jak uziemić wzmacniacz...?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
jak uziemić wzmacniacz...?
witam
Mam pytanie do doświadczonych forumowiczów.
Otóz mam juz schemat wzm do zrobienia,mam elementy,kończę obudowe,i na dniach będe to wszystko skladal do kupy.
We wszystkich opisach autorzy podkreślają duze znaczenie uziemienia calej instalacji,dla bezpieczeństwa użytkowania,jednak ja mieszkam w bloku ,gdzie jest tylko faza i zero ,prawdziwego uziemienia nie ma.
Jak uziemić prawidlowo obudowę wzmacniacz lampowego,aby póżniejsza eksploatacja nie stanowila zagrozenia dla mnie czy kogokolwiek innego ,mając taką instalacje wysokiego nap. jak u mnie.
Przepraszam za byc moze blahe pytanie ale bezpieczeństwo przede wszystkim,a ja na prawde nie jestem pewien do końca jak to zrobić.
pozdrawiam all
Mam pytanie do doświadczonych forumowiczów.
Otóz mam juz schemat wzm do zrobienia,mam elementy,kończę obudowe,i na dniach będe to wszystko skladal do kupy.
We wszystkich opisach autorzy podkreślają duze znaczenie uziemienia calej instalacji,dla bezpieczeństwa użytkowania,jednak ja mieszkam w bloku ,gdzie jest tylko faza i zero ,prawdziwego uziemienia nie ma.
Jak uziemić prawidlowo obudowę wzmacniacz lampowego,aby póżniejsza eksploatacja nie stanowila zagrozenia dla mnie czy kogokolwiek innego ,mając taką instalacje wysokiego nap. jak u mnie.
Przepraszam za byc moze blahe pytanie ale bezpieczeństwo przede wszystkim,a ja na prawde nie jestem pewien do końca jak to zrobić.
pozdrawiam all
front247
-
- 125...249 postów
jeszcze jedno.
W opisie wzm. który chce zlozyc,jest nota ze robiąc prostownik na lampach,nie jest konieczny uklad opóznionego zalączania nap. anodowego,gdyż taki prostownik w pewnym stopniu lagodzi nagly prąd udarowy ktory wchodzi na lampy w chwili wlaczenia.
prosilbym o konsultacje w tym temacie,czy taki uklad wystarczy zeby lampy mialy dluższą żywotność.
Nie chcial bym ich wymieniać za 3 mieśiące
pozdrawiam
W opisie wzm. który chce zlozyc,jest nota ze robiąc prostownik na lampach,nie jest konieczny uklad opóznionego zalączania nap. anodowego,gdyż taki prostownik w pewnym stopniu lagodzi nagly prąd udarowy ktory wchodzi na lampy w chwili wlaczenia.
prosilbym o konsultacje w tym temacie,czy taki uklad wystarczy zeby lampy mialy dluższą żywotność.
Nie chcial bym ich wymieniać za 3 mieśiące

pozdrawiam
front247
-
- 375...499 postów
-
- 75...99 postów
Zgadza się, ale powinny to być diody pośrednio żarzone. Diody bezpośrednio żarzone dołączą napięcie anodowe zanim lampy sygnałowe zdążą się nagrzać (choć i takie konstrukcje się często spotykało).front247 pisze:W opisie wzm. który chce zlozyc,jest nota ze robiąc prostownik na lampach,nie jest konieczny uklad opóznionego zalączania nap. anodowego,gdyż taki prostownik w pewnym stopniu lagodzi nagly prąd udarowy ktory wchodzi na lampy w chwili wlaczenia.
Pozdrawiam,
Marcin
-
- moderator
Re: jak uziemić wzmacniacz...?
Masz do wyboru zrobienie zerowania (łączysz bolec w gniazdku z przewodem zerowym) albo uziemienie (rura wodociągowa, o ile jest ze stali...). W zasadzie powinieneś to zrobić tak jak w już istniejących gniazdach z bolcem w twoim domu (kuchnia, łazienka).front247 pisze:We wszystkich opisach autorzy podkreślają duze znaczenie uziemienia calej instalacji,dla bezpieczeństwa użytkowania,jednak ja mieszkam w bloku ,gdzie jest tylko faza i zero ,prawdziwego uziemienia nie ma.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 2500...3124 posty
Re: jak uziemić wzmacniacz...?
stalowa rura wodociągowa w domu nie gwarantuje,że podejście też jestjdubowski pisze:Masz do wyboru zrobienie zerowania (łączysz bolec w gniazdku z przewodem zerowym) albo uziemienie (rura wodociągowa, o ile jest ze stali...). W zasadzie powinieneś to zrobić tak jak w już istniejących gniazdach z bolcem w twoim domu (kuchnia, łazienka).front247 pisze:We wszystkich opisach autorzy podkreślają duze znaczenie uziemienia calej instalacji,dla bezpieczeństwa użytkowania,jednak ja mieszkam w bloku ,gdzie jest tylko faza i zero ,prawdziwego uziemienia nie ma.
wykonane rurami stalowymi i takie uziemienie moze okazać sie nieskuteczne
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Ja natomiast nie polecam zerowania. Często się zdarza, że jednym ze źródeł dostarczających sygnał do wzmacniacza jest tuner FM, a ten przeważnie bywa podłączony do zewnętrznej anteny lub antenowej instalacji zbiorczej lub kablowej. Instalacje takie często są uziemiane, co powoduje, że podłączenie ich do sprzętu w którym wzmacniacz jest połączonego z „zerem sieci” wywołuje przepływ dużych prądów wyrównawczych między „zerem”, a „ziemią” (przez nasz sprzęt audio poprawiamy wówczas "zero" w całym budynku
). Pomijając kwestie przydźwięku i zakłóceń, które powstawały przy takim zerowaniu (włącznie z silnym tajemniczym nagrzewaniem się przewodów sygnałowych) powiem jeszcze, że miałem już u siebie w warsztacie kilka wzmacniaczy, tunerów i komputerowych kart muzycznych i telewizyjnych, które uległy uszkodzeniu przez takie pechowe „zerowanie”.
Pozdrawiam,
Romek

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 375...499 postów
-
- 1250...1874 posty
Zapewne "smołowiec", przez który gniazdko uziemienia jest połączone z chassis był/został przebity lub miał spora upływność.brys pisze:Podączyłem kiedyś pionierka do kaloryfera - wyzerowało korki i żaróweczkę
Niektóre kondensatory przeciwzakłóceniowe w filtrze zasilacza są połączone szeregowo, środek jest połączony z obudową i przewodem ochronnym , a końce do sieci. Jeżeli obudowa nie jest uziemiona, to będziesz miał na niej połowę napięcia sieci (pojemnościowy dzielnik napięcia).brys pisze: W poprzednim mieszkaniu miedzy komputerem a kaloryferem było ~110V - fajne doznania gdy sie opiera nogi na ciepłym i postanowi akurat zrobić coś przy kompie...
Pozdrawiam
-
- 125...249 postów
-
- 6250...9374 posty
Ja rozwiązałem ten problem w prosty sposób: podłączyłem zarówno żyłę sygnałową jak i ekran przewodu antenowego do gniazda antenowego wieży przez kondensatory 1nF/1000V. Dla częstotliwosci napiecia sieciowego kondensatory mają duża impedancję, a swobodnie przepuszczają sygnał UKF. Można słuchać na wieży zarówno stacji radiowych z kablówki jak i muzyki z zazerowanego komputera bez żadnych brumów i prądów wyrównawczych.Romekd pisze:Ja natomiast nie polecam zerowania. Często się zdarza, że jednym ze źródeł dostarczających sygnał do wzmacniacza jest tuner FM, a ten przeważnie bywa podłączony do zewnętrznej anteny lub antenowej instalacji zbiorczej lub kablowej. Instalacje takie często są uziemiane, co powoduje, że podłączenie ich do sprzętu w którym wzmacniacz jest połączonego z „zerem sieci” wywołuje przepływ dużych prądów wyrównawczych między „zerem”, a „ziemią” (przez nasz sprzęt audio poprawiamy wówczas "zero" w całym budynku). Pomijając kwestie przydźwięku i zakłóceń, które powstawały przy takim zerowaniu (włącznie z silnym tajemniczym nagrzewaniem się przewodów sygnałowych) powiem jeszcze, że miałem już u siebie w warsztacie kilka wzmacniaczy, tunerów i komputerowych kart muzycznych i telewizyjnych, które uległy uszkodzeniu przez takie pechowe „zerowanie”.
Pozdrawiam,
Romek
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
Jeśli mogę trzy grosze , dla porządku.
Według dzisiejszych norm, dla sprzętu domowego nie stosuję się uziemiania do rur, kaloryferów itp.
Wręcz, w niektórych warunkach jest to niebezpieczne.
Jedyną stosowaną metodą jest zerowanie tzn. podłączenie obudowy do tzw. gniazda bolca we wtyczce kabla zasilającego. Kabel zasilający jest trójprzewodowy.
Gniazdko winno być wyposażone w bolec. Spełnia to podstawowe zadania ochronne dla instalacji elektrycznej dwuprzewodowej.
Nie rozwijam tematu o instalacje zabezpieczone różnicowo-prądowo, a także o instalacje trójprzewodowe z przewodem ochronnym stosowane obecnie.
Pozdrawiam
Według dzisiejszych norm, dla sprzętu domowego nie stosuję się uziemiania do rur, kaloryferów itp.
Wręcz, w niektórych warunkach jest to niebezpieczne.
Jedyną stosowaną metodą jest zerowanie tzn. podłączenie obudowy do tzw. gniazda bolca we wtyczce kabla zasilającego. Kabel zasilający jest trójprzewodowy.
Gniazdko winno być wyposażone w bolec. Spełnia to podstawowe zadania ochronne dla instalacji elektrycznej dwuprzewodowej.
Nie rozwijam tematu o instalacje zabezpieczone różnicowo-prądowo, a także o instalacje trójprzewodowe z przewodem ochronnym stosowane obecnie.
Pozdrawiam