Lampy PWLR i ZWLE

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Lampy PWLR i ZWLE

Post autor: Alek »

Odnalazłem u siebie lampę 5Y3 roboty PWLR i 13C1S ZWLE. Były też robione inne ruskie wynalazki jak czerwone 2K2 czy 6H6, ale to fakt powszechnie znany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Widziałem kiedyś od PWLR lampę 5Y3G-N przecokołowaną amatorsko na bocznostyk (chyba?) oraz miałem AZ1.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Beniek

Post autor: Beniek »

a wybaczcię że głowę zawracam ,nie ma ktoś na wymianę lampy 5Y3? najlepiej mało używaną.
kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kopacz »

A właściwie dlaczego w Polsce produkowano lampy oznaczane wg systematyki zachodnioeuropejskiej a nie radzieckiej (w większości)? Przecież np. UKF był wschodni OIRT.

pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

kopacz pisze:A właściwie dlaczego w Polsce produkowano lampy oznaczane wg systematyki zachodnioeuropejskiej a nie radzieckiej (w większości)? Przecież np. UKF był wschodni OIRT.
Może dlatego, że Polska chyba jednak bardziej przestrzegała standardów[1]? No i u nas cyrylica nie była używana :)

[1] Taka sama sytuacja jest w oznaczeniach półprzewodników.
Alek

Post autor: Alek »

No, ale lampy oznaczane cyrilicą z początku przynajmniej się zdarzały- jak ta powyżej :)
_idu

Post autor: _idu »

Wg mnie raczej zaważył fakt dostępności sprzętu wojskowego amerykańskiego. Sporo takiego trafiło do ZSRR - stąd wysyp radzieckich kopii lamp amerykańskich w trakcie i tuż po II wojnie światowej.