Cynk w sprayu itp.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
tszczesn
- moderator
Cynk w sprayu itp.
Pytanie akurat odnośnie Marconiego, ale w sumie natury ogólnej. Potrzebuję konkretny, sprawdzony typ powłoki w sprayu która trwale zabezpieczy oczyszczony metal przed korozją, a wizualnie daje gładką, metaliczną, lustrzaną powierzchnię. Nie każdy element mogę oddać do cynkowania, a tak samo trzeba go zakonserwować na przyszłość i fajnie by było, aby wizualnie nie odstawał zbytnio od reszty. Próbowałem kilka różnych preparatów, i generalnie wygląd mają szaro-matowy, nie pasujący do reszty.
-
salicjonał
- 1250...1874 posty

Re: Cynk w sprayu itp.
Może "BOLL - srebrny lakier do felg"? Albo, jak dawniej, proszek aluminiowy.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
tszczesn
- moderator
Nie znam zupełnie tego lakieru, ale czy jak on jest do felg to on daje cieniutką, metaliczną powłokę?
-
salicjonał
- 1250...1874 posty

Mam zdjęcie - dla porównania po lewej stożek ze starą powłoką z proszku aluminiowego. Moim zdaniem dobry do chassis. Nie musi być przesadnie gruby.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
^ToM^
- 625...1249 postów

Na 100% przed korozją dobrze zabezpieczą dwie warstwy cynku w sprayu.
Przy zakupie należy zwrócić uwagę ile cynku w cynku w sprayu zawiera. Bardzo dobry cynk w sprayu jest z firmy Berner. Pewnie inne Wurth'y też będą ok.
Rozpoznajemy to po masie opakowania. Im cięższy spray tym więcej cynku zawiera i tym lepiej zabezpiecza.
Zatem tu nie należy się kierować ceną ale jakością. Bol moim zdaniem nie jest najlepszym ocynkiem. Znacznie go przewyższa właśnie ocynk z Bernera.
https://allegro.pl/oferta/spray-cynkowo ... 9946152785
Oczywiście wszystkie mają 400 ml tylko różnią się wagą.
https://allegro.pl/oferta/wurth-cynk-ja ... 3115342216
Przy zakupie należy zwrócić uwagę ile cynku w cynku w sprayu zawiera. Bardzo dobry cynk w sprayu jest z firmy Berner. Pewnie inne Wurth'y też będą ok.
Rozpoznajemy to po masie opakowania. Im cięższy spray tym więcej cynku zawiera i tym lepiej zabezpiecza.
Zatem tu nie należy się kierować ceną ale jakością. Bol moim zdaniem nie jest najlepszym ocynkiem. Znacznie go przewyższa właśnie ocynk z Bernera.
https://allegro.pl/oferta/spray-cynkowo ... 9946152785
Oczywiście wszystkie mają 400 ml tylko różnią się wagą.
https://allegro.pl/oferta/wurth-cynk-ja ... 3115342216
-
czyt
- 375...499 postów

To pytanie o lakiernictwo w ogóle. Antykorozyjnie: podkład, później warstwa ochronna, a na koniec można dać werniks, czyli bezbarwny. W metalikach, to standard. Tutaj pisali specjaliści o odnawianiu obudów przecież, na fortepianowy. Gładkość uzyskuje się papierem ściernym, wodnym i polerką. Im cieńsza warstwa farby, tym lepszy połysk (o ile jest błyszcząca).tszczesn pisze: śr, 25 stycznia 2023, 14:45 Pytanie akurat odnośnie Marconiego, ale w sumie natury ogólnej. Potrzebuję konkretny, sprawdzony typ powłoki w sprayu która trwale zabezpieczy oczyszczony metal przed korozją, a wizualnie daje gładką, metaliczną, lustrzaną powierzchnię. Nie każdy element mogę oddać do cynkowania, a tak samo trzeba go zakonserwować na przyszłość i fajnie by było, aby wizualnie nie odstawał zbytnio od reszty. Próbowałem kilka różnych preparatów, i generalnie wygląd mają szaro-matowy, nie pasujący do reszty.
W tym cynku w sprayu, to w ogóle jest pył cynku ZN? Podstawą antykorozji jest usunięcie korozji, nawet śladowej, odtłuszczenie i po przetarciu, i umyciu, położenie warstwy podkładu w odpowiednio czystym pyłowo i odp. lakierniczo pomieszczeniu. Farby proszkowe są tak popularne, bo omijają powyżej wymienione trudności. Gdyby to było łatwe i w sprayu, nie było by lakierników.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
tszczesn
- moderator
Jak sobie radzić wiem, może nie zawsze w praktyce wyjdzie idealnie, ale działa. W tym przypadku wykonanie zgodne z oryginałem (cynkowanie ze wszystkimi szykanami jak odtłuszczenie) wymaga rozbiórki oryginalnych łączeń i bardzo nie chcę tego robić. To radio raczej nie będzie stać w wilgotnej komórce, ale jakąś formę zabezpieczenia stali trzeba zastosować. Musi być skuteczna (w miarę, radio powinno być trzymane już tylko w dobrych warunkach) i podobne do oryginału.
-
czyt
- 375...499 postów

Wyczyść, odtłuść i podkład, ale rozcieńcz, by był jak najrzadszy podkład. Kładziesz na stary cynk ogniowy. I spraj do felg i cynki, mają gramaturę. Te drugie sprawiają wrażenie, jakby docelową powierzchnią miała być "kaszka". Więc może srebrna do felg, a nie cynk. Kolor ten sam, a daje lakierniczą powierzchnię (coś nam na alusy rzucałem, bo korozja. Co pod spodem, to i na wierzch wyjdzie, choćby nie wiem co. "Baranka tam nie położysz". Sprawdź najlepiej, który spray Ci odpowiada - przecież każdy, gust ma własny. Używałem tej i dwóch cynków- różniły się znacznie, końcowym efektem. Dobrego
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
-
^ToM^
- 625...1249 postów

Zależy jak chcemy aby wyglądało na gotowo. Metal malnięty ocynkiem wygląda jakby wyszedł przed chwilą z ocynkowni. Dobrej jakości ocynk w sprayu naprawdę dobrze się prezentuje np. na szasi.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
czyt
- 375...499 postów

Dwa oddzielne "posty" ? Panie Tomaszu D : []
-
^ToM^
- 625...1249 postów

Co znaczy, dwa oddzielne posty?
-
tszczesn
- moderator
No dobra. Kupiłem polecany w tym wątku preparat, kończę czyścić blaszkę, i zrobi się test. Miejmy nadzieję, że dobrze wyjdzie.
-
^ToM^
- 625...1249 postów

Daj znać jak wyszło. Najważniejsze Tomaszu, abyś sam był zadowolony z uzyskanego efektu!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem