Lampowy żółw

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Lampowy żółw

Post autor: fysiek »

Witam
W załączniku dwa schematy. Jest to pierwszy robot - Elsie Greya Waltera. Wygląda to na proste, ale niestety za żadne skarby nie moge sie skapowac co to za elementy. No właśnie....czy da sie zmontowac odpowiednik???? Z tego co zdążyłem zauwazyć to styk nad fotokomórka to czujnik zderzeń. Obciążenie w anodach to cewki przekaźników. Zółw był wyposażony w dwa silniki - jeden do skretu, drugi do napędzania, reagował na światło.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Zdjęcie kolorowe...chyba nowocześniejsze wersja. Zółw poruszał sie tylko do przodu - tak to odebrałem po zapoznaniu się z algorytmem działania przedstawionym w "Nowoczesnych zabawkach".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Zasada polegała chyba na tym że przednie koło(skrętne) kręciło sie dopóki nie odebrało dostatecznie silnego sygnału świetlnego na fotokomórce.
W tym momencie silnik skręcający się zatrzymywał i uruchamiał się silnik jezdny - zasada działania podobna chyba do odwracacza fazy.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
fysiek
50...74 posty
50...74 posty

Pomino prostego układu elektrycznego zachowanie było bardziej skomplikowane. Żółw miał cztery tryby pracy - Poszukiwanie, Ruch, O ślepienie i Dotknięcie. Pierwsze trzy tryby są określone przez poziom światła. Jeżeli fotokomórka nie jest oświetlona włączony był tryb Poszukiwanie, umiarkowane światło - Ruch i jasne światło Oślepienie. Zderzenie z przeszkodą powoduje oscylację między Poszukiwaniem i Oślepieniem. W trybie Poszukiwanie silnik kierunkowy jest włączony natomiast silnik napędzącjący pracuje "na pół szybkości". W trybie Ruch silnik kierunkowy jest wyłączony a silnik napędząjacy jest na pełnej szybkości. W trybie Oslepienie silnik kierunkowy jest tak jak w trybie Poszukiwanie "na pół szybkoście" a silnik napędząjący na pełnej szybkości. Mam nadzieje że niczego nie przekręciłem podczas tłumaczenia tekstu.