Od jakiegoś czasu przeglądam chińskie kity różnych urządzeń lampowych. Na aliekspresie widziałem nawet kit tunera lampowego. Ale zainteresowało mnie coś innego.
Znalazłem jakiś czas temu taki oto kit:
https://www.ebay.pl/itm/125262561466?
To przedwzmacniacz gramofonowy MM/MC. Na początku chciałem go kupić, ale zbiegiem czasu pomyślałem, że może zrobić własne urządzenie na jego podstawie. Jest schemat i może by go tak trochę zmodyfikować. Nie wszystkie rzeczy jestem w stanie sam zrobić, dlatego zakładam wątek. Może pomożecie. A więc koncepcja jest taka. Po pierwsze pomyślałem, że przebuduję zasilacz i zrobiłbym przedwzmacniacz dzielony. Zasilacz w osobnej obudowie i sam przedwzmacniacz w drugiej obudowie. Widzę, że ujemna polaryzacja siatek pierwszych jest zrealizowana po prostu na spadku napięcia na rezystorze. Pomyślałem, że może by to rozbudować i zamiast rezystora wstawić dodatkowy zasilacz.
Jest też coś co bardzo chciałbym zbudować, a nigdy nie miałem na to okazji. Wiem że dla wielu może to być głupie z praktycznego punktu widzenia, ale chciałbym zbudować prostowniki na lampach. Np. PY88. Nigdy też nie budowałem stabilizatorów na lampach. Byłaby okazja na to. Wykorzystać jakiś stabilitron itd. Nie dlatego, że miało by to jakoś wpłynąć na cokolwiek, ale po prostu jestem ciekawy, czy poradziłbym sobie i czy działałoby. Transformatory kiedyś kilka lat temu prototypowe sam nawijałem, głośnikowe, więc myślę że i tu bym sobie poradził, jako, że poziom skomplikowania i obliczenia dużo prostsze. Jak nie, to w ostateczności bym zamówił gdzieś gotowe.
W samym preampie, to chciałbym go rozbudować o kilka rzeczy. Ja aktualnie mam przedwzmacniacz liniowy Onkyo P3060. Ma tam dosyć rozbudowany przedwzmacniacz gramofonowy. Jest regulacja pojemności i impedancji wkładek. Jest też osobna obsługa wysokonapięciowych wkładek MC. Jako, że chciałbym urządzenie rozbudować, to fajnie by było już mieć te regulacje wbudowane. Sam sobie z tym nie poradzę i tu potrzebowałbym Waszej pomocy. Na schemacie nie ma też finalnych napięć anodowych ale myślę, że to sobie jakoś powyliczam.
Jako, że byłem kiedyś operatorem automatów pakujących i mam sentyment to szaf sterowniczych i takie tam, to do obudowy z zasilaczami wbuduję osobne przełączniki do napięć żarzenia, anodowych i takie tam. Może wstawię też woltomierze. Może też w międzyczasie zdecyduję się wbudować układy opóźniające załączanie napięć anodowych i żarzenia. Może też wstawię małe wychyłowe woltomierze

Ja odnawiam gramofony na płyty winylowe, mamy ze znajomym własną lakiernię, więc może wymyślilibyśmy jakieś fajne fornirowane obudowy w połysku, a jak nie to jakieś gotowe nowe kupię i dostosuję.
W trybie wkładek MC, jest tylko dodatkowy stopień wzmacniający ja jednej lampie. Gryzie mnie czy nie można by tego jakoś rozbudować, ale nie mam pomysłu co można by zrobić.
A może wy macie jeszcze jakieś pomysły jak można jeszcze rozbudować ten przedwzmacniacz. A może ja źle wybrałem i macie pomysły, albo są gdzieś lepsze schematy? Co o tym wszystkim myślicie?
Ja coś tam z lampami miałem do czynienia. Kilka lat temu zbudowałem wzmacniacz na PCL86 od telewizora, zrobiłem też na podstawie schematu ze skarabo wzmacniacz na EL84 push-pull. Sam obliczyłem i nawinąłem transformatory głośnikowe i zasilający. Ale zaprojektować od podstaw urządzenia to nie dałbym raczej rady jeszcze. Schemat z ebaya jest dosyć słabej jakości i jak go kopiuję to jeszcze jakość się pogarsza, ale wrzucam. Jest też na ostatnim zdjęciu na ebay.
Pozdr,
Przemek