasu.
-
- 5...9 postów
Transformator impulsowy
Zgadza się, że w tamtych czasach technika rdzeni ferytowych zaczęła się błyskawicznie rozwijać. Jednak podstawy techniki techniki impulsowej i jej praktycznie zastosowanie opracowano już w połowie lat piędziesiątych, przy czym dotyczyło to transformatorów impulsowych wykonywanych z blach permalojowych. Stopniowe wprowadzanie nowych technologii i nowych materiałów oraz stopów w tej dziedzinie spowodowało na początku lat 60 gwałtowne zainteresowanie rdzeniami ferytowymi. I tak np w USA instytut w Maschetutes opracował rozdzielacz impulsów wykonany w oparciu o rdzenie ferytowe i stosowany bardzo długo w transmisji PCM za pomocą horyzontowych linii radiowych. Szukając w bibliotekach i w internecie metod obliczania transformatorów impulsowych wreszcie trafiłem na wzory obliczeniowe, ale tylko transformatorów wyjściowych. Przyznam się, że byłem zaskoczony, gdy porównałem sposoby obliczania w tamtym okresie transformatorów impulsowych z aktualnymi wzorami okazało się, że obliczenia te w 90% bazują na archiwalnych opracowaniach z lat 60 i 70. Co najdziwniejsze, że firma Ferroxcube (dawny dział ferromagnetyków Philips) również bazuje na nich. Po długich poszukiwaniach wreszcie znalazłem program obliczania transformatorów impulsowych na stronie:
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html.
Po uruchomieniu pomocy i sprawdzeniu metod matematycznych okazało się, że wszystkie obliczenia bazują na podstawach techniki impulsowej opracowanej właśnie w latach 60 i 70. Najdziwniejsze w tym wszystkim było to, że obliczenia te dotyczą kształtek typu EE z kolumną środkową o przekroju walca.Szukając w różnych źródłach trafiłem na cykl artykułów w Elektronice dla Wszystkich (od nr 10/97 do 5/98 i 4/99 do 8/99) oraz Elektronika Praktyczna (od nr 6/97 do 10/97) Jest jeszcze cykl artykułów w EdW chyba z 2003r. o rdzeniach ferrytowych w praktyce. Jednak jak narazie nie mam do nich dostępu. Po zdobyciu ich postaram się opracować arkusz kalkulacyjny w Excelu do obliczania transformatorów impulsowych mocy, który powinien uwzględniać wymagania hobbystów.
Przepraszam za długi post.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem
Jacek (golja)
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt. ... mps_e.html.
Po uruchomieniu pomocy i sprawdzeniu metod matematycznych okazało się, że wszystkie obliczenia bazują na podstawach techniki impulsowej opracowanej właśnie w latach 60 i 70. Najdziwniejsze w tym wszystkim było to, że obliczenia te dotyczą kształtek typu EE z kolumną środkową o przekroju walca.Szukając w różnych źródłach trafiłem na cykl artykułów w Elektronice dla Wszystkich (od nr 10/97 do 5/98 i 4/99 do 8/99) oraz Elektronika Praktyczna (od nr 6/97 do 10/97) Jest jeszcze cykl artykułów w EdW chyba z 2003r. o rdzeniach ferrytowych w praktyce. Jednak jak narazie nie mam do nich dostępu. Po zdobyciu ich postaram się opracować arkusz kalkulacyjny w Excelu do obliczania transformatorów impulsowych mocy, który powinien uwzględniać wymagania hobbystów.
Przepraszam za długi post.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tym tematem
Jacek (golja)
-
- 625...1249 postów
-
- 5...9 postów
Transformator impulsowy
Dzięki za informację
Jacek (golja)
Jacek (golja)
-
- 625...1249 postów
Re: Transformator impulsowy
Obliczanie traf impulsowych staje się trudne przy optymalizacji.golja pisze:Dzięki za informację
Jacek (golja)
Głębokość wnikania prądu w drut, indukcja nasycenia, straty histerezowe, straty w uzwojeniach, ...
http://www.butlerwinding.com/elelectron ... index.html
http://ece-www.colorado.edu/~pwrelect/b ... lndir.html
http://www.smps.us/
http://www.ee.surrey.ac.uk/Workshop/adv ... _loss.html
Była jeszcze strona obliczająca podstawowe układy smps, ale mi gdzieś znikła.
Nie potrzeba ksiąźek ogrom literatury jest w internecie.
Ale uważaj!, niektóre są błędne i trzeba wszystko an papierku sobie przekalkulować
Pozdrawiam Łukasz Długosz
-
- 2500...3124 posty
dzisiaj na stronie
http://www.radio.ru/
znalazłem coś takiego:
«Теория расчетов импульсных трансформаторов двухтактных ИИП и ее подтверждение практикой».
teoria obliczania impulsowych transformatorów....................
a poniżel link do całego artykułu i do programu.
http://www.radio.ru/
znalazłem coś takiego:
«Теория расчетов импульсных трансформаторов двухтактных ИИП и ее подтверждение практикой».
teoria obliczania impulsowych transformatorów....................
a poniżel link do całego artykułu i do programu.
-
- 5...9 postów
Transformator impulsowy
Dzięki za pomoc w problemie oblicznia transformatorów impulsowych. Okazuje się, że jest sporo osób na forum zainteresowanych tym tematem.
Każdy link do stron uważnie oglądam i analizauję uważnie matematyczne metody liczenia transformatorów impulsowych. Przyznam się, że jestem zaskoczony róznorodnością metod i sposobów liczenia. Po analizie, metody i sposoby wykonania obliczeń są różne i trudno coś na ten temat jednoznacznie powiedzieć. Różnice te polegają na przyjmowanej wartości gęstości prądu oraz parametru oznaczonego jako Ve (effective volume). Niektóre opracowania w ogóle nic nie podają na ten temat, inne natomiast traktują ten parametr marginalnie. Dlatego trzeba wsprawdzić wszystko i przeliczyć ręcznie, a dopiero później postarć się znaleść kompromisowe rozwiązanie. Jednak najbardziej efektywną metodą jest praktyczne wykonanie przetwornicy według przynajmniej dwóch metod obliczania transformatorów i ich porównanie.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, z której naprawdę korzystam w pełni.
Jacek (golja)
Każdy link do stron uważnie oglądam i analizauję uważnie matematyczne metody liczenia transformatorów impulsowych. Przyznam się, że jestem zaskoczony róznorodnością metod i sposobów liczenia. Po analizie, metody i sposoby wykonania obliczeń są różne i trudno coś na ten temat jednoznacznie powiedzieć. Różnice te polegają na przyjmowanej wartości gęstości prądu oraz parametru oznaczonego jako Ve (effective volume). Niektóre opracowania w ogóle nic nie podają na ten temat, inne natomiast traktują ten parametr marginalnie. Dlatego trzeba wsprawdzić wszystko i przeliczyć ręcznie, a dopiero później postarć się znaleść kompromisowe rozwiązanie. Jednak najbardziej efektywną metodą jest praktyczne wykonanie przetwornicy według przynajmniej dwóch metod obliczania transformatorów i ich porównanie.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc, z której naprawdę korzystam w pełni.
Jacek (golja)
-
- 2500...3124 posty
http://dmitriks.narod.ru/books/books.html
Do ściągnięcia książka
PROJEKTOWANIE TRANSFORMATORÓW IMPULSOWYCH
zaczekać az pootwiera obrazki (na dole strony)
Do ściągnięcia książka
PROJEKTOWANIE TRANSFORMATORÓW IMPULSOWYCH
zaczekać az pootwiera obrazki (na dole strony)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.