Jak zmniejszyć emisje

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

al66

Jak zmniejszyć emisje

Post autor: al66 »

Mam dość nietypowy problem:
Chce zbudować wzmacniacz na lampach 2×el34
Tyle że różnica emisji między nimi to patologia.
Jedna lampa ma 90 % druga około 75%.(tak twierdził człowiek od którego kupowałem)
Jedyne wyjście jakie widzę to zbić emisję z mocniejszej lampy.
Jak to najlepiej zrobić ?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Jak zmniejszyć emisje

Post autor: painlust »

odpowiednio ustawić bias. Oddzielnie dla każdej z lamp.
saico

Post autor: saico »

Przy "sztywnym" biasie lampy z czasem i tak się rozjadą w konsekwencji jedna "załatwi" drugą pod warunkiem jeśli to push-pull. Trzeba by go co pewien czas korygować (zmniejszać) wraz ze zużyciem się lamp. Lepiej dać automatyczny bias z potencjometrami wyrównującymi (o większej mocy) szeregowo z rezystorami mocy w katodach dla jednej i drugiej lampy oddzielnie, wtedy bias będzie malał proporcjonalnie do zużycia się lamp.
al66

Post autor: al66 »

Tylko takie rozwiązanie da taki efekt że może moc będzie ta sama ale dźwięk będzie inny.
Mi bardziej chodziło nie żeby wprowadzać zmiany w układzie tylko żeby osłabić lampę tak żeby straciła 15% emisji.
Czy da się to jakoś zrobić w krótkim czasie żeby nie padła całkiem albo żeby nie straciła za dużo?
Mam taki pomysł-wyrzażanie, podłączyć na pewien czas, np 12v zamiast 6.3v. Tylko czy to nie da odwrotny efektów? Bo wiem że wyrzażanie kineskopów poprawia emisje..
saico

Post autor: saico »

Aby osłabić emisję należy przekroczyć ujemne napięcie siatki poza (nominalne -13,5V) zakres, bo im wyższe to napięcie, tym niższy prąd anodowy lampy i mniejsza oddawana moc. Inny sposób, to obniżenie napięcia anodowego.
PS. Wyżarzanie służy do czego innego.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Zbuduj wzmacniacz,nabierz doświadczenia a lampa w międzyczasie jakaś do pary się znajdzie.Równanie w dół emisji spowoduje spadek mocy użytecznej nawet o połowę.
klik

Post autor: klik »

Mam 4 dobrane fabrycznie EL34 JJ. Mogę zamienić na zł.
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Problem przypomina mi kłopot z oponami - jedna nowa, druga zużyta w 30 %. I co? Zakładamy nową na maszynę wyważającą i zdzieramy ją o 30 % stalową wycieraczką do butów :shock: ?
Ludzie, czegoś tu nie rozumiem - jeden Ankowalik zaproponował sensowne rozwiązanie - wymiana lamp na nowe.
Ja rozumiem, że EL 34 nie są po złotówce, ale jeśli się buduje wzmacniacz, to koszt lamp jest tylko częścią kosztów całości, a i to nie największą.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.