Radio Bolero- buczy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Radio Bolero- buczy
Witam!
Ostatnio kupiłem przez internet radio Bolero. Radio miało być sprawne, a wyszło jak zawsze czyli uszkodzone. Radio po włączeniu buczy. Buczy nawet ten duży głośnik gdy wyjmę wszystkie lampy buczy. Po minucie zaczyna się kopcić z tego dużego rezystora przy kondensatorach. Gdy wyjmę lampy wtedy rezystor jest zimny. Wcześniej oczko ładnie świeciło na zielono, teraz tylko się żarzy.
Proszę o pomoc w naprawie tego pięknego radia.
Ostatnio kupiłem przez internet radio Bolero. Radio miało być sprawne, a wyszło jak zawsze czyli uszkodzone. Radio po włączeniu buczy. Buczy nawet ten duży głośnik gdy wyjmę wszystkie lampy buczy. Po minucie zaczyna się kopcić z tego dużego rezystora przy kondensatorach. Gdy wyjmę lampy wtedy rezystor jest zimny. Wcześniej oczko ładnie świeciło na zielono, teraz tylko się żarzy.
Proszę o pomoc w naprawie tego pięknego radia.
-
- moderator
Re: Radio Bolero- buczy
Zajrzyj na moją stronę - www.stareradia.pl , tam umieściłem trochę informacji i serwisowaniu odbiorników. W każdym razie na dzień dobry zastąp stos selenowy mostkiem krzemowym, one nie były zbyt trwałe, a po dodatkowym ostatnim dopieczeniu pewnie w pełni sprawny nie jest, a to on zasila całe radio. Gdy już wszystko pozostałe będzie sprawne zawsze można spróbować do niego wrócić.
Jeżeli głośnik[1] ci buczy nawet bez lamp to masz gdzieś paskudne zwarcie w okolicach lampy końcowej, bez lampy nie ma być słychać niczego.
[1] Jesteś pewien że to głośnik a nie transformator?
Jeżeli głośnik[1] ci buczy nawet bez lamp to masz gdzieś paskudne zwarcie w okolicach lampy końcowej, bez lampy nie ma być słychać niczego.
[1] Jesteś pewien że to głośnik a nie transformator?
-
- 125...249 postów
Z ciekawości wymieniłem EL84 i radio zagrało. Czyli pierwszy sukces. Radio gra, ale niezbyt głośno. Jedynka przesunięta w prawo(ok 1400m, oczko ledwo drgnie, ale za to bardzo ładnie świeci), średnie odbierają jako tako, krótkie bardzo słabo, praktycznie cisza.
Czy ktoś posiada skany instrukcji serwisowej tego odbiornika?
Czy ktoś posiada skany instrukcji serwisowej tego odbiornika?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zmierz napięcia w poszczególnych punktach odbiornika.
Zmierz napięcia w poszczególnych punktach odbiornika.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Napięcia są OK, plus minus się zgadzają.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Jeśli napięcia są prawidłowe, a lampy mają dobrą emisję to przyczyną słabego odbioru jest rozstrojenie odbiornika lub uszkodzenie potencjometru siły głosu.
Jeśli napięcia są prawidłowe, a lampy mają dobrą emisję to przyczyną słabego odbioru jest rozstrojenie odbiornika lub uszkodzenie potencjometru siły głosu.
-
- 125...249 postów
Mam generator. Tylko jak go zestroić?
-
- 3125...6249 postów
Poczekaj chwilę z tym strojeniem. O ile filtry nie były kręcone to same w tych odbiornikach raczej się nie rozstrajały, natomiast łatwo je ukręcić. Nie piszesz czy odbierasz na antenie zewnętrznej czy ferrytowej. W skrajnym położeniu anteny ferrytowej jest jej wyłącznik. Sprawdź cewki anteny ferrytowej i ustaw je na max. sygnału. To tak na początek.
-
- 125...249 postów
O tej antenie to wiem
. Tylko ta jedynka na 1400m. Filtry p.cz. i cewki są zalane woskiem.

-
- 125...249 postów
Mam pytanie: jak dostać się do przełącznika zakresów i go wyczyścić?
-
- 3125...6249 postów
Nie jest to konieczne ale radziłbym ostrożnie zdjąć skalę, z wiadomych powodów. Następnie od spodu odkręcić 4 śruby mocujące przełącznik i delikatnie go opuścić, jakieś 3-4 cm, na ile pozwolą elementy. Następnie od frontu szczypcami płaskimi odgiąć w bok blaszki zaczepione do końcówki suwaka co umożliwi wysunięcie go. Po wyjęciu suwaka sprawdź czy nie brakuje w nim któregoś styku i czy pod palcem delikatnie się ugina. Natomiast styki w przełączniku wyczyścić wyciorem nasyconym np. denaturatem.
-
- 125...249 postów
Podłączyłem 2m drutu do gniazda anteny UKF. Udało mi się znaleźć ślady różnych stacji na UKF. Czy da się w łatwy sposób przestroić tą głowicę? W końcu istniało Bolero na górny UKF. Wiem, że nie uzyskam całego pasma. 

-
- 3125...6249 postów
Witam
Jeśli to nie jest głowica DEA w odlewie z szajsmetalu to powinno dość łatwo pójść. Wskazany by był do tego miernik częstotliwości.
Jeśli to nie jest głowica DEA w odlewie z szajsmetalu to powinno dość łatwo pójść. Wskazany by był do tego miernik częstotliwości.
-
- 3125...6249 postów
matiwegrz pisze: jak go zestroić?
matiwegrz pisze:jak dostać się do przełącznika zakresów
Da się. Następne pytanie??matiwegrz pisze:Czy da się w łatwy sposób przestroić tą głowicę?