Sposób na szybkie i łatwe przestrojenie głowicy DEA

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Sposób na szybkie i łatwe przestrojenie głowicy DEA

Post autor: bratyslaw »

Witam,

Pomysł nie jest nowy i nie mój, zaczerpnięty z YouTube, postanowiłem sprawdzić w praktyce i trochę usprawnić przy okazji remontu radia Okaryna. Zastosowano w nim głowicę DEA z późniejszej fazy produkcji w wersji z filtrem p.cz. bez kubka i cewką wariatora wzmacniacza w.cz. gęsto nawiniętą. Myk polega na tym, aby w owej cewce zewrzeć 3 zwoje, dzięki czemu zakres przestrajania podniesie się w okolice dołu nowego UKF. Samą cewkę i obwód heterodyny nie ruszamy.
W ten sposób odbieramy częstotliwości lustrzane z "nowego" pasma. Moje usprawnienie polega na przestrojeniu również obwodu wejściowego, czyli wywalamy kondensator 39 pF i w jego miejsce wlutowujemy równolegle trymer 2 - 20 pF z kondensatorem 12 pF. Po tym wystarczy trymerem heterodyny doregulować zakres odbieranych częstotliwości i na jego środku zestroić trymerem wzm. wejściowego i naszym, dolutowanym.
Metoda ma swoje wady, czyli: wąski zakres odbieranych częstotliwości i to od dołu zakresu (u mnie 87,5 - 96,9 MHz) i nie sprawdzi się w głowicach z ARCz. Ale zalety to prostota przestrojenia, bardzo dobra czułość i praktycznie brak "pływania" podczas rozgrzewania się radia, można w ten sposób ożywić UKF na wielu podobnych radyjach. Zakres można przesuwać trymerem o ok. 2, może 3 MHz (nie sprawdziłem dokładnie), radiu nie przeszkadza, że pośrednia "robi" się z "zamienionej" różnicy częstotliwości. TUTAJ nagrałem filmik pokazujący działanie radia od zimnego włączenia. Antenę mam zewnętrzną w postaci pojedynczego dipola, po drodze pasywna zwrotnica i rozgałęźnik, od nadajnika 60 km. A biorąc jeszcze pod uwagę fakt, że lampy już dość zużyte i napięcie anodowe zaniżone przez stos selenowy to jest całkiem dobrze.

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Show must go OFF.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Sposób na szybkie i łatwe przestrojenie głowicy DEA

Post autor: AZ12 »

Witam

Sposób zmniejszania indukcyjności za pomocą zwierania zwojów ma następujące wady:
-zmniejsza dobroć obwodu rezonansowego, przez co zmniejsza się selektywność, może to być powodem zakłóceń przez silniejszą stację,
-powoduje powstanie indukcyjności i pojemności rozproszonych, które przyczyniają się do powstawanie drgań o znacznie większej częstotliwości na zakresach fal decymetrowych,
-zmniejsza wzmocnienie na wskutek spadku ilorazu L/C.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Nie należy zwierać zwojów. Wystarczy odwinąć.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Zgadzam się z tym, normalnie tego nie robię, poza właśnie takimi eksperymentami, tym bardziej, że miało to być szybkie i łatwe. A, że stosunek nakładu pracy do efektu jest in plus, to w przypadku tego egzemplarza już tak zostanie. Głowic kilka jeszcze jest, tak więc w następnych będzie odwijanie :)

Pozdrawiam!
Show must go OFF.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Problemem w zestrojeniu jest sama budowa glowicy.Zwoje mozna zwierać ale lepiej po zwarciu gdy uzyskamy porządany zakres, odwinac ile trzeba.Kondensatory miały kompensację termiczną i teraz b.trudno zdobyc takie bo ich nie produkują.Staruszki fabryczne potrafiły sie po kilkunastu moinutach odstroić co typowe.
Tomasz