Witam
W załączniku dwa schematy. Jest to pierwszy robot - Elsie Greya Waltera. Wygląda to na proste, ale niestety za żadne skarby nie moge sie skapowac co to za elementy. No właśnie....czy da sie zmontowac odpowiednik???? Z tego co zdążyłem zauwazyć to styk nad fotokomórka to czujnik zderzeń. Obciążenie w anodach to cewki przekaźników. Zółw był wyposażony w dwa silniki - jeden do skretu, drugi do napędzania, reagował na światło.
Lampowy żółw
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 50...74 posty
Lampowy żółw
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko
-
- 50...74 posty
-
- 500...624 posty
Zasada polegała chyba na tym że przednie koło(skrętne) kręciło sie dopóki nie odebrało dostatecznie silnego sygnału świetlnego na fotokomórce.
W tym momencie silnik skręcający się zatrzymywał i uruchamiał się silnik jezdny - zasada działania podobna chyba do odwracacza fazy.
W tym momencie silnik skręcający się zatrzymywał i uruchamiał się silnik jezdny - zasada działania podobna chyba do odwracacza fazy.
"Mathematics is the language of nature"
-
- 50...74 posty
Pomino prostego układu elektrycznego zachowanie było bardziej skomplikowane. Żółw miał cztery tryby pracy - Poszukiwanie, Ruch, O ślepienie i Dotknięcie. Pierwsze trzy tryby są określone przez poziom światła. Jeżeli fotokomórka nie jest oświetlona włączony był tryb Poszukiwanie, umiarkowane światło - Ruch i jasne światło Oślepienie. Zderzenie z przeszkodą powoduje oscylację między Poszukiwaniem i Oślepieniem. W trybie Poszukiwanie silnik kierunkowy jest włączony natomiast silnik napędzącjący pracuje "na pół szybkości". W trybie Ruch silnik kierunkowy jest wyłączony a silnik napędząjacy jest na pełnej szybkości. W trybie Oslepienie silnik kierunkowy jest tak jak w trybie Poszukiwanie "na pół szybkoście" a silnik napędząjący na pełnej szybkości. Mam nadzieje że niczego nie przekręciłem podczas tłumaczenia tekstu.
Pozdrawiam Krzysztof Ślipko