Stałem się posiadaczem Pulpitu Bis do lampowych końcówek mocy 100 Bis. Pokusiłem się o naprawę pulpitu, gdyż lampy oraz reszta elementów była w dość dobrym stanie zachowania, za wyjątkiem kondensatorów elektrolitycznych w zasilaniu, które miały wyschnięte lub popękane gumowe korki i nie trzymały wymaganej pojemności. Kondensatory elektrolityczne wymieniłem na nowe, zalepiłem korki kondensatorów silikonem i uruchomiłem pulpit z Bisami. Niestety zamiast końcówek mocy Bis 100 mam końcówki mocy Bis 105 ...i tu pojawił się problem, ponieważ lampy EL34 nie potrafiły wzmocnić dobrze sygnału, który w dodatku był zniekształcony. Początkowo pulpit dostawał sygnał z telefonu do wejścia na magnetofon, co nie było dobrym rozwiązaniem, więc podmieniłem telefon na mikser-pożyczony od kolegi

Troszeczkę zacząłem eksperymentować z pulpitem zmieniając wzmocnienia stopni między sumatorem, a wtórnikiem, aż zdecydowałem że w mojej sytuacji lampa ECC83 nie nadaje się do roli wtórnika i podmieniłem ją na ECC81 (rezystory trochę dobierałem metodą prób i błędów tak, aby nie przekroczyć prądu anodowego lampy). Zamieniłem lampy także w sumatorze i regulatorze barwy, lecz dużo to nie pomogło i zostałem w miejscu... myślę że problem leży we wtórniku albo nawet i samej lampie, chyba że mogłem coś jeszcze przeoczyć

Stąd moje pytanie : Czy jest w ogóle możliwość żeby ten pulpit zagrał z dwoma końcówkami mocy Bis 105 ?
Bisy 105 są sprawne na 100%, bo bez pulpitu grają dobrze (kolumny do bisów podłączone przez transformator TGR100-66), nie chciałbym rozbierać i modyfikować końcówek, które są sprawne, bo zdaję sobie sprawę, że najlepiej i pewnie najprościej byłoby usunąć z niej część tranzystorową

W stopniu wejściowym bisa 105 zamiast tranzystorów BC237B są tranzystory BC546B.