Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Paździoch
5...9 postów
5...9 postów

Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy

Post autor: Paździoch »

Witajcie Panowie,

Od jakiegoś czasu przeglądam chińskie kity różnych urządzeń lampowych. Na aliekspresie widziałem nawet kit tunera lampowego. Ale zainteresowało mnie coś innego.
Znalazłem jakiś czas temu taki oto kit:
https://www.ebay.pl/itm/125262561466?

To przedwzmacniacz gramofonowy MM/MC. Na początku chciałem go kupić, ale zbiegiem czasu pomyślałem, że może zrobić własne urządzenie na jego podstawie. Jest schemat i może by go tak trochę zmodyfikować. Nie wszystkie rzeczy jestem w stanie sam zrobić, dlatego zakładam wątek. Może pomożecie. A więc koncepcja jest taka. Po pierwsze pomyślałem, że przebuduję zasilacz i zrobiłbym przedwzmacniacz dzielony. Zasilacz w osobnej obudowie i sam przedwzmacniacz w drugiej obudowie. Widzę, że ujemna polaryzacja siatek pierwszych jest zrealizowana po prostu na spadku napięcia na rezystorze. Pomyślałem, że może by to rozbudować i zamiast rezystora wstawić dodatkowy zasilacz.
Jest też coś co bardzo chciałbym zbudować, a nigdy nie miałem na to okazji. Wiem że dla wielu może to być głupie z praktycznego punktu widzenia, ale chciałbym zbudować prostowniki na lampach. Np. PY88. Nigdy też nie budowałem stabilizatorów na lampach. Byłaby okazja na to. Wykorzystać jakiś stabilitron itd. Nie dlatego, że miało by to jakoś wpłynąć na cokolwiek, ale po prostu jestem ciekawy, czy poradziłbym sobie i czy działałoby. Transformatory kiedyś kilka lat temu prototypowe sam nawijałem, głośnikowe, więc myślę że i tu bym sobie poradził, jako, że poziom skomplikowania i obliczenia dużo prostsze. Jak nie, to w ostateczności bym zamówił gdzieś gotowe.

W samym preampie, to chciałbym go rozbudować o kilka rzeczy. Ja aktualnie mam przedwzmacniacz liniowy Onkyo P3060. Ma tam dosyć rozbudowany przedwzmacniacz gramofonowy. Jest regulacja pojemności i impedancji wkładek. Jest też osobna obsługa wysokonapięciowych wkładek MC. Jako, że chciałbym urządzenie rozbudować, to fajnie by było już mieć te regulacje wbudowane. Sam sobie z tym nie poradzę i tu potrzebowałbym Waszej pomocy. Na schemacie nie ma też finalnych napięć anodowych ale myślę, że to sobie jakoś powyliczam.

Jako, że byłem kiedyś operatorem automatów pakujących i mam sentyment to szaf sterowniczych i takie tam, to do obudowy z zasilaczami wbuduję osobne przełączniki do napięć żarzenia, anodowych i takie tam. Może wstawię też woltomierze. Może też w międzyczasie zdecyduję się wbudować układy opóźniające załączanie napięć anodowych i żarzenia. Może też wstawię małe wychyłowe woltomierze :). Będzie wyglądać jak radiostacja R140 od wewnątrz :P. Całość nie chciałbym montować na płytkach. Bardziej ciekawszy wydaje mi się montaż na pajączka, ale zrobiłbym to schludnie.

Ja odnawiam gramofony na płyty winylowe, mamy ze znajomym własną lakiernię, więc może wymyślilibyśmy jakieś fajne fornirowane obudowy w połysku, a jak nie to jakieś gotowe nowe kupię i dostosuję.

W trybie wkładek MC, jest tylko dodatkowy stopień wzmacniający ja jednej lampie. Gryzie mnie czy nie można by tego jakoś rozbudować, ale nie mam pomysłu co można by zrobić.

A może wy macie jeszcze jakieś pomysły jak można jeszcze rozbudować ten przedwzmacniacz. A może ja źle wybrałem i macie pomysły, albo są gdzieś lepsze schematy? Co o tym wszystkim myślicie?

Ja coś tam z lampami miałem do czynienia. Kilka lat temu zbudowałem wzmacniacz na PCL86 od telewizora, zrobiłem też na podstawie schematu ze skarabo wzmacniacz na EL84 push-pull. Sam obliczyłem i nawinąłem transformatory głośnikowe i zasilający. Ale zaprojektować od podstaw urządzenia to nie dałbym raczej rady jeszcze. Schemat z ebaya jest dosyć słabej jakości i jak go kopiuję to jeszcze jakość się pogarsza, ale wrzucam. Jest też na ostatnim zdjęciu na ebay.

Pozdr,
Przemek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy

Post autor: Marek7HBV »

No raczej kupno płytki drukowanej z podstawkami i garścią rezystorów {no capacitors :lol: } nie ma sensu w tej cenie.Wykonanie w pajączku byłoby bardzo sensowne ze względu na możliwość korekty wartości elementów bez ryzyka uszkodzenia druku {układ jest na dodatek prosty}.Oczywiście obudowa {przynajmniej montażowa} powinna być metalowa i przy MC lampy niestety w pudle lub za kratami.Dla uniknięcia trzasku przy przełączaniu MM/MC potrzebny dodatkowy rezystor {1M-2,2M} do masy za kondensatorem 1u pierwszego stopnia, no i antyparazyt także w siatce drugiego stopnia.Zasilanie to z 200 V i można zrobić np na jarzeniowym stabilizatorze + PCL84 itp {będzie wymagać dodatkowego uzwojenia do żarzenia}.Warto przewidzieć dodatkowe przełączniki dla zmiany pojemności równoległych wejścia i kształtu charakterystyki {mogą być ukryte}. :D
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

Pierwsza rada to wykonanie przedwzmacniacza w pająku. Żadnych podejrzanych PCB z Chin. Czytałem o problemach z pre phono EAR834P na bazie chińskich PCB. Przy tych poziomach wzmocnienia jakiekolwiek błędy w prowadzeniu ścieżek na PCB a szczególnie masy są nie do naprawienia. W pająku można poprawiać aż do skutku. Druga to zamknięcie w obudowie metalowej całości urządzenia razem z lampami o czym pisałem już gdzieś wcześniej. Paradoksalnie lepsze efekty dają obudowy aluminiowe niż stalowe. Trzecie, do wkładek MC stosować należy transformator MC Step Up, żadnych dodatkowych stopni wzmocnienia na lampach. Nie pokonamy szumowych problemów jakie generują lampy przy takich poziomach napięcia jakie generują wkładki MC. Po czwarte nie wstydźmy się krzemowych stabilizatorów napięcia zarówno anodowego jak i żarzenia.
Paździoch
5...9 postów
5...9 postów

No właśnie zgadam się z Wami. Chcę uniknąć płytek drukowanych. Bardziej chodzi o skorzystanie ze schematów które są dostępne. Po prostu z czasem ambicje trochę rosną. Na początku miałem kupić kit i wsadzić do jakiegoś pudełka. Ale wiem że stać mnie na trochę więcej. Jeśli chodzi o obudowę to bardziej odpowiada mi metalowa. I zamknięte lampy. Może na koniec dorobi się jakieś ozdoby drewniane. Boczki, czy coś w tym stylu. Mamy z kumplem ploter laserowy 10W, więc napisy można zaprojektować itd.

W ogóle temat lamp wrócił u mnie jakieś 2 lata temu. Taka dziewczyna przyniosła mi gramofon do odnowienia i jak go odbierała, to zapytała, czy nie zajrzałbym do wzmacniacza jej znajomego. Ona mówiła, że się nie zna, ale znajomy ma na strychu i nie używa bo kanał jeden nie gra, czy coś i pytał, czy nie zajrzę. Powiedziałem niech przyniesie. Za dwa dni dzwoni, żebym zszedł jej pomóc do samochodu. Ja patrzę a ona przywiozła końcówkę Sonic Frontiers SFS-80 z drugim kompletem lamp, Sonic Frontiers Line 2 i przedwzmacniacz gramofonowy Sonic Frontiers SFP-1. Ja znałem tą firmę i modele, ale nigdy nie miałem okazji ich zobaczyć. Coś tam pamiętam tylko poruszałem, poprawiłem zimny lut, zaczęło grać, sprzęty nowe z lat 90-tych, więc kondensatory wszystkie gitara i zacząłem się bawić. Byłem niesamowicie zaskoczony tym jak to gra. Ja mam kolumny NS-1000M i w takim systemie próbowałem. Byłem o tyle zdziwiony, że właśnie szumy były tak naprawdę minimalne. Zdecydowanie mniejsze niż moje Onkyo 3060 i 5060. Miałem wcześniej też Marantz-a 3200 i końcówkę 140. Wymięka. Sony TA-2000F i TA-3200F odpada w przedbiegach. Sonic Frontiers zagrał pięknie górą, bardzo szczegółowo. Tak mi się okropnie spodobało, że nie wiem. Byłem o tyle zdziwiony, że wcześniej kiedyś kumpel przyniósł Luxman-a SQ38FD i on wtedy zupełnie nie zagrał. Dźwięk jakoś tak przytłumiony itd. Nie podobało się. Tylko, że jego Luxman był dziewiczy. Po miesiącach doszedłem do wniosku, że to chyba przez to mogło być. Trzeba by mu było zrobić solidny przegląd i dać mu szanse, bo jest dużo starszy. Bawiłem się również preampem SFP-1. Podłączałem pod mój liniowy 3060. No różnice były ewidentne na plus. Ja odnawiam i handluję gramofonami i miałem możliwość posłuchać np. Pioneera PL-70, Luxmana PD-444 z ramieniem MA-505L, czy Yamahę GT-2000. I o ile ja jestem głuchy w porównaniu do innych i zwykle nie słyszę różnic pomiędzy wkładkami np. Ortofona Cadenza, czy Quintet, np. między czarnymi i brązowymi. To na tym preampie słyszałem wyraźnie, nie tylko ja. Nie stać mnie na ten moment na ten zestaw, ale, jeśli kiedyś będzie to myślę że kupię.

Ja tak się rozpisałem, bo marma2 pisał, żeby nie stosować stopnia MC na lampie tylko transformator. Ja brałem taką możliwość pod uwagę. Tylko że preamp SFP-1 miał właśnie lampowy stopień pod MC. I chciałbym go mieć. Ale pomyślałem, że przecież nic nie szkodzi wbudować oba te rozwiązania. Co o tym myślicie? Zrobić na przełączniku, przełączanie z takiej opcji na taką i gitarka.
Nie wstydzę się krzemowych prostowników i stabilizatorów, tylko po prostu budowanie tego wzmacniacza ma mi sprawić radochę i chcę skomplikować sobie trochę życie. Nigdy nie zbudowałem stabilizatora na lampach, bonie było do czego, a tu jest okazja.

Tylko cały czas tak się zastanawiam.Projekcik mi się w głowie trochę rozrasta. Nie wiem, czy ten układ ze schematu nie jest za bardzo uproszczony. Są trochę ciekawsze, np. znalazłem na tej stronie:
https://www.tubecad.com/2015/08/blog0327.htm

Ale zastanawiam się, czy najpierw po prostu nie poskładać prostego preampu, takiego jak w pierwszym poście napisałem, nie modyfikować go za bardzo i nie robić rozbudowanych zasilaczy. Tylko po prostu poskładać i zobaczyć, czy mi wszystko zadziała tak jak należy. No bo szkoda też inwestycji w obudowy elementy itd, jeśli w środku budowy mam gdzieś utknąć.

Chyba po prostu zrobię przedwzmacniacz próbny taki jak na pierwszym schemacie, z dodatkami które sugerujecie, na normalnych krzemowych prostownikach i stabilizatorach na pajączka, wsadzę to jakiejś obudowy i zobaczę jak sobie poradzę. Potem docelowo chcę właśnie zrobić dzielony i taki jak opisywałem.

Oczywiście projekcik na długie miesiące. Ale postaram się prowadzić wątek. Kto wie, może uda mi się zbudować coś fajnego.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Radzę bardzo ostrożnie podchodzić do schematów z TubeCAD Journal, sam lubię przeglądać tę stronę, ale autor tworzy miliony schematów, ale jak się spróbuje któryś zbudować, to się okazuje, że nie jest tak różowo, bo wychodzą problemy, których nie widać tylko w szybkiej symulacji.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dla zastosowania powyższych rozważań warto zrobić porządne ,eksperymentalne,chassis.Ze względu na to że urządzenie ma być łatwo przerabialne,należy wybrać standard wielkości typu np.36 cm i przemyśleć kształt i miejsce zewnętrznego zasilacza {który można by było końcowo zintegrować we wspólnej obudowie.Samo chassis warto wykonać jako prosopadłościan {z zamykanym dnem} z lampami na wierzchu {w ekranach}.Całość podzielić wewnętrznymi ekranami na sekcje-wejść/pierwszego stopnia/drugiego/korektora/trzeciego oba kanały też oddzielić.Warto zastosować podstawki starego typu-ceramiczne z centralnym słupkiem [służącym do prowadzenia masy}.Ważne jest też oddzielenie mas gniazd od obudowi i zastosowanie oczywiście śruby do podłączenia masy gramofonu. :D
DSC08254.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Obszar filtru charakterystyki powinien być między drugim a trzecim stopniem,a nie jak na obrazku pierwszym i drugim {skleroza:lol:} . :D
Paździoch
5...9 postów
5...9 postów

Cześć,

W wolnych chwilach siedzę i analizuję jak by tu ugryźć projekt. I chyba mam pewien plan. Faktycznie na początek zrobię trochę prostszą konstrukcję, taką jak z kitu na ebay którą dałem w pierwszym poście. Spróbuję uruchomić przedwzmacniacz, dodać kilka rzeczy i zmodyfikować. Jak mi się uda, to zdobię drugi przedwzmacniacz, bardziej skomplikowany. A więc tak,
Pierwsze to obudowa. Myślałem, czy kupić małą, dużą i generalnie doszedłem do wniosku, żeby kupi się dużą, pełnowymiarową, bo będzie mi wtedy łatwiej i wygodniej manewrować w środku, ewentualnie dodawać kolejne rzeczy. Prawdopodobnie na dniach kupię tą obudowę, czarną:
https://sklep.toroidy.pl/pl/p/Obudowa-D ... dy-DT1/299

Tak jak wcześniej zakładałem konstrukcja wewnętrzna nie będzie na płytkach. Bardzo spodobało mi się ułożenie lamp w Luxmanie CL-32. Chyba zrobię podobnie. Lampy umieszczone są poziomo na takiej szynie. Szynę narysuję i dam koledze, żeby na frezarce zrobił. Dopasuje się elegancko w obudowie, ekrany lamp się pokupi itd.

Elementy dyskretne będę montował na listwach lutowniczych, co by było schludnie. A to czego się nie da to na pająka. Jest kilka rzeczy które mogę kupić i może w trakcie to zrobię. Np. płytka PCB z gniazdami wejściowymi. Chciałbym zrobić 2-3 pary wejść na gramofony i selektor z przodu, ale zobaczymy. Panel frontowy z przodu zdemontuję i odłożę. W jego miejsce wytnę deseczkę ze sklejki, po to żeby sobie wiercić i testować jaki układ przełączników będzie ok, lub dodawać kolejne. Na końcu wyfrezuje się w panelu otwory i laserem porobi napisy. To samo z tyłu. Pewnie będą potrzebne jakieś elementy mechaniczne, np. jakieś mocowanie listew lutowniczych, czy inne. Mamy drukarkę żywiczną to się narysuje co trzeba i wydrukuje. Pomiędzy lampami porobię przegrody ekranujące dodatkowo tak jak kolega wyżej proponował. Na razie chyba tyle.

Ja cały czas jestem w temacie, choć, długo nie piszę bo czasu mało na zajęcie się projektem. Mam nadzieję, że nie zejdzie mi kilka lat :).
Paździoch
5...9 postów
5...9 postów

Martwi mnie tylko jeszcze jedna sprawa. Ta obudowa ma wewnątrz tylko 6cm wysokości. Nie wiem, czy to troszkę nie za mało może się okazać. Nie wiem jak wysoki będzie transformator itd. Przemyślę to jeszcze. Interesują mnie też te regulatory pojemności i impedancji. Popatrzyłem na schemat swojego Onkyo P3060R i tak na prawdę to odpowiada za to tylko kilka elementów zaraz na wejściu. Może po prostu skopiuję wartości i zrobię podobnie. Mam też gramofon Micro Seiki DD-100. I tam do Ramienia MA-505 też są dodane filtry. Może też skorzystam. Prawdopodobnie zamontuję albo jedno, albo drugie. Chyba że macie lepsze pomysły :)

Fajny jest też przedwzmacniacz Luxman LE-109. Miałem ochotę kiedyś go kupić. Jest do niego schemat. Może z niego wykorzystam jakieś pomysły.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wszelkie przełączniki wejść należy umieścić razem z nimi,co może być niezbyt wygodne w obsłudze.Można zastosować cięgła {popychacze} lub przekażniki.Transformator można kupić toroidalny-co pozwoli w razie potrzeby łatwo dodać uzwojenie np.żarzenia czy automatyki {i na dodatek bez problemu z wysokością}. :D
Paździoch
5...9 postów
5...9 postów

Cześć!

Jeśli chodzi o selektror to myślałem o czymś takim:
https://pl.aliexpress.com/item/40000170 ... 8917%21rec

albo takim z pilotem:
https://www.audiophonics.fr/en/selector ... 14351.html

To już miałbym gotowe modły,tylko wstawić. Z przekaźnikami itd. Tak tylko przykładowo wstawiłem. Nie szukałem, czy można kupić taniej. Zastanawia mnie temat tych przełączników o których mówiłeś na początku odnoście pojemności równoległych wejścia oraz kształtu charakterystyki. Czy mógłbyś pokazać mi jakieś rozwiązania tych funkcji w innych przedwzmacniaczach? Zobaczyłbym jak to konstrukcyjnie wygląda. Może faktycznie warto, zobaczyłbym jaki tego efekt będzie.

Ten kit zrobiony jest na podstawie przedwzmacniacza D.Klimo. Ja odnalazłem zdjęcia oryginalnego i jest dzielony. Ja teraz nie będę kombinował i zrobię w jednej obudowie, ale znalazłem kit/ kopię oryginalnego zasilacza do niego.O tutaj:

https://pl.aliexpress.com/item/32961767 ... pt=glo2pol

Tu na tym forum jest na pierwszej stronie, w ostatnim poście schemat do niego. Robili tam pomiary całości i symulacje i wydaje się że wszystko działa:

https://www.diyaudio.com/community/thre ... ed.309609/

Może by taki zasilacz wprowadzić jednak do mojego preampu, tylko do jednej obudowy :). Zobaczymy, to jeszcze kwestia zastanowienia się :)
Paździoch
5...9 postów
5...9 postów

Coś mi się pomieszało, tam na forum nie ma schematu do zasilacza :D Jak znajdę to wrzucę
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Pojemności na wejściu podaje producent przetwornika,a schematy korekcji {biernej} są ogólnie dostępne.Robiąc układ przestrzennie można wybrać to co najbardziej pasuje i zastosowanie przełącznika w tym pomoże. :D