Jestem w fazie przenoszenia projektu z pająka na chassis. Wzmacniacz ma zawierać 3 transformatory - sieciowy, głośnikowy i reverb. Z tego, co wiem, transformatory należy ułożyć w taki sposób, aby na siebie nie oddziaływały i najskuteczniejszą metodą realizującą to zalecenie jest ustawienie sieciowego tak, by jego uzwojenie ukierunkowane było np. poziomo, a głośnikowego pionowo (nie znam fachowych określeń). Niestety w przypadku mojego transformatora nie jest taka różowo. Posiadam tr. sieciowy z tego obrazka: http://sklep.lampyelektronowe.pl/files/TE66_221[1].jpg - powiedzmy, że uzwojenia są tu nawinięte w sposób poziomy. Trafo od reverbu i głośnikowe ma niestety podobny kierunek nawijania.
Czy ma ktoś jakąś pomysł, jak rozwiązać ten problem? Czy można w łatwy sposób zmodyfikować nóżki od sieciowego? Ew. czy zamiast przykręcać go do chassis przykręcić go do drewnianej obudowy?
Chodzi mi o rozwiązania jak z załączników. Czy na tym trafo da się zrobić tak, aby było dobrze?
Sorry za zawracanie głowy takimi pytaniami, ale pytania są mniej kosztowne, niż ew. błędy.
Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 9375...12499 postów
Re: Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy
Zrób test przesłuchu. Teoria teorią a praktyka praktyka.
-
- 50...74 posty
Re: Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy
Wiem, tylko pierwsza wersja to będzie kanał vibrato z Twin reverba z końcówką na EL84/6P14P SE (Potencjometry Master + Presence), a druga wersja (jak przyjdzie trochę gotówki) - kopia tego kanału na końcówce jak Princetona - 6V6 w PP (i wspomniane potencjometry zmienione na Tremolo). Otwory pod Octale są już zresztą zrobione, a pierwotnie noval zostanie zrealizowany poprzez przejściówkę. I teraz mam problem, bo na małym transformatorze może być wszystko OK, a jak wrzucę PP + zmienione trafo sieciowe na większą moc, może to już wyglądać inaczej.
A próbowałeś takich modyfikacji z podobnymi transformatorami, jak wymieniony? Ogólnie chodzi o Sizei.
A próbowałeś takich modyfikacji z podobnymi transformatorami, jak wymieniony? Ogólnie chodzi o Sizei.