Wyswietlacz CQZL-16

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Wyswietlacz CQZL-16

Post autor: Locutus »

Witam.
Czy ktoś z Kolegów orientuje się jak jest z trwałoscią tych wyświetlaczy ?
Ma być retrozegar (wiec ten element idealnie podchodzi nie dość że polski to jeszcze dość duży) ale chciałbym uniknąć konieczności wymiany za 2-3lata ;)
I jeszcze pytanie jak w tym typie jest z równomiernością świecenia w obrębie segmentu ?
¯\_(ツ)_/¯
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Wyswietlacz CQZL-16

Post autor: ^ToM^ »

Locutus pisze:Witam.
Czy ktoś z Kolegów orientuje się jak jest z trwałoscią tych wyświetlaczy ?
Ma być retrozegar (wiec ten element idealnie podchodzi nie dość że polski to jeszcze dość duży) ale chciałbym uniknąć konieczności wymiany za 2-3lata ;)
I jeszcze pytanie jak w tym typie jest z równomiernością świecenia w obrębie segmentu ?
Myślę, że wyroby byłej fabryki im. Róży Luksemburg nie grzeszyły trwałością. Może jak dasz mniejszy prąd niż katalogowy to trochę posłuży. :))
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Mnie tam komunistyczne LEDy (tam gdzie jeszcze pracują) świecą jak kiedyś. Jak nie są żyłowane to nie mają się jak psuć.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Przepraszam za ot, mam NOS 29xCQZL18 i 9xCQZL19, może ktoś chętny, za równowartość czteropaka z wysyłką gratis pozbędę się.PS. WPADKA, jednak mam CQZL-16 tylko na pierwszym wyświetlaczu, który wziąłem do ręki, jest rozmazana szóstka plus okular zamglony.....
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Czy tu chodzi o stare wyświetlacze z mierników Kabid Zopan serii PFL?
Ja mam taki miernik i wyświetlacze świecą jak nowe.Ale pozyskałem ten miernik za darmo z wojska.Miał iść na złom.
Ale ja mam wersję eksportowa PFL 28A i do wersji eksportowych raczej odrzutów nie wkładano.
LED y z ZWLE nie były za dobre.Sam mam Amator 2b stereo i dioda stereo ledwo bździ.Tak samo ledy w Akordzie. 41.
Kiedyś jako smarkacz robiłem migajace diody wokół kolumn robionych ze starych mebli i złomowych głośników.Łączyłem LED równolegle i podłaczałem pod wzmacniacz.Ale nowe diody były drogie i kiedyś znalazłem na śmietniku programatory ZZP od starych TV.Te LED to najgorszy śmieć był.Paliły sie zaraz a smród był okropny
Tak więc nie polecam Polskich LED.