stałe napięcie żarznia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
stałe napięcie żarznia
mam pytanie czy zasilanie stopnia pierwszego lamp w zmacniaczu napięciem stały stabilizowanym ma sens
Piotr
-
- 625...1249 postów
-
- 50...74 posty
Re: stałe napięcie żarznia
Stałym tak, ale stabilizowanym chyba niekoniecznie.Dumek pisze:mam pytanie czy zasilanie stopnia pierwszego lamp w zmacniaczu napięciem stały stabilizowanym ma sens
-
- 625...1249 postów
Stałe napięcie ma ten atut, że nie ma tyle problemów z przydźwiękiem, ale nie wszystkie lampy są przeznaczone do żarzenia w ten sposób. Trzeba sprawdzić w notach katalogowych. Słyszałem opinię, że gdy lampę przeznaczoną do żarzenia napięciem zmiennym traktuje się napięciem stałym to, chociaż działa, szybciej się zużywa. Włókno się przepala, dlatego co pewien czas należy w tej sytuacji zmieniać bieguny napięcia żarzenia. Ile w tym prawdy? Nie wiem, bo nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. Ktoś ma może bliższe info?
-
- 50...74 posty
Nie zauważyłem w żadnym katalogu, aby podawano czy lampa ma być żarzona prądem stałym, zmiennym czy przemiennym.Maciej Szczodrowski pisze:... ale nie wszystkie lampy są przeznaczone do żarzenia w ten sposób. Trzeba sprawdzić w notach katalogowych...
To nieprawda. Ważne jest, aby nie przekroczyć mocy skutecznej grzałki.Słyszałem opinię, że gdy lampę przeznaczoną do żarzenia napięciem zmiennym traktuje się napięciem stałym to, chociaż działa, szybciej się zużywa.
To już całkowity nonsens.Włókno się przepala, dlatego co pewien czas należy w tej sytuacji zmieniać bieguny napięcia żarzenia.
-
- moderator
Nie ma lamp przeanaczonych do żarzenia konkretnym rodzajem napięcia (poza grupą naprawdę starych antyków).Maciej Szczodrowski pisze:Stałe napięcie ma ten atut, że nie ma tyle problemów z przydźwiękiem, ale nie wszystkie lampy są przeznaczone do żarzenia w ten sposób. Trzeba sprawdzić w notach katalogowych.
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Witam.
Pozdrawiam,
Romek
Przebieg prostokątny charakteryzuje się tym, że w jego widmie znajduje się bardzo duża liczba częstotliwości harmonicznych, będących wielokrotnościami częstotliwości podstawowej. Przy idealnym przebiegu prostokątnym (występującym tylko w teorii) harmoniczne te rozciągają się do nieskończenie wielkich częstotliwości. Już sama obecność we wzmacniaczu źródła sygnału o przebiegu prostokątnym lub innym impulsowym jest wysoce niewskazana ze względu na możliwość przenikania pewnych składowych tego przebiegu do toru sygnałowego. Z tego też względu w dobrych wzmacniaczach, w obwodach zasilania raczej nie stosuje się przetwornic napięcia....:::SQL:::... pisze:A żarzenie lamp napięciem prostokątnym 200kHz
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Komórkowy telefon podczas pracy emituje jeszcze wyższe częstotliwości, a jak pięknie oddziaływuje na układy wzmacniaczy tranzystorowych i lampowych. Aż niemiło posłuchać...:::SQL:::... pisze:Ale 200kHz to dóżo wiecej niż 20kHz i razem z wszystkimi charmonicznymi jest daleko za 20kHz może jakieś mieszanie sie składowych

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Zasadniczo będzie dobrze. Taka częstotliwość (i jej harmoniczne - prostokąt ma ich naprawdę dużo) świetnie będzie przenikać do katody, ale będzie niesłyszalna. Jedyne co taki sygnał może spowodować to złą pracę stopnia końcowego który będzie musiał to wzmacniać - tak więc przed lampami końcowymi trzeba umieścić filtr dolnoprzepustowy, a i transformator najlepiej zbocznikować jest niewielkim kondensatorem....:::SQL:::... pisze:A żarzenie lamp napięciem prostokątnym 200kHz :?: :?:
Z tak dużymi częstotliwościami może być taki problem, że ona, lub jej harmoniczna może się zdudnić z jakąś częstotliwością radiową (np. sygnałem I programu PR na 227kHz) dając w efekcie słyszalne wyniki.
-
- 15...19 postów
...:::SQL:::... pisze:Jest sens, bo nie trzeba walczyć z symetryzowaniem żarzenia ani z przydźwiękiem tym powodowanym.
Pozdro dla nie wiedzących a pytających
interp! ort!
Moje doświadczenia są takie: żarzyłem lampę stopnia wejściowego napięciem stałym i stabilizowanym i przydźwięk zniknął dopiero po zsymetryzowaniu żarzenia.
-
- 625...1249 postów