Cynk w sprayu itp.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Cynk w sprayu itp.

Post autor: tszczesn »

Pytanie akurat odnośnie Marconiego, ale w sumie natury ogólnej. Potrzebuję konkretny, sprawdzony typ powłoki w sprayu która trwale zabezpieczy oczyszczony metal przed korozją, a wizualnie daje gładką, metaliczną, lustrzaną powierzchnię. Nie każdy element mogę oddać do cynkowania, a tak samo trzeba go zakonserwować na przyszłość i fajnie by było, aby wizualnie nie odstawał zbytnio od reszty. Próbowałem kilka różnych preparatów, i generalnie wygląd mają szaro-matowy, nie pasujący do reszty.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Cynk w sprayu itp.

Post autor: salicjonał »

Może "BOLL - srebrny lakier do felg"? Albo, jak dawniej, proszek aluminiowy.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Nie znam zupełnie tego lakieru, ale czy jak on jest do felg to on daje cieniutką, metaliczną powłokę?
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Mam zdjęcie - dla porównania po lewej stożek ze starą powłoką z proszku aluminiowego. Moim zdaniem dobry do chassis. Nie musi być przesadnie gruby.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Na 100% przed korozją dobrze zabezpieczą dwie warstwy cynku w sprayu.
Przy zakupie należy zwrócić uwagę ile cynku w cynku w sprayu zawiera. Bardzo dobry cynk w sprayu jest z firmy Berner. Pewnie inne Wurth'y też będą ok.
Rozpoznajemy to po masie opakowania. Im cięższy spray tym więcej cynku zawiera i tym lepiej zabezpiecza.
Zatem tu nie należy się kierować ceną ale jakością. Bol moim zdaniem nie jest najlepszym ocynkiem. Znacznie go przewyższa właśnie ocynk z Bernera.

https://allegro.pl/oferta/spray-cynkowo ... 9946152785

Oczywiście wszystkie mają 400 ml tylko różnią się wagą.

https://allegro.pl/oferta/wurth-cynk-ja ... 3115342216
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: czyt »

tszczesn pisze: śr, 25 stycznia 2023, 14:45 Pytanie akurat odnośnie Marconiego, ale w sumie natury ogólnej. Potrzebuję konkretny, sprawdzony typ powłoki w sprayu która trwale zabezpieczy oczyszczony metal przed korozją, a wizualnie daje gładką, metaliczną, lustrzaną powierzchnię. Nie każdy element mogę oddać do cynkowania, a tak samo trzeba go zakonserwować na przyszłość i fajnie by było, aby wizualnie nie odstawał zbytnio od reszty. Próbowałem kilka różnych preparatów, i generalnie wygląd mają szaro-matowy, nie pasujący do reszty.
To pytanie o lakiernictwo w ogóle. Antykorozyjnie: podkład, później warstwa ochronna, a na koniec można dać werniks, czyli bezbarwny. W metalikach, to standard. Tutaj pisali specjaliści o odnawianiu obudów przecież, na fortepianowy. Gładkość uzyskuje się papierem ściernym, wodnym i polerką. Im cieńsza warstwa farby, tym lepszy połysk (o ile jest błyszcząca).
W tym cynku w sprayu, to w ogóle jest pył cynku ZN? Podstawą antykorozji jest usunięcie korozji, nawet śladowej, odtłuszczenie i po przetarciu, i umyciu, położenie warstwy podkładu w odpowiednio czystym pyłowo i odp. lakierniczo pomieszczeniu. Farby proszkowe są tak popularne, bo omijają powyżej wymienione trudności. Gdyby to było łatwe i w sprayu, nie było by lakierników.
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Jak sobie radzić wiem, może nie zawsze w praktyce wyjdzie idealnie, ale działa. W tym przypadku wykonanie zgodne z oryginałem (cynkowanie ze wszystkimi szykanami jak odtłuszczenie) wymaga rozbiórki oryginalnych łączeń i bardzo nie chcę tego robić. To radio raczej nie będzie stać w wilgotnej komórce, ale jakąś formę zabezpieczenia stali trzeba zastosować. Musi być skuteczna (w miarę, radio powinno być trzymane już tylko w dobrych warunkach) i podobne do oryginału.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

tszczesn pisze: sob, 28 stycznia 2023, 15:09 Jak sobie radzić wiem,
Wyczyść, odtłuść i podkład, ale rozcieńcz, by był jak najrzadszy podkład. Kładziesz na stary cynk ogniowy. I spraj do felg i cynki, mają gramaturę. Te drugie sprawiają wrażenie, jakby docelową powierzchnią miała być "kaszka". Więc może srebrna do felg, a nie cynk. Kolor ten sam, a daje lakierniczą powierzchnię (coś nam na alusy rzucałem, bo korozja. Co pod spodem, to i na wierzch wyjdzie, choćby nie wiem co. "Baranka tam nie położysz". Sprawdź najlepiej, który spray Ci odpowiada - przecież każdy, gust ma własny. Używałem tej i dwóch cynków- różniły się znacznie, końcowym efektem. Dobrego
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Zależy jak chcemy aby wyglądało na gotowo. Metal malnięty ocynkiem wygląda jakby wyszedł przed chwilą z ocynkowni. Dobrej jakości ocynk w sprayu naprawdę dobrze się prezentuje np. na szasi.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów

Dwa oddzielne "posty" ? Panie Tomaszu D : []
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

czyt pisze: śr, 1 lutego 2023, 11:30 Dwa oddzielne "posty" ? Panie Tomaszu D : []
Co znaczy, dwa oddzielne posty?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

No dobra. Kupiłem polecany w tym wątku preparat, kończę czyścić blaszkę, i zrobi się test. Miejmy nadzieję, że dobrze wyjdzie.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Daj znać jak wyszło. Najważniejsze Tomaszu, abyś sam był zadowolony z uzyskanego efektu!

Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos