TS30/9/676- urwane wyprowadzenie napięcia anodowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
TS30/9/676- urwane wyprowadzenie napięcia anodowego
Witam.
Mam trafo TS30/9/676 i problem polega na tym że kawałek karkasu na którym było wyprowadzenia napięcia anodowego został ułamany i wystaje zaledwie krótki kawałek drutu... Co zrobić w tej sytuacji by dolutować jakoś przewód do tego wyprowadzenia?
Pozdrawiam,
A.
Mam trafo TS30/9/676 i problem polega na tym że kawałek karkasu na którym było wyprowadzenia napięcia anodowego został ułamany i wystaje zaledwie krótki kawałek drutu... Co zrobić w tej sytuacji by dolutować jakoś przewód do tego wyprowadzenia?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 625...1249 postów
Re: TS30/9/676- urwane wyprowadzenie napięcia anodowego
Witam.
To zależy czy pozostały kawałek drutu jest wystarczająco długi aby dało się pewnie dolutować odcinek przewodu, oraz czy nie ma wewnątrz transformatora zwarcia lub przerwy na uzwojeniu. Pamiętając o zaizolowaniu miejsca lutowania.
Jeśli wszystko jest OK to można pokusić się o dolutowanie kawałka przewodu. Jednak ten kawałek przewodu powinien być przymocowany do karkasu za pomocą łączówki która uniemożliwi przemieszczanie się pozostałego drutu z uzwojenia. Inaczej znowu nastąpi jego zerwanie. Jeśli nie ma oryginalnej łączówki to doklejamy kawałek materiału izolacyjnego do karkasu z nową łączówką, w ostateczności kawałek laminatu na którym dokonujemy połączeń.
Pozdrawiam.
To zależy czy pozostały kawałek drutu jest wystarczająco długi aby dało się pewnie dolutować odcinek przewodu, oraz czy nie ma wewnątrz transformatora zwarcia lub przerwy na uzwojeniu. Pamiętając o zaizolowaniu miejsca lutowania.
Jeśli wszystko jest OK to można pokusić się o dolutowanie kawałka przewodu. Jednak ten kawałek przewodu powinien być przymocowany do karkasu za pomocą łączówki która uniemożliwi przemieszczanie się pozostałego drutu z uzwojenia. Inaczej znowu nastąpi jego zerwanie. Jeśli nie ma oryginalnej łączówki to doklejamy kawałek materiału izolacyjnego do karkasu z nową łączówką, w ostateczności kawałek laminatu na którym dokonujemy połączeń.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 2500...3124 posty
W tym problem że ten drucik ma długość około 3mm... Dolutować coś do niego to byłby wyczyn (już próbowałem)
Sam transformator jest sprawny.
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
3mm? toć to kawał druta ...Olkus pisze: wt, 24 sierpnia 2021, 19:11 W tym problem że ten drucik ma długość około 3mm... Dolutować coś do niego to byłby wyczyn (już próbowałem)Sam transformator jest sprawny.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Przesadziłem z tym 3mm, bliżej 1mm. W dodatku jest cieniusieńki...
Pozdrawiam,
A.
-
- 625...1249 postów
Witam.
Dla takiego przypadku należy zastosować specjalny sposób
.
Odcinek druty który pozostał w transformatorze czyścimy i pobielamy cyną. Następnie z oczyszczonego odcinka przewodu również pobielonego cyną na kawałku igły, lub innym sztywnym kawałku drutu o średnicy nieco większej niż drut który chcemy zlutować wykonujemy sprężynkę nawijając zwój obok zwoju na długość około 5 mm, tak przygotowany odcinek sprężyny nasuwamy na wystający drut w transformatorze. W drugi koniec wsadzamy odcinek pobielonego cyną przewodu którym chcemy przedłużyć zerwany drut. Następnie podgrzewamy lutownicą i mamy gotowe połączenie. Można dodać na miejsce łączenia nieco cyny i to wszystko.
Pozdrawiam.
Dla takiego przypadku należy zastosować specjalny sposób

Odcinek druty który pozostał w transformatorze czyścimy i pobielamy cyną. Następnie z oczyszczonego odcinka przewodu również pobielonego cyną na kawałku igły, lub innym sztywnym kawałku drutu o średnicy nieco większej niż drut który chcemy zlutować wykonujemy sprężynkę nawijając zwój obok zwoju na długość około 5 mm, tak przygotowany odcinek sprężyny nasuwamy na wystający drut w transformatorze. W drugi koniec wsadzamy odcinek pobielonego cyną przewodu którym chcemy przedłużyć zerwany drut. Następnie podgrzewamy lutownicą i mamy gotowe połączenie. Można dodać na miejsce łączenia nieco cyny i to wszystko.
Pozdrawiam.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 2500...3124 posty
Spróbuję potem i zobaczymy czy się uda.faktus pisze: wt, 24 sierpnia 2021, 19:28 Witam.
Dla takiego przypadku należy zastosować specjalny sposób.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Teraz widzę że tam są co najmniej dwa druty, tyle że drugi jeszcze krótszy... A jak z tego zedrzeć emalię?
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
-
- 1875...2499 postów
Jak się nie uda, a będzie potrzebny, to na 99% mam taki transformator w 'zasobach'

-
- 2500...3124 posty
Wolałbym uratować ten co mam, zmontowałem już cały wzmacniacz a tylko to trafo mi zostało a średnio mam pieniądze na kupowanie nowego...
Pozdrawiam,
A.
-
- 25...49 postów
Witam! Wiem,że to żmudna praca,ale jak nie ma innego wyjścia to zostaje przewinięcie tego transformatora.Pozdrawiam
wiem ,
wiem ,
-
- 2500...3124 posty
Na przewijanie nie mam czasu, nie posiadam także nawijarki, a robić to ręcznie to syzyfowa praca, na kilka godzin. Nie dla mnie to. Już wolę w ostateczności zmontować dodatkowy zasilacz impulsowy, będzie na pewno taniej, choć niekoniecznie prosto.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
-
- 6250...9374 posty
TS30 bywają na All, są też aktualnie ale cena min. 60zł, czasem taniej wychodzi kupić całe radyjo z takim trafkiem.
-
- 2500...3124 posty
Moje trafo pochodzi z jakiegoś zezłomowanego gramofonu, a nie w wiem w jakich radiach akurat te trafa siedziały, trzeba by szukać czegoś w oparciu o ECL86, bo trafo chyba właśnie z tą lampą pracowało.cirrostrato pisze: wt, 31 sierpnia 2021, 11:09 TS30 bywają na All, są też aktualnie ale cena min. 60zł, czasem taniej wychodzi kupić całe radyjo z takim trafkiem.
Pozdrawiam,
A.
-
- 9375...12499 postów
TS30/9 było produkowane tylko do gramofonu Bambino. Miało napędzać pojedynczą ECL86. Jego uzwojenie żarzeniowe ma chyba tylko 1A wydajności.