Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: KrzysztofS »

Witam
Rekreacyjnie za bezcen zakupiłem sobie murzynka 3013/7. Pisałem już na forum w poszukiwaniu kwarców do niego na częstotliwości CB. Myślałem też o przerobieniu go na 28 MHz, tam mógłbym legalnie z niego korzystać ale to i tak tylko eksponat więc zrobiłem na CB :P
Oczywiście kwarców nie było u nikogo o sklepach nawet nie wspominając :roll: Dziękuję kolegą z forum za chęć pomocy ...
Jedyny do kupienia był kwarc 38.000530MHz. W radiu jest to kanał 30. Jako że to radyjko nie ma żadnego powielania pokusiłem się o dorobienie pozostałych z tych właśnie kwarców.

Kwarce otwierałem, po oszlifowaniu zgrzewu można delikatnie odłamać obudowę od podstawy. Potem składałem na poksipol. Po złożeniu obsmarowywałem dookoła tak aby się nie dostał do środka. Opary z cyny przy lutowaniu czy kleju osadzają się na płytce kwarcowej w środku i ciągną go w dół ....

Obrazek

Po rozebraniu z jednej strony płytkę przytrzymywałem patyczkiem do uszu a z drugiej delikatnie malowałem cyną ołowiową ze starej żaróweczki skalowej :mrgreen: Wtedy kwarc schodzi w dół. Ołowiować należy z obu stron po równo. Trzeba uważać aby nie zadrapać płytki kwarcowej. Do góry jest gorzej, delikatnie go szlifowałem ceramicznym wkrętakiem tak aby nie podrapać.
Kanał 40 dorobiłem z kwarcu 38.137MHz.

Obrazek

Jest stabilnie i kwarce już nie jadą. Trzeba je dorabiać odrobinę wyżej bo po zamknięciu przez pewien czas jadą w dół. W radiu jest korekcja ..... Radio praktycznie schodzi na pasmo 11m bez problemu. Jedyne co to dolutowałem w filtrach wejściowych kondensatory 1,8p i w PA zwiększyłem dwie pojemności ...
Pozdrawiam

Edit:
Nie dopisałem kwarce oczywiście po delikatnym rozłamaniu obudowy jeszcze przed jej zdjęciem wlutowujemy w radio potem ściągamy obudowę. Tak samo przed wylutowaniem zakładamy i kleimy.
Kwarców trzeba mieć więcej ja popsułem 6 sztuk :-) Jakiś gość sprzedaje je na allegro w cenie 6zł za 10 sztuk. Wziąłem na zapas gdyby takie radio jeszcze kiedyś wpadło mi w ręce, 30 sztuk ;-)
Załączniki
kwarc.jpg
kwarce.jpg
radio.jpg
kanaly.jpg
radyj.jpg
50.jpg
oscy.jpg
Szukam skrzynki do radia FIGARO
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Radmor 3013/7 dorobił się kwarców na CB.

Post autor: Marek7HBV »

Da się 8) . :D
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Gratuluję ;)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ten Radmor to ma jeszcze plus na masie czy to nowszy model?
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Murzynki chyba wszystkie były już po nowemu, z plusem na plusie :)
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

KrzysztofS pisze: śr, 28 kwietnia 2021, 16:39 Murzynki chyba wszystkie były już po nowemu, z plusem na plusie :)
A jakie miały plus na masie, takie pamiętam, służby ich kiedyś używały?

Kiedyś widziałem radioodbiornik Lutnia, to jest odmiana Jubilata.
Chciałem wymienić czerwone elektrolity, niestety nie zauważyłem, , że ta konstrukcja jest "odwrócona" z plusem na chassis, kupa smrodu była
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Plus na masie miały wszystkie blaszaki. Takie jak jeżdżą jeszcze sporadycznie w PKP. Na sto procent wszystkie Zwey i podobne..... Do tego FM315 i 316.....
Blaszak :P
Obrazek
Załączniki
blaszak.jpeg
blaszak.jpeg (5.45 KiB) Przejrzano 5237 razy
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

KrzysztofS pisze: śr, 28 kwietnia 2021, 21:06 Plus na masie miały wszystkie blaszaki. Takie jak jeżdżą jeszcze sporadycznie w PKP. Na sto procent wszystkie Zwey i podobne..... Do tego FM315 i 316.....
Blaszak :P
Obrazek
Witam!
Czy rozwiązanie z plusem na masie było ze względu na samochody Warszawa i Nysa z + na karoserii czy z tego powodu, że nie potrafiono produkować germanowych tranzystorów NPN?
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Nie no, nie wszystkie radiotelefony były samochodowe. To było robione właśnie ze względu na tranzystory i chyba jakieś problemy z importem NPN ?? No i w takim układzie z plusem na obudowie podobno używa się mniej elementów. Głównie kondensatorów na zasilaniu.
Ja do tej pory mam problemy w naprawie tych radiotelefonów 8) 8) Dlatego lubię to robić. Mam blaszaka na 145MHz. Wstawiłem syntezę i działa do dziś :P
Arek (defender)
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Arek (defender) »

Niesamowite, coś kiedyś słyszałem o domowej pracy na temat przeciągania rezonatorów ale nigdy tego nie widziałem na żywo.
Co do rezonatorów to kiedyś kupiłem fabryczny na pasmo CB i stało się coś dziwnego, pracował w stopniu generatora o znacznej mocy bo około 30mW i tam podczas startu uzyskiwał ten stopień pełną moc przez około jedną sekundę a potem równo moc spadała, bardzo płynnie jakby celowo tak sterowana w ciągu około pięciu sekund niemal do zera, ale praca nie ustawała, tak że drugi stopień mocy jaki był w tym nadajniku z jednego znamionowego Wata mocy oddawał po kilku sekundach około kilkadziesiąt mW. Po wymianie rezonatora wszystko było prawidłowo. Dziwne zjawisko, raz w życiu tego doznałem. Czy mogło być to przeciążenie rezonatora i jakieś uszkodzenie elektromechaniczne ?
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Witam
Za pewne jakieś uszkodzenie mechaniczne płytki kwarcowej lub jej styków ..... Lub nie piszesz czy był to wytwór fabryczny bo mógł być źle dobrany układ generatora do typu kwarcu / cięcia .... Układ mógł się wtedy wzbudzać nie koniecznie na częstotliwości podstawowej kwarcu .... Ale teraz kto to wie :P

Co do tych kwarców dorabianych to dwa zupełnie odjechały, w trakcie szlifowania mogłem dotknąć brudną ręką i coś tam sobie z czasem zgniło albo wyrosło. Chyba coś jadłem w trakcie :twisted: 8) Pozostałe są OK nie wymagały korekty. Odjechały symbolicznie wiadomo inna temperatura itp ....
Tak że jak coś to przy takich zabawach czystość i czekoladki batony na potem :mrgreen:
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

KrzysztofS pisze: czw, 22 kwietnia 2021, 18:06 ...Jest stabilnie i kwarce już nie jadą. Trzeba je dorabiać odrobinę wyżej bo po zamknięciu przez pewien czas jadą w dół. W radiu jest korekcja ..... Radio praktycznie schodzi na pasmo 11m bez problemu. Jedyne co to dolutowałem w filtrach wejściowych kondensatory 1,8p i w PA zwiększyłem dwie pojemności ...
Pozdrawiam
Wspaniała robota! Praktycznie tak dobra jak sejf Franza Jägera z Berlina. :lol:
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
KrzysztofS
125...249 postów
125...249 postów

Przyjdź i popraw bo nie mam czasu w pracy a zrobić trzeba :P Skopane 2 na 10 to chyba mało przy takich kaskaderskich zabiegach :lol: 8) :lol:
ODPOWIEDZ