Lampy PWLR i ZWLE

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Lampy PWLR i ZWLE

Post autor: Alek »

Odnalazłem u siebie lampę 5Y3 roboty PWLR i 13C1S ZWLE. Były też robione inne ruskie wynalazki jak czerwone 2K2 czy 6H6, ale to fakt powszechnie znany.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Widziałem kiedyś od PWLR lampę 5Y3G-N przecokołowaną amatorsko na bocznostyk (chyba?) oraz miałem AZ1.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Beniek

Post autor: Beniek »

a wybaczcię że głowę zawracam ,nie ma ktoś na wymianę lampy 5Y3? najlepiej mało używaną.
kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kopacz »

A właściwie dlaczego w Polsce produkowano lampy oznaczane wg systematyki zachodnioeuropejskiej a nie radzieckiej (w większości)? Przecież np. UKF był wschodni OIRT.

pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

kopacz pisze:A właściwie dlaczego w Polsce produkowano lampy oznaczane wg systematyki zachodnioeuropejskiej a nie radzieckiej (w większości)? Przecież np. UKF był wschodni OIRT.
Może dlatego, że Polska chyba jednak bardziej przestrzegała standardów[1]? No i u nas cyrylica nie była używana :)

[1] Taka sama sytuacja jest w oznaczeniach półprzewodników.
Alek

Post autor: Alek »

No, ale lampy oznaczane cyrilicą z początku przynajmniej się zdarzały- jak ta powyżej :)
_idu

Post autor: _idu »

Wg mnie raczej zaważył fakt dostępności sprzętu wojskowego amerykańskiego. Sporo takiego trafiło do ZSRR - stąd wysyp radzieckich kopii lamp amerykańskich w trakcie i tuż po II wojnie światowej.