Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

raindogpl
50...74 posty
50...74 posty

Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy

Post autor: raindogpl »

Jestem w fazie przenoszenia projektu z pająka na chassis. Wzmacniacz ma zawierać 3 transformatory - sieciowy, głośnikowy i reverb. Z tego, co wiem, transformatory należy ułożyć w taki sposób, aby na siebie nie oddziaływały i najskuteczniejszą metodą realizującą to zalecenie jest ustawienie sieciowego tak, by jego uzwojenie ukierunkowane było np. poziomo, a głośnikowego pionowo (nie znam fachowych określeń). Niestety w przypadku mojego transformatora nie jest taka różowo. Posiadam tr. sieciowy z tego obrazka: http://sklep.lampyelektronowe.pl/files/TE66_221[1].jpg - powiedzmy, że uzwojenia są tu nawinięte w sposób poziomy. Trafo od reverbu i głośnikowe ma niestety podobny kierunek nawijania.

Czy ma ktoś jakąś pomysł, jak rozwiązać ten problem? Czy można w łatwy sposób zmodyfikować nóżki od sieciowego? Ew. czy zamiast przykręcać go do chassis przykręcić go do drewnianej obudowy?
Chodzi mi o rozwiązania jak z załączników. Czy na tym trafo da się zrobić tak, aby było dobrze?

Sorry za zawracanie głowy takimi pytaniami, ale pytania są mniej kosztowne, niż ew. błędy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy

Post autor: painlust »

Zrób test przesłuchu. Teoria teorią a praktyka praktyka.
raindogpl
50...74 posty
50...74 posty

Re: Topografia transformatorów - wzmacniacz gitarowy

Post autor: raindogpl »

Wiem, tylko pierwsza wersja to będzie kanał vibrato z Twin reverba z końcówką na EL84/6P14P SE (Potencjometry Master + Presence), a druga wersja (jak przyjdzie trochę gotówki) - kopia tego kanału na końcówce jak Princetona - 6V6 w PP (i wspomniane potencjometry zmienione na Tremolo). Otwory pod Octale są już zresztą zrobione, a pierwotnie noval zostanie zrealizowany poprzez przejściówkę. I teraz mam problem, bo na małym transformatorze może być wszystko OK, a jak wrzucę PP + zmienione trafo sieciowe na większą moc, może to już wyglądać inaczej.

A próbowałeś takich modyfikacji z podobnymi transformatorami, jak wymieniony? Ogólnie chodzi o Sizei.