Witam,
Pomysł nie jest nowy i nie mój, zaczerpnięty z YouTube, postanowiłem sprawdzić w praktyce i trochę usprawnić przy okazji remontu radia Okaryna. Zastosowano w nim głowicę DEA z późniejszej fazy produkcji w wersji z filtrem p.cz. bez kubka i cewką wariatora wzmacniacza w.cz. gęsto nawiniętą. Myk polega na tym, aby w owej cewce zewrzeć 3 zwoje, dzięki czemu zakres przestrajania podniesie się w okolice dołu nowego UKF. Samą cewkę i obwód heterodyny nie ruszamy.
W ten sposób odbieramy częstotliwości lustrzane z "nowego" pasma. Moje usprawnienie polega na przestrojeniu również obwodu wejściowego, czyli wywalamy kondensator 39 pF i w jego miejsce wlutowujemy równolegle trymer 2 - 20 pF z kondensatorem 12 pF. Po tym wystarczy trymerem heterodyny doregulować zakres odbieranych częstotliwości i na jego środku zestroić trymerem wzm. wejściowego i naszym, dolutowanym.
Metoda ma swoje wady, czyli: wąski zakres odbieranych częstotliwości i to od dołu zakresu (u mnie 87,5 - 96,9 MHz) i nie sprawdzi się w głowicach z ARCz. Ale zalety to prostota przestrojenia, bardzo dobra czułość i praktycznie brak "pływania" podczas rozgrzewania się radia, można w ten sposób ożywić UKF na wielu podobnych radyjach. Zakres można przesuwać trymerem o ok. 2, może 3 MHz (nie sprawdziłem dokładnie), radiu nie przeszkadza, że pośrednia "robi" się z "zamienionej" różnicy częstotliwości. TUTAJ nagrałem filmik pokazujący działanie radia od zimnego włączenia. Antenę mam zewnętrzną w postaci pojedynczego dipola, po drodze pasywna zwrotnica i rozgałęźnik, od nadajnika 60 km. A biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że lampy już dość zużyte i napięcie anodowe zaniżone przez stos selenowy to jest całkiem dobrze.
Pozdrawiam!
Sposób na szybkie i łatwe przestrojenie głowicy DEA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Sposób na szybkie i łatwe przestrojenie głowicy DEA
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Re: Sposób na szybkie i łatwe przestrojenie głowicy DEA
Witam
Sposób zmniejszania indukcyjności za pomocą zwierania zwojów ma następujące wady:
-zmniejsza dobroć obwodu rezonansowego, przez co zmniejsza się selektywność, może to być powodem zakłóceń przez silniejszą stację,
-powoduje powstanie indukcyjności i pojemności rozproszonych, które przyczyniają się do powstawanie drgań o znacznie większej częstotliwości na zakresach fal decymetrowych,
-zmniejsza wzmocnienie na wskutek spadku ilorazu L/C.
Sposób zmniejszania indukcyjności za pomocą zwierania zwojów ma następujące wady:
-zmniejsza dobroć obwodu rezonansowego, przez co zmniejsza się selektywność, może to być powodem zakłóceń przez silniejszą stację,
-powoduje powstanie indukcyjności i pojemności rozproszonych, które przyczyniają się do powstawanie drgań o znacznie większej częstotliwości na zakresach fal decymetrowych,
-zmniejsza wzmocnienie na wskutek spadku ilorazu L/C.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1250...1874 posty
Nie należy zwierać zwojów. Wystarczy odwinąć.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 625...1249 postów
Zgadzam się z tym, normalnie tego nie robię, poza właśnie takimi eksperymentami, tym bardziej, że miało to być szybkie i łatwe. A, że stosunek nakładu pracy do efektu jest in plus, to w przypadku tego egzemplarza już tak zostanie. Głowic kilka jeszcze jest, tak więc w następnych będzie odwijanie 
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
-
- 1875...2499 postów
Problemem w zestrojeniu jest sama budowa glowicy.Zwoje mozna zwierać ale lepiej po zwarciu gdy uzyskamy porządany zakres, odwinac ile trzeba.Kondensatory miały kompensację termiczną i teraz b.trudno zdobyc takie bo ich nie produkują.Staruszki fabryczne potrafiły sie po kilkunastu moinutach odstroić co typowe.
Tomasz
Tomasz