Pionier "U" Mała czułość???/

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Pionier "U" Mała czułość???/

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Zostałem poproszony przez kolege o przywrócenie do życia pionierka U, był trochę pokopany ale powróciłem do pierwotnego schematu.
Sam wzmacniacz mcz działa poprawnie ale odbiera tylko Warszawę na długich i to bardzo cicho .Podstawiłem lampy z innego ale to samo, rdzenie w pcz ani obwodach wejściowych nie ruszane. przełącznik zakresów wyczyszczony i napewno sprawny .
Prosze o jakieś konstruktywne podpowiedzi i ew schemat z podanymi napięciami.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Pionier "U" Mała czułość???/

Post autor: tszczesn »

Andrzej Molicki pisze:Witam
Zostałem poproszony przez kolege o przywrócenie do życia pionierka U, był trochę pokopany ale powróciłem do pierwotnego schematu.
Sam wzmacniacz mcz działa poprawnie ale odbiera tylko Warszawę na długich i to bardzo cicho .Podstawiłem lampy z innego ale to samo, rdzenie w pcz ani obwodach wejściowych nie ruszane. przełącznik zakresów wyczyszczony i napewno sprawny .
To że rdzenie nie ruszane to nic nie znaczy - zapewne radio jest rozstrojone. Można próbować pokręcić rdzeniami p.cz. na maksymalną głośność, choć generator sygnałowy jest lepszym rozwiązaniem.
A napięcia możesz sprawdzić i bez schematu - sprawdź po prostu czy wszystkie istotne kondensaotry nie mają upływu i już (dobra metoda to pomiar napięcia np. na siatce s2+4 UCH21 z przylutowanym kondensatorem i bez. Jak z jest istotnie mniejsze -> kondensator do wymiany.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Dzieki za odpowiedz
Czy dysponuje ktoś schematem z podanymi napiciami
Jaka jest czestotliwośc pisrednia w tym radyjku 466kHz???? bo mam wobuloskop i można by to od nowa zastroić .
Nie podobaja mi sie napięia anodowe bo wg mnie sa za małe 145 na UBL I koło 80 na UCH ale nie wiem może tak ma być?????
Ostatnio zmieniony śr, 21 września 2005, 14:18 przez Andrzej Molicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Andrzej Molicki pisze:Dzieki za odpowiedz
Czy dysponuje ktoś schematem z podanymi napiciami
Jaka jest czestotliwośc pisrednia w tym radyjku 466MHz???? bo mam wobuloskop i można by to od nowa zastroić .
465 kHz
Andrzej Molicki pisze:Nie podobaja mi sie napięia anodowe bo wg mnie sa za małe 145 na UBL I koło 80 na UCH ale nie wiem może tak ma być?????
Nie wiem jakie masz napięcie zasilania, ale na anodzie UBL to raczej mało (sprawdź ew. UY1N, może ma mizerną emisję?), i gdzie jest te 80V (UCH są dwie, i każda ma dwie lampy w sobie).
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Jutro pomieże wszystkie napięcia i zastąpie UY jakąś dioda krzemową na próbe bo co do emisji nie mam pewności a tą co podstawiałem też jest stara więc może obie są słabe.
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Re: Pionier "U" Mała czułość???/

Post autor: IdeL »

Andrzej Molicki pisze:Witam
Cześć. Oczywiście mogę nie mieć racji ale do wypowiedzi Tomka chciałem dorzucić jeszcze jedną sugestię - sprawdź punkt pracy wzmacniacza m.cz (UBL21) - na siatce sterującej powinno być ujemne napięcie (nie pamiętam -8V albo coś kole -12V - tu się nie upieram a do literatury mam daleko - bo aż do drugiego pokoju, a drugą rękę mam zajętą jakimś systemem uP) - często brak tego wymuszenia jest powodem tego typu atrakcji ( w strych radiach - zazwyczaj polskiej kondtrukcji).

Powodzenia
IdeL