Pulpit 100 BIS i jego dopasowanie do końcówki mocy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

InsMan
10...14 postów
10...14 postów

Pulpit 100 BIS i jego dopasowanie do końcówki mocy

Post autor: InsMan »

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum,
Stałem się posiadaczem Pulpitu Bis do lampowych końcówek mocy 100 Bis.
pulpit 100 bis oryginalny.jpg
Pokusiłem się o naprawę pulpitu, gdyż lampy oraz reszta elementów była w dość dobrym stanie zachowania, za wyjątkiem kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu, które miały wyschnięte lub popękane gumowe korki i nie trzymały wymaganej pojemności. Kondensatory elektrolityczne wymieniłem na nowe, zalepiłem korki kondensatorów silikonem i uruchomiłem pulpit z Bisami. Niestety zamiast końcówek mocy Bis 100 mam końcówki mocy Bis 105
wzmacniacz bis 105.jpg
...i tu pojawił się problem, ponieważ lampy EL34 nie potrafiły wzmocnić dobrze sygnału, który w dodatku był zniekształcony. Początkowo pulpit dostawał sygnał z telefonu do wejścia na magnetofon, co nie było dobrym rozwiązaniem, więc podmieniłem telefon na mikser-pożyczony od kolegi :) bo zrozumiałem że musi być podany sygnał liniowy do pulpitu :) (mikser kolegi to Phonic Am440d). Sygnał trochę się poprawił, lecz końcówka nadal nie potrafiła wzmocnić sygnału.

Troszeczkę zacząłem eksperymentować z pulpitem zmieniając wzmocnienia stopni między sumatorem, a wtórnikiem, aż zdecydowałem że w mojej sytuacji lampa ECC83 nie nadaje się do roli wtórnika i podmieniłem ją na ECC81 (rezystory trochę dobierałem metodą prób i błędów tak, aby nie przekroczyć prądu anodowego lampy). Zamieniłem lampy także w sumatorze i regulatorze barwy, lecz dużo to nie pomogło i zostałem w miejscu...
pulpit 100 bis przerobiony.jpg
myślę że problem leży we wtórniku albo nawet i samej lampie, chyba że mogłem coś jeszcze przeoczyć :)

Stąd moje pytanie : Czy jest w ogóle możliwość żeby ten pulpit zagrał z dwoma końcówkami mocy Bis 105 ?
Bisy 105 są sprawne na 100%, bo bez pulpitu grają dobrze (kolumny do bisów podłączone przez transformator TGR100-66), nie chciałbym rozbierać i modyfikować końcówek, które są sprawne, bo zdaję sobie sprawę, że najlepiej i pewnie najprościej byłoby usunąć z niej część tranzystorową :)
W stopniu wejściowym bisa 105 zamiast tranzystorów BC237B są tranzystory BC546B.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nawet najprostsze rzeczy mogą cieszyć lub zaskakiwać"
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Pulpit 100 BIS i jego dopasowanie do końcówki mocy

Post autor: Marek7HBV »

Równolegle do R23 dołożyć kondensator 10 u,a R28 zmniejszyć do 47k oraz zastosować na wyjściu kondensator separujący 0,1 u.Jeżeli ma pracować ze żródłem o małej amplitudzie sygnału{telefonem},to podłączyć na wejście mikrofonowe stosując dzielnik{potencjometr montażowy 1-10k} albo wykorzystując wejście magnetofonu po zmniejszeniu rezystora R19 z 330k na 33k{na wejściu zastosować kondensator separujący!}. :D
InsMan
10...14 postów
10...14 postów

Zrobiłem jak podpowiedziałeś, jest cisza ... poza jednym wyjątkiem :) Jedynie gdy sygnał podepnę przez dzielnik (potencjometr 10k) na wejście EF86 to delikatnie coś słychać, lecz sygnał jakby puszczony przez filtr górnoprzepustowy. Gdy pominąłem kondensator sprzęgający (0,1uF/250V) na wyjście pulpitu to sygnał się trochę zwiększył, ale z kolei na niskich tonach go zniekształca. Ogólnie poziom dźwięku jest dość niski. Końcówki ledwo co wychwytują,że coś mają na wejściu. W bisach 105 jest regulacja czułości wejścia (R111 - 1k , tak przynajmniej laminat to opisuje), na "ucho" regulowałem delikatnie go, ale też mało to pomogło, jedynie szumy się zwiększały a sygnał minimalnie się zwiększał. Kondensator sprzęgający na siatkę sumatora od wejścia magnetofonu dałem 47nF/250V.

Zrobiłem jeszcze po Twoich sugestiach ... tak na próbę ;) że zwiększyłem R16 z 1k na 15k to poziom sygnału się zwiększył i prawie byłoby ok , tylko zaś sygnał kompletnie przesterowany.

Doczytałem, że wejście sumatora ma czułość 200mV oraz wejścia EF86 mają 3mV, a wejście końcówek mocy 0,7V oznaczone jako wejście liniowe.

Jeszcze zastanawiam się nad sumatorem... Bo rozumiem,że triody są połączone równolegle anodami, żeby podwoić prąd anodowy ?
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Triody są połączone w celu sumowania sygnałów na wspólnym R16.Jeżeli chce Kolega zachować wszystkie funkcje pulpitu{działające wejścia },to nie można przerabiać sumatora.Natomiast jezeli ma to być przedwzmacniacz do Bisów współpracujący z nap dwoma żródłami o silnym sygnale{MAG i GR} to lampę sumatora najlepiej ominąć{wyjmując ją} i podłączając bezpośrednio doprowadzenie kondensatora C15{od strony anody-po usunięciu R16}} na siatkę sumatora w miejscu podłączenia rezystorów R19 i R20.Taka operacja spowoduje skrócenie toru sygnału i polepszenie parametrów.Natomiast problem z wysterowaniem stopnia mocy może pochodzić z uszkodzeń części w regulatorze barwy lub samej lampy ECC81{zakładam że są takie jak na schemacie}.Kondensator 47 n powinien być podłączony przy samym gnieżdzie ,a nie na siatkę,tak by separować układ od ewentualnej składowej stałej z telefonu.Ważny jest pomiar napięć na katodzie wtórnika{R28} i anodzie wcześniejszej triody{na R22}.Ogólnie problemem mogą być stare potencjometry regulacji barwy{zwłaszcza tonów niskich}.Dla próby warto zamień miejscami lampy ECC81. :D.....Ps Warto sprawdzić omomierzem rezystancję na gnieżdzie wyjściowym pulpitu po podłączeniu do Bisa{oczywiście bez zasilania obu}-powinna być porównywalna z wartością R28,chyba że tak jak proponowałem dać kondensator separujący na to wyście,to wtedy ok 0,5M.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Errata:Na schemacie dołączonym do posta są błędy-a zwłaszcza wtórnik wyjściowy{rezystor katodowy R28} https://www.trioda.com/images/gallery/z ... iksera.gif I w takim razie nie należy go zmieniać-ma być 1k dla ECC83 lub 330 omów dla ECC81. :D
InsMan
10...14 postów
10...14 postów

Marek7HBV pisze: śr, 17 lutego 2021, 21:40 Ogólnie problemem mogą być stare potencjometry regulacji barwy{zwłaszcza tonów niskich}
Dziękuję za pomoc, odnalazłem winowajcę całego zamieszania :D Rzeczywiście potencjometr niskich tonów (Telpod 2W 1Mom) robił takie spustoszenie, na szczęście dało się go uratować :D Wróciłem do oryginalnego schematu pulpitu z lampami ecc83 i wartościami rezystorów jakie tam są :) Wzmacniacze pięknie grają wraz z pulpitem, jedynie na początku jak pulpit się dobrze nie rozgrzeje to jest krótki efekt "balansowania dźwięku", polegającym na tym jakbym skrajnie kręcił w jedną i drugą stronę balansem, którego nie ma w pulpicie :lol: Potem wszystko gra pięknie :D Myślę że wymiana lamp ecc83 o lepszej emisji pomoże, bo póki co w użyciu są mocno używane ecc83 ;)

Dwa Bisy 105 podłączone do wyjścia pulpitu tworzą opór 200 kom. Napięcia anodowe zgadzają się ze schematem, napięcie katodowe przy R28 wynosi 1,7V :)