Wyswietlacz CQZL-16

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Wyswietlacz CQZL-16

Post autor: Locutus »

Witam.
Czy ktoś z Kolegów orientuje się jak jest z trwałoscią tych wyświetlaczy ?
Ma być retrozegar (wiec ten element idealnie podchodzi nie dość że polski to jeszcze dość duży) ale chciałbym uniknąć konieczności wymiany za 2-3lata ;)
I jeszcze pytanie jak w tym typie jest z równomiernością świecenia w obrębie segmentu ?
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wyswietlacz CQZL-16

Post autor: ^ToM^ »

Locutus pisze:Witam.
Czy ktoś z Kolegów orientuje się jak jest z trwałoscią tych wyświetlaczy ?
Ma być retrozegar (wiec ten element idealnie podchodzi nie dość że polski to jeszcze dość duży) ale chciałbym uniknąć konieczności wymiany za 2-3lata ;)
I jeszcze pytanie jak w tym typie jest z równomiernością świecenia w obrębie segmentu ?
Myślę, że wyroby byłej fabryki im. Róży Luksemburg nie grzeszyły trwałością. Może jak dasz mniejszy prąd niż katalogowy to trochę posłuży. :))
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Mnie tam komunistyczne LEDy (tam gdzie jeszcze pracują) świecą jak kiedyś. Jak nie są żyłowane to nie mają się jak psuć.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Przepraszam za ot, mam NOS 29xCQZL18 i 9xCQZL19, może ktoś chętny, za równowartość czteropaka z wysyłką gratis pozbędę się.PS. WPADKA, jednak mam CQZL-16 tylko na pierwszym wyświetlaczu, który wziąłem do ręki, jest rozmazana szóstka plus okular zamglony.....
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Czy tu chodzi o stare wyświetlacze z mierników Kabid Zopan serii PFL?
Ja mam taki miernik i wyświetlacze świecą jak nowe.Ale pozyskałem ten miernik za darmo z wojska.Miał iść na złom.
Ale ja mam wersję eksportowa PFL 28A i do wersji eksportowych raczej odrzutów nie wkładano.
LED y z ZWLE nie były za dobre.Sam mam Amator 2b stereo i dioda stereo ledwo bździ.Tak samo ledy w Akordzie. 41.
Kiedyś jako smarkacz robiłem migajace diody wokół kolumn robionych ze starych mebli i złomowych głośników.Łączyłem LED równolegle i podłaczałem pod wzmacniacz.Ale nowe diody były drogie i kiedyś znalazłem na śmietniku programatory ZZP od starych TV.Te LED to najgorszy śmieć był.Paliły sie zaraz a smród był okropny
Tak więc nie polecam Polskich LED.