Co by tu za polskie radyjko ....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
kogigogi
Co by tu za polskie radyjko ....
Cześć , zbieram sobie, zbieram te radyjka i przyszedł czas na ,, ubogacenie kulturowe ,,
rodzimej produkcji. Za jakimi by tu fajnymi niedrogimi radyjkami polskiej produkcji na początek przygody by się rozglądać? bo aż wstyd się przyznać nie mam żadnego
Może koledzy podpowiedzą coś?
-
tszczesn
- moderator
Re: Co by tu za polskie radyjko ....
Jakies preferencje podaj, bo nie wiadomo co cie interesuje. I co to jest "niedrogie'?kogigogi pisze:Cześć , zbieram sobie, zbieram te radyjka i przyszedł czas na ,, ubogacenie kulturowe ,,rodzimej produkcji. Za jakimi by tu fajnymi niedrogimi radyjkami polskiej produkcji na początek przygody by się rozglądać? bo aż wstyd się przyznać nie mam żadnego
Może koledzy podpowiedzą coś?
-
kogigogi
W zasadzie preferencji na razie co do polskich starych radyj nie mam, ale jak już to jakieś ,,nowsze,, lampowe mnie nie za bardzo interesują powiedzmy tak do połowy lat 60-tych.Chcial bym rozpocząć swoją kolekcje polskich radyjek no nie wiem, na początek może pionierek jakiś,aga, mazur ? jakie radyjka są godne uwagi, na co patrzec ? no powiedzmy po taniości tak, super okazyjnie do remontu fajne radyjko do 200 pln-ów max.No i może jakieś produkcji Diory z racji tego że mieszkam w Świdnicy a to do Dzierżoniowa 15 km , a z racji wieku pamiętam zakłady Diory i te z Dzierżoniowa i ten ze Świdnicy(obudowy) które w latach 70-tych ,,zwiedzałem,,Taki ze mnie lokalny patryiota trochę
P.S.
A tak na marginesie chciałbym historie polskiej radiofonii poznać trochę, mozna jakieś namiary na fajne strony prosić?
Pozdrawiam Tomek.
P.S.
A tak na marginesie chciałbym historie polskiej radiofonii poznać trochę, mozna jakieś namiary na fajne strony prosić?
Pozdrawiam Tomek.
-
Mirabelka
- 250...374 postów

Z całym szacunkiem dla kolegi, ale wystarczy wpisać kilka słów w googlach i wszystko znajdziesz. To co pisałeś już wystarczy: "stare radio" , "historia polskiej radiofonii", "radio pionier", itp, itd.
-
kogigogi
No coś niesamowitego ! Ale niech kolega mi uwierzy na słowo że ja to wiem, bakogigogi pisze:Z całym szacunkiem dla kolegi, ale wystarczy wpisać kilka słów w googlach i wszystko znajdziesz. To co pisałeś już wystarczy: "stare radio" , "historia polskiej radiofonii", "radio pionier", itp, itd.
nawet tych kilka słów wpisywałem,a powiem więcej nawet czytałem małe co nie co!
Mnie nie chodzi o takie strony z ,,encyklopedycznymi,, suchymi faktami, bardziej interesują mnie jakieś bardziej osobiste,emocjonalne tworzone przez pasjonatów strony.Zna kolega Mirabelka coś ciekawego?
-
zbieracz55
- 500...624 posty

Jeśli chodzi o coś emocjonalnego to bardzo ciekawy blog prowadzi kolega z naszego forum..kogigogi pisze:kogigogi pisze: Mnie nie chodzi o takie strony z ,,encyklopedycznymi,, suchymi faktami, bardziej interesują mnie jakieś bardziej osobiste,emocjonalne tworzone przez pasjonatów strony.Zna kolega Mirabelka coś ciekawego?
http://menuet-ukf.blogspot.com/
Jest jeszcze blog który jest prowadzony przez starsze małżeństwo, ale nie pamiętam nazwy..
Kamil Jabłoński
https://web.facebook.com/wirtualnemuzeumrtv/
-
salicjonał
- 1250...1874 posty

Był prowadzony - http://retroradio47.blogspot.comJest jeszcze blog który jest prowadzony przez starsze małżeństwo, ale nie pamiętam nazwy.
Oczywiście polecam PIONIERA dla Kolegi.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

kogigogi pisze:lampowe mnie nie za bardzo interesują
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. No to lampowe czy nie ? Jeżeli nie lampowe to może jakiś Koliberek. Guliwer czy Czar. Tych było najwięcej w połowie lat 60-tych.kogigogi pisze:na początek może pionierek jakiś,aga, mazur
-
zbieracz55
- 500...624 posty

Dawno tam nie wchodziłem, bo zaginał mi adres, faktycznie, ostatnie posty sprzed 2 lat.salicjonał pisze:Był prowadzony - http://retroradio47.blogspot.comJest jeszcze blog który jest prowadzony przez starsze małżeństwo, ale nie pamiętam nazwy.
Oczywiście polecam PIONIERA dla Kolegi.
Domena też została już przejęta. Mocno mnie to zmartwiło.
Krystyna Jelińska i Bohdan Pieliński. Czy są to nasi "triodowcy"?
Kamil Jabłoński
-
salicjonał
- 1250...1874 posty

Z tego co wiem, to pan Bohdan nie żyje.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
kogigogi
Dziękuje za zainteresowanie ,odnośnie p.Bohdana
https://www.youtube.com/watch?v=BmfICdZdpz0
a i jedne i drugie , zbieram też stare tranzystorki
https://www.youtube.com/watch?v=BmfICdZdpz0
a i jedne i drugie , zbieram też stare tranzystorki
-
kogigogi
Nowsze lampowe nowsze, może niezbyt precyzyjnie sie wyrąziłemTELEWIZOREK52 pisze:kogigogi pisze:lampowe mnie nie za bardzo interesująNie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. No to lampowe czy nie ? Jeżeli nie lampowe to może jakiś Koliberek. Guliwer czy Czar. Tych było najwięcej w połowie lat 60-tych.kogigogi pisze:na początek może pionierek jakiś,aga, mazur
, interesują mnie wszystkie lampowe jak i nielampowe stare radyjka ,te nowsze to troszkę mniej niż te stare (narazie)
-
chrzan49
- 1875...2499 postów

Kolego Tomaszu.Nie bardzo ogarniam temat bo piszesz chaotycznie.Polskie radia lampowe były dośc marnawe w porownaniu z Teslą czy wyrobami DDR z tego okresu.Inna skala wiedzy i mozliwości technicznych.Z pionierskiego okresu to Aga lub Pionier ale bakelit .Cena 200 zł za dobry egzemparz to żart.Renowacja jest dluga i kosztowna ale rozlozona w czasie no i satysfakcja z dobrze wykonanej roboty.Jak policzysz koszt zakupu ,dorobienia częsci i czas oraz materiał to szacuje minimalny koszt renowacji na poziomie minimum 600 zł ale kto pasjonatowi zabroni wydać 500 + i to szybko bo budżet nie pociagnie szaleństw obecnej ekipy?
Z innych lampowców ale młodszych polecam Calypso,Rumba czy Relax albo Rondo.Ładne z niezłym dźwiekiem a trafiaja się całkiem dobre egzemplarze i UKF nawet do 108 NHZ ktore szły na export do Great Britain.Ciekawy był Turandot w reguły w seledynowej obudowie.Czar albo Kos ale sie cenia.Pozostałe goovienka tranzystorowebyły dośc tandetne i brzydkie i nie grały ino brzęczały.Jedynym dobrym ipieknym wzorniczo byla Julia za ktora w dobrym stanie trzeba teraz dac i 200 zł.
Pozdrawiam Tomasz
Z innych lampowców ale młodszych polecam Calypso,Rumba czy Relax albo Rondo.Ładne z niezłym dźwiekiem a trafiaja się całkiem dobre egzemplarze i UKF nawet do 108 NHZ ktore szły na export do Great Britain.Ciekawy był Turandot w reguły w seledynowej obudowie.Czar albo Kos ale sie cenia.Pozostałe goovienka tranzystorowebyły dośc tandetne i brzydkie i nie grały ino brzęczały.Jedynym dobrym ipieknym wzorniczo byla Julia za ktora w dobrym stanie trzeba teraz dac i 200 zł.
Pozdrawiam Tomasz
-
kogigogi
Cześć , no tak postaram się pisać bardziej składnie, a wiec ;chciałem zakupić jakieś polskie radyjko lampowe , nie zależy mi na jakości odbioru a na polskiej produkcji do lat 60-tych .Radyjka polskie typu ,, Calypso,Rumba czy Relax albo Rondo ,, i tym podobne na razie mnie nie interesują. Do słuchania z przyjemnością posiadam kilka dobrych odbiorników (np. Saba Meersburg Automatic 125 Stereo, Telefunken Concertino 55/TS , czy chyba najlepiej dla mnie brzmiący Philips Saturn Tonmeister B7D42AS i kilka innych) choć do takiego codziennego słuchania najczęściej (o zgrozo
) używam przenośnego tranzystorka Saby Transall de Luxe automatic.
Reasmując ;
Z racji miejsca zamieszkania a stąd osobistej znajomości zakładów DIORA i dla tego że mam sentyment do tych że , chciałbym żeby koledzy zaproponowali jakięś fajne radyjko w jakieś nietuzinkowej wersji .Myślę że kwota 200 zł nie jest za mała na początek przygody z polskimi radyjkami , nie oczekuje że za nią zakupie np. jakiegoś Elektrita.Szukam sobie cierpliwie tu i tam, i uwierz mi ostatnio zakupiłem( a właściwie dostałem podczas zakupu innego radia)za przysłowiową flaszkę Zwiezde 54 całą kompletną ,sprawną (nie grał jeden głośnik) w bardzo dobrym stanie.No i jeszcze jeden przykład dobrego zakupu Saba Meersburg Automatic 125 Stereo kompletna z uciętym kablem , spalonym silnikem za 200zł ,kabel zakupiłem cewki przewinełem renowacje skrzyneczki przeprowadziłem i za 300 zł mam wspaniałe radio i dużo fajnej zabawy było.Pozdrawiam Tomek
Reasmując ;
Z racji miejsca zamieszkania a stąd osobistej znajomości zakładów DIORA i dla tego że mam sentyment do tych że , chciałbym żeby koledzy zaproponowali jakięś fajne radyjko w jakieś nietuzinkowej wersji .Myślę że kwota 200 zł nie jest za mała na początek przygody z polskimi radyjkami , nie oczekuje że za nią zakupie np. jakiegoś Elektrita.Szukam sobie cierpliwie tu i tam, i uwierz mi ostatnio zakupiłem( a właściwie dostałem podczas zakupu innego radia)za przysłowiową flaszkę Zwiezde 54 całą kompletną ,sprawną (nie grał jeden głośnik) w bardzo dobrym stanie.No i jeszcze jeden przykład dobrego zakupu Saba Meersburg Automatic 125 Stereo kompletna z uciętym kablem , spalonym silnikem za 200zł ,kabel zakupiłem cewki przewinełem renowacje skrzyneczki przeprowadziłem i za 300 zł mam wspaniałe radio i dużo fajnej zabawy było.Pozdrawiam Tomek
-
TELEWIZOREK52
- 3125...6249 postów

Czytam, czytam i tak chciałoby mi się zapytać. Czy lepiej ożenić się z blondynką czy z.. rudą. Cóż, w moim przypadku, uwielbiałem czarne a ożeniłem się z blondynką i ponad 40 lat trwam w tym zboczeniu. Podobnie i z radyjami. Które radio jest lepsze, 100 letnie co ledwo bździ ale jest stare czy 50 letnie które dobrze gra ale jest.. nowe. I takie bym koledze polecał chociażby z tego względu że jeszcze jest duża dostępność części i względnie małym nakładem pracy da się uruchomić w przeciwieństwie do innych unikatowych perełek. Na naszym rynku dominowały radia z demoludów. Osobiście polecałbym krajowe i DDRowskie.