Co by tu za polskie radyjko ....

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kogigogi

Co by tu za polskie radyjko ....

Post autor: kogigogi »

Cześć , zbieram sobie, zbieram te radyjka i przyszedł czas na ,, ubogacenie kulturowe ,, :lol: rodzimej produkcji. Za jakimi by tu fajnymi niedrogimi radyjkami polskiej produkcji na początek przygody by się rozglądać? bo aż wstyd się przyznać nie mam żadnego :roll: Może koledzy podpowiedzą coś?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Co by tu za polskie radyjko ....

Post autor: tszczesn »

kogigogi pisze:Cześć , zbieram sobie, zbieram te radyjka i przyszedł czas na ,, ubogacenie kulturowe ,, :lol: rodzimej produkcji. Za jakimi by tu fajnymi niedrogimi radyjkami polskiej produkcji na początek przygody by się rozglądać? bo aż wstyd się przyznać nie mam żadnego :roll: Może koledzy podpowiedzą coś?
Jakies preferencje podaj, bo nie wiadomo co cie interesuje. I co to jest "niedrogie'?
kogigogi

W zasadzie preferencji na razie co do polskich starych radyj nie mam, ale jak już to jakieś ,,nowsze,, lampowe mnie nie za bardzo interesują powiedzmy tak do połowy lat 60-tych.Chcial bym rozpocząć swoją kolekcje polskich radyjek no nie wiem, na początek może pionierek jakiś,aga, mazur ? jakie radyjka są godne uwagi, na co patrzec ? no powiedzmy po taniości tak, super okazyjnie do remontu fajne radyjko do 200 pln-ów max.No i może jakieś produkcji Diory z racji tego że mieszkam w Świdnicy a to do Dzierżoniowa 15 km , a z racji wieku pamiętam zakłady Diory i te z Dzierżoniowa i ten ze Świdnicy(obudowy) które w latach 70-tych ,,zwiedzałem,,Taki ze mnie lokalny patryiota trochę :wink:

P.S.
A tak na marginesie chciałbym historie polskiej radiofonii poznać trochę, mozna jakieś namiary na fajne strony prosić?
Pozdrawiam Tomek.
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Mirabelka »

Z całym szacunkiem dla kolegi, ale wystarczy wpisać kilka słów w googlach i wszystko znajdziesz. To co pisałeś już wystarczy: "stare radio" , "historia polskiej radiofonii", "radio pionier", itp, itd.
kogigogi

kogigogi pisze:Z całym szacunkiem dla kolegi, ale wystarczy wpisać kilka słów w googlach i wszystko znajdziesz. To co pisałeś już wystarczy: "stare radio" , "historia polskiej radiofonii", "radio pionier", itp, itd.
No coś niesamowitego ! Ale niech kolega mi uwierzy na słowo że ja to wiem, ba
nawet tych kilka słów wpisywałem,a powiem więcej nawet czytałem małe co nie co!
Mnie nie chodzi o takie strony z ,,encyklopedycznymi,, suchymi faktami, bardziej interesują mnie jakieś bardziej osobiste,emocjonalne tworzone przez pasjonatów strony.Zna kolega Mirabelka coś ciekawego?
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

kogigogi pisze:
kogigogi pisze: Mnie nie chodzi o takie strony z ,,encyklopedycznymi,, suchymi faktami, bardziej interesują mnie jakieś bardziej osobiste,emocjonalne tworzone przez pasjonatów strony.Zna kolega Mirabelka coś ciekawego?
Jeśli chodzi o coś emocjonalnego to bardzo ciekawy blog prowadzi kolega z naszego forum..

http://menuet-ukf.blogspot.com/

Jest jeszcze blog który jest prowadzony przez starsze małżeństwo, ale nie pamiętam nazwy..
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Jest jeszcze blog który jest prowadzony przez starsze małżeństwo, ale nie pamiętam nazwy.
Był prowadzony - http://retroradio47.blogspot.com

Oczywiście polecam PIONIERA dla Kolegi.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

kogigogi pisze:lampowe mnie nie za bardzo interesują
kogigogi pisze:na początek może pionierek jakiś,aga, mazur
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. No to lampowe czy nie ? Jeżeli nie lampowe to może jakiś Koliberek. Guliwer czy Czar. Tych było najwięcej w połowie lat 60-tych.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

salicjonał pisze:
Jest jeszcze blog który jest prowadzony przez starsze małżeństwo, ale nie pamiętam nazwy.
Był prowadzony - http://retroradio47.blogspot.com

Oczywiście polecam PIONIERA dla Kolegi.
Dawno tam nie wchodziłem, bo zaginał mi adres, faktycznie, ostatnie posty sprzed 2 lat.
Domena też została już przejęta. Mocno mnie to zmartwiło.
Krystyna Jelińska i Bohdan Pieliński. Czy są to nasi "triodowcy"?
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Z tego co wiem, to pan Bohdan nie żyje.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
kogigogi

Dziękuje za zainteresowanie ,odnośnie p.Bohdana
https://www.youtube.com/watch?v=BmfICdZdpz0

a i jedne i drugie , zbieram też stare tranzystorki
kogigogi

TELEWIZOREK52 pisze:
kogigogi pisze:lampowe mnie nie za bardzo interesują
kogigogi pisze:na początek może pionierek jakiś,aga, mazur
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. No to lampowe czy nie ? Jeżeli nie lampowe to może jakiś Koliberek. Guliwer czy Czar. Tych było najwięcej w połowie lat 60-tych.
Nowsze lampowe nowsze, może niezbyt precyzyjnie sie wyrąziłem
, interesują mnie wszystkie lampowe jak i nielampowe stare radyjka ,te nowsze to troszkę mniej niż te stare (narazie)
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Kolego Tomaszu.Nie bardzo ogarniam temat bo piszesz chaotycznie.Polskie radia lampowe były dośc marnawe w porownaniu z Teslą czy wyrobami DDR z tego okresu.Inna skala wiedzy i mozliwości technicznych.Z pionierskiego okresu to Aga lub Pionier ale bakelit .Cena 200 zł za dobry egzemparz to żart.Renowacja jest dluga i kosztowna ale rozlozona w czasie no i satysfakcja z dobrze wykonanej roboty.Jak policzysz koszt zakupu ,dorobienia częsci i czas oraz materiał to szacuje minimalny koszt renowacji na poziomie minimum 600 zł ale kto pasjonatowi zabroni wydać 500 + i to szybko bo budżet nie pociagnie szaleństw obecnej ekipy?
Z innych lampowców ale młodszych polecam Calypso,Rumba czy Relax albo Rondo.Ładne z niezłym dźwiekiem a trafiaja się całkiem dobre egzemplarze i UKF nawet do 108 NHZ ktore szły na export do Great Britain.Ciekawy był Turandot w reguły w seledynowej obudowie.Czar albo Kos ale sie cenia.Pozostałe goovienka tranzystorowebyły dośc tandetne i brzydkie i nie grały ino brzęczały.Jedynym dobrym ipieknym wzorniczo byla Julia za ktora w dobrym stanie trzeba teraz dac i 200 zł.
Pozdrawiam Tomasz
kogigogi

Cześć , no tak postaram się pisać bardziej składnie, a wiec ;chciałem zakupić jakieś polskie radyjko lampowe , nie zależy mi na jakości odbioru a na polskiej produkcji do lat 60-tych .Radyjka polskie typu ,, Calypso,Rumba czy Relax albo Rondo ,, i tym podobne na razie mnie nie interesują. Do słuchania z przyjemnością posiadam kilka dobrych odbiorników (np. Saba Meersburg Automatic 125 Stereo, Telefunken Concertino 55/TS , czy chyba najlepiej dla mnie brzmiący Philips Saturn Tonmeister B7D42AS i kilka innych) choć do takiego codziennego słuchania najczęściej (o zgrozo :lol: ) używam przenośnego tranzystorka Saby Transall de Luxe automatic.

Reasmując ;
Z racji miejsca zamieszkania a stąd osobistej znajomości zakładów DIORA i dla tego że mam sentyment do tych że , chciałbym żeby koledzy zaproponowali jakięś fajne radyjko w jakieś nietuzinkowej wersji .Myślę że kwota 200 zł nie jest za mała na początek przygody z polskimi radyjkami , nie oczekuje że za nią zakupie np. jakiegoś Elektrita.Szukam sobie cierpliwie tu i tam, i uwierz mi ostatnio zakupiłem( a właściwie dostałem podczas zakupu innego radia)za przysłowiową flaszkę Zwiezde 54 całą kompletną ,sprawną (nie grał jeden głośnik) w bardzo dobrym stanie.No i jeszcze jeden przykład dobrego zakupu Saba Meersburg Automatic 125 Stereo kompletna z uciętym kablem , spalonym silnikem za 200zł ,kabel zakupiłem cewki przewinełem renowacje skrzyneczki przeprowadziłem i za 300 zł mam wspaniałe radio i dużo fajnej zabawy było.Pozdrawiam Tomek
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Czytam, czytam i tak chciałoby mi się zapytać. Czy lepiej ożenić się z blondynką czy z.. rudą. Cóż, w moim przypadku, uwielbiałem czarne a ożeniłem się z blondynką i ponad 40 lat trwam w tym zboczeniu. Podobnie i z radyjami. Które radio jest lepsze, 100 letnie co ledwo bździ ale jest stare czy 50 letnie które dobrze gra ale jest.. nowe. I takie bym koledze polecał chociażby z tego względu że jeszcze jest duża dostępność części i względnie małym nakładem pracy da się uruchomić w przeciwieństwie do innych unikatowych perełek. Na naszym rynku dominowały radia z demoludów. Osobiście polecałbym krajowe i DDRowskie.