Witam
Zostałem poproszony przez kolege o przywrócenie do życia pionierka U, był trochę pokopany ale powróciłem do pierwotnego schematu.
Sam wzmacniacz mcz działa poprawnie ale odbiera tylko Warszawę na długich i to bardzo cicho .Podstawiłem lampy z innego ale to samo, rdzenie w pcz ani obwodach wejściowych nie ruszane. przełącznik zakresów wyczyszczony i napewno sprawny .
Prosze o jakieś konstruktywne podpowiedzi i ew schemat z podanymi napięciami.
Pionier "U" Mała czułość???/
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Pionier "U" Mała czułość???/
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- moderator
Re: Pionier "U" Mała czułość???/
To że rdzenie nie ruszane to nic nie znaczy - zapewne radio jest rozstrojone. Można próbować pokręcić rdzeniami p.cz. na maksymalną głośność, choć generator sygnałowy jest lepszym rozwiązaniem.Andrzej Molicki pisze:Witam
Zostałem poproszony przez kolege o przywrócenie do życia pionierka U, był trochę pokopany ale powróciłem do pierwotnego schematu.
Sam wzmacniacz mcz działa poprawnie ale odbiera tylko Warszawę na długich i to bardzo cicho .Podstawiłem lampy z innego ale to samo, rdzenie w pcz ani obwodach wejściowych nie ruszane. przełącznik zakresów wyczyszczony i napewno sprawny .
A napięcia możesz sprawdzić i bez schematu - sprawdź po prostu czy wszystkie istotne kondensaotry nie mają upływu i już (dobra metoda to pomiar napięcia np. na siatce s2+4 UCH21 z przylutowanym kondensatorem i bez. Jak z jest istotnie mniejsze -> kondensator do wymiany.
-
- 500...624 posty
Dzieki za odpowiedz
Czy dysponuje ktoś schematem z podanymi napiciami
Jaka jest czestotliwośc pisrednia w tym radyjku 466kHz???? bo mam wobuloskop i można by to od nowa zastroić .
Nie podobaja mi sie napięia anodowe bo wg mnie sa za małe 145 na UBL I koło 80 na UCH ale nie wiem może tak ma być?????
Jaka jest czestotliwośc pisrednia w tym radyjku 466kHz???? bo mam wobuloskop i można by to od nowa zastroić .
Nie podobaja mi sie napięia anodowe bo wg mnie sa za małe 145 na UBL I koło 80 na UCH ale nie wiem może tak ma być?????
Ostatnio zmieniony śr, 21 września 2005, 14:18 przez Andrzej Molicki, łącznie zmieniany 1 raz.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 

-
- moderator
465 kHzAndrzej Molicki pisze:Dzieki za odpowiedz
Jaka jest czestotliwośc pisrednia w tym radyjku 466MHz???? bo mam wobuloskop i można by to od nowa zastroić .
Nie wiem jakie masz napięcie zasilania, ale na anodzie UBL to raczej mało (sprawdź ew. UY1N, może ma mizerną emisję?), i gdzie jest te 80V (UCH są dwie, i każda ma dwie lampy w sobie).Andrzej Molicki pisze:Nie podobaja mi sie napięia anodowe bo wg mnie sa za małe 145 na UBL I koło 80 na UCH ale nie wiem może tak ma być?????
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Re: Pionier "U" Mała czułość???/
Cześć. Oczywiście mogę nie mieć racji ale do wypowiedzi Tomka chciałem dorzucić jeszcze jedną sugestię - sprawdź punkt pracy wzmacniacza m.cz (UBL21) - na siatce sterującej powinno być ujemne napięcie (nie pamiętam -8V albo coś kole -12V - tu się nie upieram a do literatury mam daleko - bo aż do drugiego pokoju, a drugą rękę mam zajętą jakimś systemem uP) - często brak tego wymuszenia jest powodem tego typu atrakcji ( w strych radiach - zazwyczaj polskiej kondtrukcji).Andrzej Molicki pisze:Witam
Powodzenia
IdeL