stałe napięcie żarznia

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dumek
75...99 postów
75...99 postów

stałe napięcie żarznia

Post autor: Dumek »

mam pytanie czy zasilanie stopnia pierwszego lamp w zmacniaczu napięciem stały stabilizowanym ma sens
Piotr
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Jest sens , bo nie trzeba walczyć z symetryzowaniem żarzenia ani z przydźwiękiem tym powodowanym . Zreszta zaraz i tak jacyś eksperci rzeczowo to wyjaśnią.

Pozdro dla nie wiedzących a pytających :D
Ostatnio zmieniony sob, 22 października 2005, 17:36 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Hugo
50...74 posty
50...74 posty

Re: stałe napięcie żarznia

Post autor: Hugo »

Dumek pisze:mam pytanie czy zasilanie stopnia pierwszego lamp w zmacniaczu napięciem stały stabilizowanym ma sens
Stałym tak, ale stabilizowanym chyba niekoniecznie.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Stałe napięcie ma ten atut, że nie ma tyle problemów z przydźwiękiem, ale nie wszystkie lampy są przeznaczone do żarzenia w ten sposób. Trzeba sprawdzić w notach katalogowych. Słyszałem opinię, że gdy lampę przeznaczoną do żarzenia napięciem zmiennym traktuje się napięciem stałym to, chociaż działa, szybciej się zużywa. Włókno się przepala, dlatego co pewien czas należy w tej sytuacji zmieniać bieguny napięcia żarzenia. Ile w tym prawdy? Nie wiem, bo nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. Ktoś ma może bliższe info?
Hugo
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Hugo »

Maciej Szczodrowski pisze:... ale nie wszystkie lampy są przeznaczone do żarzenia w ten sposób. Trzeba sprawdzić w notach katalogowych...
Nie zauważyłem w żadnym katalogu, aby podawano czy lampa ma być żarzona prądem stałym, zmiennym czy przemiennym.
Słyszałem opinię, że gdy lampę przeznaczoną do żarzenia napięciem zmiennym traktuje się napięciem stałym to, chociaż działa, szybciej się zużywa.
To nieprawda. Ważne jest, aby nie przekroczyć mocy skutecznej grzałki.
Włókno się przepala, dlatego co pewien czas należy w tej sytuacji zmieniać bieguny napięcia żarzenia.
To już całkowity nonsens.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Maciej Szczodrowski pisze:Stałe napięcie ma ten atut, że nie ma tyle problemów z przydźwiękiem, ale nie wszystkie lampy są przeznaczone do żarzenia w ten sposób. Trzeba sprawdzić w notach katalogowych.
Nie ma lamp przeanaczonych do żarzenia konkretnym rodzajem napięcia (poza grupą naprawdę starych antyków).
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

A żarzenie lamp napięciem prostokątnym 200kHz :?: :?:

Pozdrawiam elektrony :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
...:::SQL:::... pisze:A żarzenie lamp napięciem prostokątnym 200kHz
Przebieg prostokątny charakteryzuje się tym, że w jego widmie znajduje się bardzo duża liczba częstotliwości harmonicznych, będących wielokrotnościami częstotliwości podstawowej. Przy idealnym przebiegu prostokątnym (występującym tylko w teorii) harmoniczne te rozciągają się do nieskończenie wielkich częstotliwości. Już sama obecność we wzmacniaczu źródła sygnału o przebiegu prostokątnym lub innym impulsowym jest wysoce niewskazana ze względu na możliwość przenikania pewnych składowych tego przebiegu do toru sygnałowego. Z tego też względu w dobrych wzmacniaczach, w obwodach zasilania raczej nie stosuje się przetwornic napięcia.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

Dodam jeszcze że sygnał prostokątny składa się prawie wyłącznie z nieparzystych harmonicznych.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Ale 200kHz to dużo więcej niż 20kHz i razem z wszystkimi harmonicznymi jest daleko za 20kHz :? może jakieś mieszanie się składowych :?:

A żarząc lampy napięciem trójkątnym będę miał parzyste harmoniczne zakłócające dźwięk :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

...:::SQL:::... pisze:Ale 200kHz to dóżo wiecej niż 20kHz i razem z wszystkimi charmonicznymi jest daleko za 20kHz może jakieś mieszanie sie składowych
Komórkowy telefon podczas pracy emituje jeszcze wyższe częstotliwości, a jak pięknie oddziaływuje na układy wzmacniaczy tranzystorowych i lampowych. Aż niemiło posłuchać ;)

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Wiem o co chodzi na lekcjach moi współklasowicze robią żarty przy ogladaniu TV lub słuchaniu magnetofonu .
Ostatnio zmieniony sob, 22 października 2005, 17:37 przez ...:::SQL:::..., łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

...:::SQL:::... pisze:A żarzenie lamp napięciem prostokątnym 200kHz :?: :?:
Zasadniczo będzie dobrze. Taka częstotliwość (i jej harmoniczne - prostokąt ma ich naprawdę dużo) świetnie będzie przenikać do katody, ale będzie niesłyszalna. Jedyne co taki sygnał może spowodować to złą pracę stopnia końcowego który będzie musiał to wzmacniać - tak więc przed lampami końcowymi trzeba umieścić filtr dolnoprzepustowy, a i transformator najlepiej zbocznikować jest niewielkim kondensatorem.

Z tak dużymi częstotliwościami może być taki problem, że ona, lub jej harmoniczna może się zdudnić z jakąś częstotliwością radiową (np. sygnałem I programu PR na 227kHz) dając w efekcie słyszalne wyniki.
Turbot
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Turbot »

...:::SQL:::... pisze:Jest sens, bo nie trzeba walczyć z symetryzowaniem żarzenia ani z przydźwiękiem tym powodowanym.

Pozdro dla nie wiedzących a pytających :D

interp! ort!

Moje doświadczenia są takie: żarzyłem lampę stopnia wejściowego napięciem stałym i stabilizowanym i przydźwięk zniknął dopiero po zsymetryzowaniu żarzenia.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Używam TS40/51 z dzielonym uzwojeniem 6.3V i nie mam problemów z żarzeniem nawet jak dziwnie podłączę masę a przy stałym żarzeniu nadal trzeba pamiętać o masie :D

Pozdrawiam :D
Obrazek