...:::SQL:::... pisze:Jakie są pojemności wejściowe systemu pentodowego w ECH84 i czy po wliczeniu ich w obwód rezonansowy i do jakich częstotliwości może pracować ta lampa
Pozdrawiam
A skąd w ECH84 system pentodowy?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
No właśnie chodziło mi o heptode
Nareszcie mi się sciągneło ale żadnego Cg1 albo Cg3 nie ma jest co najwyżej Cg3/k i Cg1h/Ca i nadal nie wiem jaką pojemność wliczać w obwód rezonansowy Zresztą pół biedy z tym (mogę na warikapach zrobić obwód rezonansowy 50-150MHz i dojść doświadczalnie) ale czy ta lampa pociągnie na UKF-ie
Już trochę poczytałem na necie i w książkach i dziwi mnie mętlik nazewnictwa .
Wzm w.cz z dodatnim sprzężeniem i wygaszaniem = supereakcja .
Wzm w.cz z dodatnim sprzężeniem bez wygaszania =
Wzm w.cz bez sprzężenia z demodulatorem kondensatorowym =
Wzm w.cz bez sprzężenia z demodulatorem na zboczu LC =
Co to audion
Czy jak zastosuję dodatnie sprzężenie ale tylko tak, żeby nie wpadł w generację to mi wzmocni FM czy przekształci na AM
Pozdrawiam
PS1 Jeszcze pare pytań mi się kołacze po głowie ale najpierw postaram się je samemu znaleźć
PS2 Wiem, że to nie miejsce na takie tematy a zaczynać nowego wątku nie chcę więc proszę Moderatora o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu
Ostatnio zmieniony pt, 2 grudnia 2005, 23:11 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Jedyne różnice co zauważyłem ECH81 - ECH84 to to , że 81 ma większe nachylenie i ma wszystko ładnie opisane , nie treba się domyślać .
Mam pare lamp z zatartymi napisami , które zidentyfikowałem jako ECH84 . Jest może jakiś sposób odróżnić jedne od drugich po wyglądzie
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 2 grudnia 2005, 23:14 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Ja wiem jedno: ECH84 nie chciała mi pracować w detektorze iloczynowym, w odróżnieniu od ECH81. O iel pamiętam ECH81 ma zmienne nachylenie, ECH84 nie.Była stosowana jako selektor i speparator impulsów synchro w OTV.
Wzm w.cz z dodatnim sprzężeniem i wygaszaniem = supereakcja .
Wzm w.cz z dodatnim sprzężeniem bez wygaszania = reakcja (ale bez wzbudzenia!). Bo ze wzbudzeniem to generator.
Audion - to chyba detektor siatkowy plus reakcja, ale Tomek niech się wypowie.
Alek pisze:
Audion - to chyba detektor siatkowy plus reakcja, ale Tomek niech się wypowie.
Audion - to po prostu stopień z detektorem reakcyjnym, aczkolwiek mam wrażenie, że niektórzy autorzy używali tego terminu na określenie dowolnego detektora innego niż diodowy.