Silne świecenie włókna w 4C6S

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Silne świecenie włókna w 4C6S

Post autor: brys »

Czy to normalne? Już przy 2V świeci jak mała żarówka, przy 3 mógłbym tym podświetlić skalę w radiu, a na 4 nie odważyłem się jeszcze ustawić. Boję się przepalenia. Włókno jest ukształtowane w literę V, nie widać żeby gdzieś się zwierało - świeci w całości. Czy ktoś już miał do czynienia z taką lampką?
OTLamp

Re: Silne świecenie włókna w 4C6S

Post autor: OTLamp »

brys pisze:Czy to normalne? Już przy 2V świeci jak mała żarówka, przy 3 mógłbym tym podświetlić skalę w radiu, a na 4 nie odważyłem się jeszcze ustawić. Boję się przepalenia. Włókno jest ukształtowane w literę V, nie widać żeby gdzieś się zwierało - świeci w całości. Czy ktoś już miał do czynienia z taką lampką?
Ta lampa ma wolframową katodę, więc świeci jak żarówka:) Nie ma się czym przejmować.

Pozdrawiam
szalony

Post autor: szalony »

... A to dlatego, że temperatura pracy takiej katody zawiera sie między 2000 a 2300*C, a najpopularniejszej - tlenkowej około 700-800*C ;)
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Faktycznie nie ma na niej żadnej (widocznej) warstwy. Mogłem na to sam wpaść :oops: Przecierz o tym już gdzieś czytałem... Pierwszy raz mam do czynienia z takim wynalazkiem w praktyce :P Dziękuję za odpowiedzi! :)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

A do czego ta lampka służy zgodnie z przeznaczeniem. Szukałem i nie znalazłem a mam taką. Kupiłem celem zastosowania do przedwojennego radia jako prostownik jedno - połówkowy... Dodam że teraz chodzi w radyjku zwykła klasyczna dioda na 4V z wolframową katodą i daje radę, Radio głośno gra, tylko mi jej szkoda...
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

http://www.magictubes.ru/sprav/pdf/4z6s.pdf
Назначение: работа в качестве нелинейного элемента в электронных стабилизаторах напряжения.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
_idu

Post autor: _idu »

Lampy z katoda wolframową jako katodą przy której występuje zjawisko nasycenia były używane m.in. jako przetworniki skutecznego napięcia przemiennego - np. stablizacji elektronicznej napięcia prądu przemiennego.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Oraz jako źródło szumu śrutowego do celów pomiarowych.