Silne świecenie włókna w 4C6S
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Silne świecenie włókna w 4C6S
Czy to normalne? Już przy 2V świeci jak mała żarówka, przy 3 mógłbym tym podświetlić skalę w radiu, a na 4 nie odważyłem się jeszcze ustawić. Boję się przepalenia. Włókno jest ukształtowane w literę V, nie widać żeby gdzieś się zwierało - świeci w całości. Czy ktoś już miał do czynienia z taką lampką?
Re: Silne świecenie włókna w 4C6S
Ta lampa ma wolframową katodę, więc świeci jak żarówka:) Nie ma się czym przejmować.brys pisze:Czy to normalne? Już przy 2V świeci jak mała żarówka, przy 3 mógłbym tym podświetlić skalę w radiu, a na 4 nie odważyłem się jeszcze ustawić. Boję się przepalenia. Włókno jest ukształtowane w literę V, nie widać żeby gdzieś się zwierało - świeci w całości. Czy ktoś już miał do czynienia z taką lampką?
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
-
- 625...1249 postów
A do czego ta lampka służy zgodnie z przeznaczeniem. Szukałem i nie znalazłem a mam taką. Kupiłem celem zastosowania do przedwojennego radia jako prostownik jedno - połówkowy... Dodam że teraz chodzi w radyjku zwykła klasyczna dioda na 4V z wolframową katodą i daje radę, Radio głośno gra, tylko mi jej szkoda...
Robert SP5RF
-
- 6250...9374 posty
http://www.magictubes.ru/sprav/pdf/4z6s.pdf
Назначение: работа в качестве нелинейного элемента в электронных стабилизаторах напряжения.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Lampy z katoda wolframową jako katodą przy której występuje zjawisko nasycenia były używane m.in. jako przetworniki skutecznego napięcia przemiennego - np. stablizacji elektronicznej napięcia prądu przemiennego.
-
- 3125...6249 postów
Oraz jako źródło szumu śrutowego do celów pomiarowych.