Rekreacyjnie za bezcen zakupiłem sobie murzynka 3013/7. Pisałem już na forum w poszukiwaniu kwarców do niego na częstotliwości CB. Myślałem też o przerobieniu go na 28 MHz, tam mógłbym legalnie z niego korzystać ale to i tak tylko eksponat więc zrobiłem na CB

Oczywiście kwarców nie było u nikogo o sklepach nawet nie wspominając

Jedyny do kupienia był kwarc 38.000530MHz. W radiu jest to kanał 30. Jako że to radyjko nie ma żadnego powielania pokusiłem się o dorobienie pozostałych z tych właśnie kwarców.
Kwarce otwierałem, po oszlifowaniu zgrzewu można delikatnie odłamać obudowę od podstawy. Potem składałem na poksipol. Po złożeniu obsmarowywałem dookoła tak aby się nie dostał do środka. Opary z cyny przy lutowaniu czy kleju osadzają się na płytce kwarcowej w środku i ciągną go w dół ....
Po rozebraniu z jednej strony płytkę przytrzymywałem patyczkiem do uszu a z drugiej delikatnie malowałem cyną ołowiową ze starej żaróweczki skalowej

Kanał 40 dorobiłem z kwarcu 38.137MHz.
Jest stabilnie i kwarce już nie jadą. Trzeba je dorabiać odrobinę wyżej bo po zamknięciu przez pewien czas jadą w dół. W radiu jest korekcja ..... Radio praktycznie schodzi na pasmo 11m bez problemu. Jedyne co to dolutowałem w filtrach wejściowych kondensatory 1,8p i w PA zwiększyłem dwie pojemności ...
Pozdrawiam
Edit:
Nie dopisałem kwarce oczywiście po delikatnym rozłamaniu obudowy jeszcze przed jej zdjęciem wlutowujemy w radio potem ściągamy obudowę. Tak samo przed wylutowaniem zakładamy i kleimy.
Kwarców trzeba mieć więcej ja popsułem 6 sztuk