Lampy 5963 i ECC82
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Lampy 5963 i ECC82
Witam
Dosyć powszechnie przyjmuje się, że odpowiednikiem lampy 5963 jest lampa ECC82. Podają to producenci wzmacniaczy w wykazach zamienników lamp (np. Amplifon), można takie informacje znaleźć na wielu stronach internetowych.
Jedynie na stronie Duncanamps:
http://tdsl.duncanamps.com/show.php?des=5963
pojawia się informacja, że lampy te są jedynie zbliżone.
Przyjrzałem, się charakterystykom: są bardzo podobne. Istnieje jednak duża różnica np. w tzw. wartościach maksymalnych (maximum ratings) podawanych w kartach katalogowych.
Czy w takiej sytuacji uprawnione jest podawanie, że to są lampy "zamienniki"? Ciekaw jestem Waszego zdania. Czy ktoś z Forumowiczów ma doświadczenia z lampami 5963, a może zastępował nimi lampy ECC82 w konkretnych układach?
Dosyć powszechnie przyjmuje się, że odpowiednikiem lampy 5963 jest lampa ECC82. Podają to producenci wzmacniaczy w wykazach zamienników lamp (np. Amplifon), można takie informacje znaleźć na wielu stronach internetowych.
Jedynie na stronie Duncanamps:
http://tdsl.duncanamps.com/show.php?des=5963
pojawia się informacja, że lampy te są jedynie zbliżone.
Przyjrzałem, się charakterystykom: są bardzo podobne. Istnieje jednak duża różnica np. w tzw. wartościach maksymalnych (maximum ratings) podawanych w kartach katalogowych.
Czy w takiej sytuacji uprawnione jest podawanie, że to są lampy "zamienniki"? Ciekaw jestem Waszego zdania. Czy ktoś z Forumowiczów ma doświadczenia z lampami 5963, a może zastępował nimi lampy ECC82 w konkretnych układach?
-
- 1250...1874 posty
... dawno temu, ale nie w Ameryce zamieniłem ECC 82 na 5963.
Na słuch jakby lepiej. Pomiarów oczywiście nie robiłem, poza sprawdzeniem czy po zamianie drastycznie nie zmienił się punkt pracy .
Coś tam zmieniałem w wartościach - Rk i Rs1.
...lepiej, ale oczywiście jest to subiektywne. Mnie się podoba.
Lisor.
Na słuch jakby lepiej. Pomiarów oczywiście nie robiłem, poza sprawdzeniem czy po zamianie drastycznie nie zmienił się punkt pracy .
Coś tam zmieniałem w wartościach - Rk i Rs1.
...lepiej, ale oczywiście jest to subiektywne. Mnie się podoba.
Lisor.
-
- 3125...6249 postów
Chodzi mi przede wszystkim o wytrzymałość tych lamp. Skoro np. typowe podawane przez producentów napięcie anodowe dla ECC82 to 250V, a dla 5963 poniżej 100V, zaś 250V anodowego to wartość maksymalna to przy wstawieniu 5963 w miejsce ECC82 pracującej przy anodowym przekraczającym 250V lampa ta będzie pracować z przekroczeniem wartości maksymalnej Ua. Czy ta lampa to wytrzymuje tak jak niektóre inne lampy, dla których możliwe jest znaczne przekroczenie wartości maksymalnych napięć.
Witam
i innych lamp )
Pozdrawiam
Różnica w maksymalnych napięciach anodowych tych lamp wynosi 50V (dla ECC82 Uamax wynosi 300V). W 99% przypadków stosowania ECC82 w spoczynkowym punkcie pracy Ua nie przekracza 250V, więc w tych 99% przypadków 5963 zastąpi ECC82. Mnie często zastanawia, jakie jest maksymalne napięcie anodowe chwilowe (gdy prąd anodowy osiąga minimum) W kartach katalogowych podaje się maksymalne napięcie anody przy braku prądu anodowego. Denerwujące jest, że niektóre charakterystyki anodowe sa zamieszczane w kartach tylko do maksymalnego napięcia anodowego (w stanie spoczynku). Powoduje to trudności w projektowaniu stopnia o dużej amplitudzie sygnału, np. projektując coś na E80CC musiałem skorzystać z charakterystyk ECC40, które są w karcie katalogowej narysowane do Ua=500V (dla E80CC sa podane do 250V, podobnie jak dla E182CCgsmok pisze:Chodzi mi przede wszystkim o wytrzymałość tych lamp. Skoro np. typowe podawane przez producentów napięcie anodowe dla ECC82 to 250V, a dla 5963 poniżej 100V, zaś 250V anodowego to wartość maksymalna to przy wstawieniu 5963 w miejsce ECC82 pracującej przy anodowym przekraczającym 250V lampa ta będzie pracować z przekroczeniem wartości maksymalnej Ua.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 2 września 2005, 19:05 przez OTLamp, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- 3125...6249 postów
Jak na współczesną produkcję, to one dość tanie są:) :gsmok pisze:Szczerze mówiąc byłoby fajnie gdyby to rzeczywiście był zamienniki![]()
Mam dwie takie lampki. Zrobiłem chwilową próbę dla Ua=300V. Lampa to przetrzymała, ale boję się próby długotrwałej.
BTW. Lampy różnią się nieco mocą admisyjną: 5963 ma 2.5W, zaś ECC82 2.75W.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62748671
Myślę, że można smiało je testować

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
-
- 375...499 postów
lampy
Znak nie jest zastrzeżony,bo napis nic nie znaczy.
Używam tych lamp,parametry katalogowe.
Wykonanie profensjonalne.
Chińczycy robią teraz bardzo dobre lampy.
Jak chcecie to zamówię serię lamp 12AX7 z napisem http://www.trioda.com.
Będziemy mieli własne lampy.
Włodzimierz
Używam tych lamp,parametry katalogowe.
Wykonanie profensjonalne.
Chińczycy robią teraz bardzo dobre lampy.
Jak chcecie to zamówię serię lamp 12AX7 z napisem http://www.trioda.com.
Będziemy mieli własne lampy.
Włodzimierz
-
- 500...624 posty
-
- 250...374 postów
-
- 3125...6249 postów
Dostałem właśnie od Znajomego, (który "prześwietlał" temat produkcji lamp) interesującą informację, co na temat lamp Philipsa twierdzi jeden z niemieckich dystrybutorów lamp.
W wolnym tłumaczeniu:
...JESLI CHODZI O TE PHILIPSY TO JESTEM DOSYĆ PEWNY ŻE ZOSTAŁY ONE ZROBIONE PRZEZ RFT, PRAWIE ŻADEN PRODUCENT NIE PRODUKOWAŁ POD KONIEC LAT 70 LAMP. PRAWIE WSZYSTKIE BYŁY SZYKOWANE W RFT MULLHAUSEN I OPATRZONE ODPOWIEDNIĄ NAZWĄ...
Co wy na to?
W wolnym tłumaczeniu:
...JESLI CHODZI O TE PHILIPSY TO JESTEM DOSYĆ PEWNY ŻE ZOSTAŁY ONE ZROBIONE PRZEZ RFT, PRAWIE ŻADEN PRODUCENT NIE PRODUKOWAŁ POD KONIEC LAT 70 LAMP. PRAWIE WSZYSTKIE BYŁY SZYKOWANE W RFT MULLHAUSEN I OPATRZONE ODPOWIEDNIĄ NAZWĄ...
Co wy na to?
-
- 250...374 postów
-
- 2500...3124 posty
Hehehe, jestem już PEWIEN, że jeśli jakiś złotouchy czyta te słowa to będzie chciał sprawdzić, bo na 200% nie uwierzy. A kiedy sprawdzi, dostanie chyba zawału serca
- albo wciąż będzie się okłamywał. Jednak nadejdzie taki czas, ze wyjdzie szydlo z worka...

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!