RFT Sonnerberg Carino 530 - czy da się zamontować antenę ferrytową?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
RFT Sonnerberg Carino 530 - czy da się zamontować antenę ferrytową?
Witam
Nabyłem dzisiaj za 65 zł na znanym portalu aukcyjnym takie oto radio RFT Sonnerberg Carino 530. https://www.radiomuseum.org/r/stern_son ... o_530.html .
Odbiornik zbudowany jest na lampach serii U80 , strojony jest on wariometrem oraz nie posiada anteny ferrytowej. O ile w odbiornikach strojonych kondensatorem zmiennym takich jak Sonatiana dołożenie anteny ferrytowej jest możliwe tak nie wiem jak to wygląda w przypadku odbiorników z wariometrem . Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc . Pozdrawiam
Patryk
Nabyłem dzisiaj za 65 zł na znanym portalu aukcyjnym takie oto radio RFT Sonnerberg Carino 530. https://www.radiomuseum.org/r/stern_son ... o_530.html .
Odbiornik zbudowany jest na lampach serii U80 , strojony jest on wariometrem oraz nie posiada anteny ferrytowej. O ile w odbiornikach strojonych kondensatorem zmiennym takich jak Sonatiana dołożenie anteny ferrytowej jest możliwe tak nie wiem jak to wygląda w przypadku odbiorników z wariometrem . Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc . Pozdrawiam
Patryk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: RFT Sonnerberg Carino 530 - czy da się zamontować antenę ferrytową?
Miałem kiedyś podobny układowo odbiornik RFT Binz na takich samych lampach U-8x.
O ile pamiętam,on również był strojony indukcyjnie.I bez anteny ferrytowej.
Jest techniczny problem strojenia obwodu wejściowego przy braku kondensatora powietrznego.
Ja bym próbował zrobić antenę ferrytową zewnętrzną dostawną wolnostojącą i obrotową lub
obracalną wraz z podstawą.Antena ta byłaby strojona osobno jakimś kondensatorem powietrznym.
Ponieważ nie będzie wtedy współbieżności z ruchem ruchomego rdzenia obwodu heterodyny,więc mogą się pojawić
różne atrakcje akustyczne.Pewnie wykonalne byłoby zbudowanie mechaniki strojenia kondensatora obrotowego anteny
ferrytowej sprzężonej mechanicznie i odekranowanie tej anteny od obwodów istniejących w odbiorniku,ale pewnie byłaby
to duża robota mechaniczna.Można by poćwiczyć temat zewnętrznej anteny ferrytowej z jakimś radiem samochodowym,
strojonym indukcyjne i ładnie ekranowanym aby się przekonać,jak się osobne nie zsynchronizowane strojenie takiej
anteny zachowuje i sprawdza.
O ile pamiętam,on również był strojony indukcyjnie.I bez anteny ferrytowej.
Jest techniczny problem strojenia obwodu wejściowego przy braku kondensatora powietrznego.
Ja bym próbował zrobić antenę ferrytową zewnętrzną dostawną wolnostojącą i obrotową lub
obracalną wraz z podstawą.Antena ta byłaby strojona osobno jakimś kondensatorem powietrznym.
Ponieważ nie będzie wtedy współbieżności z ruchem ruchomego rdzenia obwodu heterodyny,więc mogą się pojawić
różne atrakcje akustyczne.Pewnie wykonalne byłoby zbudowanie mechaniki strojenia kondensatora obrotowego anteny
ferrytowej sprzężonej mechanicznie i odekranowanie tej anteny od obwodów istniejących w odbiorniku,ale pewnie byłaby
to duża robota mechaniczna.Można by poćwiczyć temat zewnętrznej anteny ferrytowej z jakimś radiem samochodowym,
strojonym indukcyjne i ładnie ekranowanym aby się przekonać,jak się osobne nie zsynchronizowane strojenie takiej
anteny zachowuje i sprawdza.
-
- 1875...2499 postów
Moim skromnym zdaniem antenaferrytowa nic nie da poza problemami.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 1875...2499 postów
Dlatego wolałem się się zapytać .
Pozdrawiam
Patryk
Pozdrawiam
Patryk
-
- 125...249 postów
Jak będziesz wykorzystywał ją tylko do odbioru fal długich jest to do zrobienia bardzo prosto.
Cewkę anteny zestrajasz na stałe z równoległym kondesatorem na 225kHz.W obwodzie wejściowym fal długich rezygnujesz z wariometru.
Cewkę anteny zestrajasz na stałe z równoległym kondesatorem na 225kHz.W obwodzie wejściowym fal długich rezygnujesz z wariometru.
JACEK
-
- 3125...6249 postów
Witam
viewtopic.php?t=19690
L1 to cewka anteny ferrytowej. Zamiast tranzystora KP303B można zastosować BF256.
viewtopic.php?f=25&t=28334
viewtopic.php?t=19690
L1 to cewka anteny ferrytowej. Zamiast tranzystora KP303B można zastosować BF256.
viewtopic.php?f=25&t=28334
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
Dzisiaj przy zakładaniu linki skali strzelił wariometr ( rozpadły się takie białe obejmy mocujące popychacze rdzeni do ramienia oraz pękła linka ) a szansa na znalezienie drugiego takiego jest raczej nikła . To też w grę wchodzi przerobienie strojenia na pojemnościowe jeśli jest to możliwe ?
PozdrawiamNie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Udało się naprawić wariometr przy pomocy płaskownika , wystarczyło rowiercić dwa skrajne otwory a do wewnętrznych wkręcić śrubę i przewlec ją przez otwór na rdzeń od głowicy UKF.
-
- 1875...2499 postów
Płaskownik jednak nie nadał się za wiele , więc delikatnie rozwierciłem rdzenie i wkleiłem po kawałku spinacza do obu rdzeni . Najtrudniej to będzie ze zdobyciem lampy UY82.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Chciałbym zwrócić uwagę, że jest to bardzo niebezpieczny odbiornik!
Jest to radio o zasilaniu uniwersalnym, mogące pracować przy zasilaniu napięciem stałym i zmiennym, tak samo jak nasz Pionier i pochodne.
Dlatego jak masz zamiar tam dłubać, to albo kup sobie na Allegro transformator separacyjny o przekładni 1:1-wystarczy kosztujący około 180zł, 100VA transformator do zasilania automatyki przemysłowej, a jak nie masz na niego, to sobie poszukaj na złomie dwa trafa toroidalne od zasilania halogenów 12V i połącz je uzwojeniami wtórnymi, tworząc transformator separacyjny albo wynieś ten odbiornik na złom. Życie jest chyba więcej warte, niż jakiś stary enerdowski trup?
Patenty z neonówką i sprawdzaniem czy na chassis jest faza sobie podaruj-pamiętaj, że zależy to od pozycji wtyczki sieciowej, raz się zapomnisz i będzie tragedia.
KARABIN RAZ DO ROKU STRZELA SAM!!!!
To jest stara zasada, tu także panująca i również telewizory lampowe i z szeregowym zasilaniem.
Ja dostałem strzała wiele razy, prąd uszkodził mi zakończenia nerwowe w dłoniach, które wyleczyłem morsowaniem w jeziorze. Obecnie nie mam śladu po tych "kopach" ale przez lata miałem kurcze w dłoniach, staram się też tego badziewia nie brać do łapy choć jeden odbiornik mam(Sekretar 4 z UKF).
Są to wyjątkowo niebezpieczne i zdradliwe urządzenia.
Co do UY 82 to wstaw diodę 1N4007 wraz z rezystorem(policz sobie, jaki masz spadek napięcia na lampie) , żarzenie wystarczy tak zrobić rezystorem odpowiednio policzonym , by prąd w gałęzi żarzenia wynosił 100mA, co jest wartością typową dla lamp serii U.
Lampy tanio nie kupisz, bo w Polsce nie produkowano lamp nowalowych serii U-NRD je produkowała i z tego się szybko wycofano, stąd cena tych lamp.
Seria U80 była w jednym polskim radiu, był to "Meteor", szybko też zastosowano w nim normalne lampy serii E i transformator sieciowy.
Ja bym poszukał transformatora sieciowego, nawet z "Bambino" i wymienił obsadę lamp na normalne.
Lampy łączysz równolegle, jednym końcem do masy i trafo tak samo, wtedy można wywalić UY82 i zastosować prostownik półprzewodnikowy.
Będzie bezpiecznie, spadnie brum i lampy kupisz łatwo.
NAPRAWDĘ NIE RYZYKUJ!!
NIE WARTO!!!!
Chciałbym zwrócić uwagę, że jest to bardzo niebezpieczny odbiornik!
Jest to radio o zasilaniu uniwersalnym, mogące pracować przy zasilaniu napięciem stałym i zmiennym, tak samo jak nasz Pionier i pochodne.
Dlatego jak masz zamiar tam dłubać, to albo kup sobie na Allegro transformator separacyjny o przekładni 1:1-wystarczy kosztujący około 180zł, 100VA transformator do zasilania automatyki przemysłowej, a jak nie masz na niego, to sobie poszukaj na złomie dwa trafa toroidalne od zasilania halogenów 12V i połącz je uzwojeniami wtórnymi, tworząc transformator separacyjny albo wynieś ten odbiornik na złom. Życie jest chyba więcej warte, niż jakiś stary enerdowski trup?
Patenty z neonówką i sprawdzaniem czy na chassis jest faza sobie podaruj-pamiętaj, że zależy to od pozycji wtyczki sieciowej, raz się zapomnisz i będzie tragedia.
KARABIN RAZ DO ROKU STRZELA SAM!!!!
To jest stara zasada, tu także panująca i również telewizory lampowe i z szeregowym zasilaniem.
Ja dostałem strzała wiele razy, prąd uszkodził mi zakończenia nerwowe w dłoniach, które wyleczyłem morsowaniem w jeziorze. Obecnie nie mam śladu po tych "kopach" ale przez lata miałem kurcze w dłoniach, staram się też tego badziewia nie brać do łapy choć jeden odbiornik mam(Sekretar 4 z UKF).
Są to wyjątkowo niebezpieczne i zdradliwe urządzenia.
Co do UY 82 to wstaw diodę 1N4007 wraz z rezystorem(policz sobie, jaki masz spadek napięcia na lampie) , żarzenie wystarczy tak zrobić rezystorem odpowiednio policzonym , by prąd w gałęzi żarzenia wynosił 100mA, co jest wartością typową dla lamp serii U.
Lampy tanio nie kupisz, bo w Polsce nie produkowano lamp nowalowych serii U-NRD je produkowała i z tego się szybko wycofano, stąd cena tych lamp.
Seria U80 była w jednym polskim radiu, był to "Meteor", szybko też zastosowano w nim normalne lampy serii E i transformator sieciowy.
Ja bym poszukał transformatora sieciowego, nawet z "Bambino" i wymienił obsadę lamp na normalne.
Lampy łączysz równolegle, jednym końcem do masy i trafo tak samo, wtedy można wywalić UY82 i zastosować prostownik półprzewodnikowy.
Będzie bezpiecznie, spadnie brum i lampy kupisz łatwo.
NAPRAWDĘ NIE RYZYKUJ!!
NIE WARTO!!!!
-
- 1875...2499 postów
A gdzie kolega chce zmieścić transformator sieciowy ? Jak tam nie ma miejsca
i przez to musieli dać azbest międzu UY82 a obudową .

Co do lamp U-80 to akurat UBF89 i UCL82 były u nas produkowane przez Telam i Polam.

Co do lamp U-80 to akurat UBF89 i UCL82 były u nas produkowane przez Telam i Polam.
-
- 6250...9374 posty
Ale chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zasilać radio przez transformator separacyjny w oddzielnej zewnętrznej obudowie?CHOPIN66 pisze: czw, 6 lutego 2020, 03:22 A gdzie kolega chce zmieścić transformator sieciowy ? Jak tam nie ma miejsca(...)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1875...2499 postów
Oczywiście , że nie stoi na przeszkodzie . Moja wypowiedź dotyczyła pomysłu wstawienia transformatora od Bambino . Zawsze można za lampy seri U-80 wstawić ECH81,EBF89,PCL82 i PY82 - wymagało by to modyfikacji układu żarzenia ze 100mA na 300mA np. za rezystor redukcyjny wstawić kondensator o odpoqiedniej pojemności i powiedzmy na napięcie min.1500V.
-
- 3125...6249 postów
Ostatecznie można zastosować drugą UCL82 w układzie diody{pentoda z siatkami połączonymi z anodą}

-
- 1875...2499 postów
Problem z lampami i wariometrem chyba sam się rozwiązał , gdyż pojawił się drugi częściowo sprawny egzemplarz (nie działa zakres fal długich) który jeśli go wygram posłuży za dawcę .